Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/429 E. 2023/650 K. 18.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/429 Esas
KARAR NO : 2023/650
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 18/05/2023
KARAR TARİHİ : 18/07/2023
Davacı vekili tarafından Mahkememizde açılan Zayi Çek iptali davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili, dava dilekçesinde; tarafıma ait … Bornova İzmir adresindeki … ve Kapı Otomasyon Sistemleri San ve Tic Ltd. Şti. İsimli … Ticaret Sicil nolu, şirketlerinin 11/02/2011 tarihinde yapılan merkez adres değişikliği sırasında karar defterinin kaybolduğunu, karar defterinin zayi nedeniyle iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
1-Dava, ticari defter hakkında zayi belgesi verilmesi talepli hasımsız davadır.
2-TTK’nun 82/7. maddesi gereğince, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Madde içeriğinden de anlaşıldığı üzere zayi belgesi isteyebilmek için ticari detfer ve belgelerin bir afet neticesinde ziyaa uğraması veya hırsızlıkla zayi olması gerekmektedir. Yine ziya uğradığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde talebin mahkemeye ulaştırılması gerekmektedir.
3-Somut olayda davacı şirket yetkilisinin gerek dava dilekçesinde yer alan ifadelerinden gerekse mahkememizin 18/07/2023 tarihli celsesinde alınan beyanlarında talep konusu şirket karar defterinin 2011 yılında kaybedildiği ve şirket taşınmasından sonra aynı yıl içerisinde karar defterinin kaybedildiğinin fark edildiği anlaşılmıştır.
Buna göre davanın 30 günlük hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı anlaşıldığından hak düşürücü süre nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.
4-Davacı şirket yetkilisi mahkememiz huzurunda alınan beyanında karar defterinin kaybedilmiş olması nedeniyle yeni bir karar defteri açılışının noterliklerce yapılmadığını, bu nedenle şirketin kapatılamadığını belirtmiştir.
Mahkememizde açılan birçok zayi belgesi verilmesine yönelik davada çoğunlukla faal olmayan şirketlerin kapatılması aşamasında karar defterinin bulunamaması ve yeni defter açılışının da noterliklerce yapılmaması nedeniyle zayi belgesi talep edildiği müşahade edilmiştir.
19/12/2012 tarihli 28502 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’in 12.maddesinin 6.fıkrasında “Pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda açılış onayı yapılacak yeni defter, kullanımına son verilecek defterle veya zayi edilmişse zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir. Yeni defterin açılış onayının yapıldığı sırada noter, eski deftere veya zayi belgesine, yeni defterin açılış onayının yapıldığını tarih ve sayıyı belirterek şerh düşer. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu şerhi gören noter tekrar bir açılış onayı yapamaz.” düzenlemesi yer almaktadır.
Noterlikler tarafından tebliğ hükümleri dikkate alınarak önceki pay-karar defteri veya zayi belgesi ibraz edilmeksizin yeni bir defter açılış onayı yapılmamaktadır. Ancak Tebliğ’de zayi belgesi verilmesi koşulları oluşmayan durumlarda yeni bir defter açılışının ne şekilde yapılabileceğine dair bir düzenleme yer almadığı görülmüştür. Zayi belgesi verilmeyecek şekilde defterleri elinden çıkmış veya yok olmuş bir şirketin ticari faaliyetlerini salt bu nedenle sona erdirmeyeceği, hatta karar defteri elde bulunmadığı için istese dahi ticari faaliyetini sona erdiremeyeceği hususu dikkate alındığında mezkur konuyla ilgili farklı bir düzenleme ihtiyacı bulunduğu değerlendirilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmadığı anlaşıldığından USULDEN REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 269,85-TL harçtan peşin olarak alınan 179,90-TL harcın mahsubu ile bakiye 89,95‬-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından sarf edilen yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Fazla yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
Dair davacı şirket temsilcisinin yüzüne karşı, diğer tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize bir dilekçe verilmesi veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkememiz zabıt katibine beyanda bulunmak ve bu beyanın mahkememiz Hakimi tarafından onaylanması sureti ile istinaf kanun yoluna gidilebileceği, yasal süre içinde istinaf kanun yoluna başvurulmadığı taktirde kararımızın kesinleşeceği, yasal sürede istinaf kanun yoluna gidilmesi halinde dosyanın ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne istinaf konusunda karar verilmek üzere gönderileceği açıklanmak sureti ile açık yargılama sonunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.18/07/2023
Katip …
e-imzalıdır
Hakim …
e-imzalıdır

BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”