Emsal Mahkeme Kararı İzmir 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/537 E. 2021/983 K. 07.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/537 Esas
KARAR NO : 2021/983

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 13/08/2021
KARAR TARİHİ : 07/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava dilekçesinde özetle; Hollanda ve Lüksemburg da kurulu müvekkili şirketlerin yarı yarıya ortağı olduğu … Şirketi (“…”) 26.02.2007 tarihinde İzmir’de kurulduğunu, şirket müdürlüğüne ilk beş yıl için görev yapmak üzere Hollanda vatandaşı … seçildiğini, 2012 yılında şirket müdürünün görev süresi sona ermiş ancak yerine yeni bir müdür atanmadığını, … kuruluşundan bugüne dek hiçbir ticari faaliyette bulunmadığını, Öyle ki, faal olmayan …’ın vergi mükellefiyeti, bağlı bulunduğu Kordon Vergi Dairesi tarafından re’sen terkedildiğini, hiçbir faaliyet göstermeyen ve vergi mükellefiyeti kaldırılan …’ın, ticaret sicilinden de kaydının re’sen silinmesi adına İzmir Ticaret Odası’na başvurulduğu ancak …’ın tasfiye sürecine girmesi gerektiği bilgisi edinildiğini, Ortakları ve son yetkili müdürü yurtdışında bulunan, yetkili bir yönetim organı bulunmayan …’ın ticari defterlerinin nerede olduğu yahut kuruluş aşamasında çıkarılıp çıkarılmadığı davacı şirketler tarafından bilinmemekte olduğunu, Bu nedenle …’ın tasfiye süreci de başlatılamamakta olduğunu, İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne, …’ın ticari defterlerinin kuruluş aşamasında çıkarılıp çıkarılmadığı sorulduğunu, 2007 yılına dair kayıtların görüntültenemediği bilgisinin verildiğini, … tarafından bir avukatlık vekâletnamesinin çıkarılması mümkün olmadığından davanın …’ın ortağı olan müvekkil şirketler adına açılması zorunluluğu doğduğunu, bu nedenlerle, …’ın tasfiye sürecine girebilmesi adına, müdürler kurulu defteri ve genel kurul karar defteri için zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK nun 82/7 maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 114.maddesinde dava şartları sayılmıştır. Bunlardan biri de (d) bendinde belirtilen ”tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları” halidir. Aynı kanunun 115.maddesine göre, açılan davada dava şartlarının var olup olmadığı mahkemece davanın her aşamasında kendiliğinden araştırılacaktır.
Her ne kadar davacılar …ve … tarafından zayi belgesi verilmesi talepli dava açılmış ise de; davacılar tarafından … Holding Aş. 2017 yılında … ŞİRKETLERİNİ satın almıştır, şirketler grubunun tepe şirketini satın aldığından alt şirketleri de devir almıştır, zayi kararı verilmesi istenilen şirket davacıların ortağı olduğu şirkettir.
Dava davacı şirket tarafından açılmamıştır. Şirket ortağının veya ortaklarının şirket adına zayi nedeniyle ticari defterlerin iptaline talep etme sıfatı bulunmadığından davanın aktif husumet yokluğundan reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda yazılı bulunan gerekçeye göre;
1-Davanın Aktif husumet ehliyeti bulunmadığından REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Kararın kesinleşmesi halinde, ayrıca karar yazmaya gerek görülmeden kalan gider avansının derhal davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İzmir Bölge Adliye mahkemeleri nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 07/12/2021

Katip …
e-imzalıdır.

Hakim …
e-imzalıdır.