Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/427 E. 2022/759 K. 03.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/427 E.
KARAR NO : 2022/759 K.

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 20/05/2022
KARAR TARİHİ : 03/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
İDDİA : Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin, keşidecisinin …….. ve Fotoğrafçılık Pazarlama San. Ve Ticaret A.Ş olduğu; Vakıfbank Bankası Çamdibi Şubesinin ……. seri numaralı, 20.05.2022 keşide tarihli, 42.500 TL bedelli çek Vakıfbank Bankası Çamdibi Şubesinin ……. seri numaralı, 20.05.2022 keşide tarihli, 39.750 TL bedelli çeklerin Keşideci… Matbacılık ve Fotoğrafçılık Pazarlama San. Ve Ticaret A.Ş’den SG Teknik Bilişim Tekstil San. Tic. Ltd. Şti’ye ondan da müvekkilimiz …’a ciro yoluyla geçtiğini, İşbu çeklerin müvekkili tarafından kaybedilmiş (çalınmış),olduğunu, bu çekler hakkında teminat karşılığında, ihtiyati tedbir zımmında ödemenin yasaklanmasına karar verilmesine ve bu uğurda ilgili banka şubelerine müzekkere yazılmasını, neticeten ilgili çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE : Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu dilekçe ile açtıkları işbu davadan feragat ettiklerini bildirmiştir.
Feragat; HMK’nun 307. maddesine göre, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragatle feragat eden taraf dava dilekçesinin istem bölümünde istemiş olduğu haktan tamamen veya kısmen vazgeçer feragat mahkemeye karşı yapılacak tek taraflı bir açıklama ile olur bunun geçerliliği için karşı tarafça (davalı) yada mahkemece kabul edilmesine gerek yoktur. Çünkü, davacı feragatle istemiş olduğu haktan vazgeçmektedir. Feragat bir usul işlemidir ve aynı zamanda bir maddi hukuk işlemidir. Davadan feragatla maddi olarak istenen haktan da feragat edilmektedir. HMK’nın 309 maddesi gereğince, feragat davanın görüldüğü mahkemeye karşı, hüküm verilmeden önce olabileceği, hüküm verildikten sonra da kesinleşinceye kadar dilekçe veya sözlü olarak yapılabilir. HMK 312. maddesine göre feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Keza HMK. 311 madde gereğince feragat kesin bir hükmün hukuki sonuçlarını doğurur.
Şu halde, talep sahibinin mahkememize ibraz etmiş olduğu feragat dilekçesi ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davaya konu olan sebepler ortadan kalktığı için davasından vazgeçtiğini ve davasından feragat etmek istediğini dilekçesinde belirttiğinden ve feragat kesin hüküm sonuçlarını doğurup davaya son veren taraf işlemlerinden olduğundan; iş bu davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-. Davanın, DAVACININ FERAGATİ NEDENİYLE REDDİNE
2- Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken maktu harcın 2/3’ü oranında hesaplanan 53,8‬0-TL harcın peşin alınan 80,70-TL harçtan mahsubu ile fazla yatırılan 26,90-TL harcın karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
3- Kullanılmayan gider avansının hüküm kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
4- Yargılama giderlerinin davacı üzerine bırakılmasına,
Dair tarafların yokluğunda verilen işbu kararın gerekçesinin taraflara tebliğinden itibaren 2 Hafta İçerisinde taraflarca bizzat mahkememize dilekçe verilerek veya mahkememize başka yer mahkemesi kanalıyla dilekçe gönderilerek İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nce incelenmek üzere İstinaf Yoluna Başvuru Haklarının bulunduğu hususu açıkça okundu, usulen anlatıldı. 03/11/2022

Katip …
¸ e-imza

Hakim …
e-imza
¸