Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/244 E. 2021/920 K. 02.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/244 Esas
KARAR NO : 2021/920

DAVA : Limited Şirket Pay Devrinin Tescili
DAVA TARİHİ : 30/03/2021
KARAR TARİHİ : 02/11/2021

Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin halen Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtlarında … ortağı olarak göründüğünü, ancak, 12.04.2016 tarihinde …nin toplanarak, ortakların paylarını … isimli kişiye devrederek ortaklıktan ayrılmalarına, tek ortağın şirketi devralan … olduğuna, yine şirket müdürlüğüne de …’in atanmasına, atanan şirket müdürünün her türlü işlem için yetkili olduğuna, kararların tescil ve ilan edilmesine de karar verdiğini, İzmir … Noterliğinin 14.04.2016 tarihinde …. yev. No ile onaylandığını, davacının yine 14.04.2016 tarihinde İzmir ….Noterliğinin……… yev. No’lu pay devir sözleşmesi ile …’ndeki payını davalı …’ e devrettiğini, şirket ortaklarınca alınan karar sonrası usulüne uygun olarak hissesini devreden ve ortaklık sıfatını yitiren davacının, şirketin tüm hissesini devralan ve yetkili müdür olarak belirlenen davalılar tarafından bu durumun Ticaret Sicil Müdürlüğüne tescil ve ilan edilmemesi nedeniyle halen kayıtlarda şirket ortağı olarak göründüğünü, bu durumun meydana gelebilecek zararlar nedeniyle müvekkili mağdur edebileceğini, davalının hisse devralan ve aynı zamanda şirket müdürü olarak belirlenen davalıya ulaşma imkanı bulamayan davacı müvekkilinin hisse devrinin tescili talebi ise Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından reddedildiğini, bu yükümlülüğün davalıya ait olmasına rağmen davalı tarafından yerine getirilmediğini, kanun uyarınca devirle ilgili gerekliliklerin yerine getirildiğini, bu nedenlerle davacının … hissesini devrettiğinin, ortak olmadığının tespiti ile davacının hisse devrinin İzmir TSM’ne tescil ve ilanına, karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalılara dava dilekçesinin tebliğ edildiği, ancak davalıların davaya cevap vermedikleri görülmüştür.
DELİLLER: … Ticaret Sicil Müdürlüğü kayıtları, Pay devir sözleşmesi, sirket karar defteri sureti, TSM kayıtları delil olarak değerlendirilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
1-Dava, limited şirket pay devrinin ticaret siciline tescili ve ilanı talepli tespit davasıdır.
2-Davacı vekili dava dilekçesinde davacıya ait …’nde bulunan hisselerin davalı …’e noter huzurunda devredildiğini, devrin şirket ortaklar kurulunca onaylandığı, devrin gerçekleştiği fakat davalı yeni şirket ortağı ve müdürü tarafından hisse devrinin ticaret siciline tescil edilmediği ileri sürülerek tescil ve ilan talebinde bulunulmuştur. Davalı şirket ortağı davaya cevap vermemiştir.
3-Limited şirket pay devri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 595. Ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
“III – Esas sermaye payının geçişi hâlleri
1. Devir
MADDE 595- (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”
“4. Tescil
MADDE 598- (1) Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulur.
(2) Başvurunun otuz gün içinde yapılmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir. Bunun üzerine sicil müdürü, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verir.
(3) Sicil kaydına güvenen iyiniyetli kişinin güveni korunur.”
4-Yukarıda alıntılanan kanun hükümleri dikkate alındığında limited şirket pay devrinde sırasıyla;
-pay devri işlemlerine ilişkin sözleşmelerin yazılı olarak yapılması ve tarafların imzalarının noter tarafından onaylanması,
-pay devrinin ortaklar genel kurulunca onaylanması,
İle şirket hisselerinin devri gerçekleşmektedir.
Ticaret siciline tescil için ise 598. Maddede düzenlendiği üzere şirket müdürü tarafından ticaret siciline başvurulması gerekmektedir. Devirden itibaren 30 günlük süre içerisinde şirket müdürü tarafından başvuru yapılamaması halinde payını devreden ortağın ticaret siciline başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır.
5-Somut olayda davacı ile davalı … arasında İzmir …Noterliği’nin 14.04.2016 tarihli …… yevmiye nolu limited şirket pay devri sözleşmesinin imzalandığı, sözleşme ile davacının kendisine ait olan 667 payın davalı …’e devredildiği anlaşılmaktadır.
Yine dosyaya sunulan 12.04.2016 tarihli şirket ortaklar kurulu kararına göre davacı … ve dava dışı diğer ortaklar ……..’ın şirket hisselerinin davalı …’e devrinin onaylandığı, şirket müdürü olarak …’in tayin edildiği, ortaklar kurulu kararının İzmir …Noterliği’nin 14.04.2016 tarih ve … yevmiye nolu işlemiyle onaylandığı görülmüştür.
6-Davacı tarafça dosyaya sunulan bilgi ve belgeler ile Ticaret Sicili kayıtlarından dava tarihi ve karar tarihi itibariyle davacının şirket ortaklığının devam ettiği görülmektedir.
7-Davacı ile davalı … arasındaki pay devri sözleşmesi 14.04.2016 tarihinde imzalanmış olup dava tarihi itibariyle yaklaşık 5 yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen davalı tarafça pay devrinin tescil edilmediği anlaşılmaktadır. Dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden davacı ile davalı arasındaki pay devri sözleşmesi imzalarının noter huzurunda yapıldığı, şirket ortaklar kurulunca pay devrine ilişkin onayın verildiği, pay devrinin şekil şartlarının sağlandığı ancak davalı şirket ortağı ve müdürü tarafından tescil işlemlerinin yapılmadığı anlaşılmıştır.
8-Davacı tarafça yargılama sırasında İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunulmuş, verilen 21.10.2021 tarihli cevabi yazıda tescil için şirket adına başvurmaya yetkili kimselerin başvurması halinde tescil işlemlerinin yapılabileceğinin belirtildiği görülmüştür.
9-Dosya kapsamında tüm delillerin birlikte değerlendirilmesinden, davacı tarafın pay devrine ilişkin gerekli işlemlerin Türk Ticaret Kanunu’na uygun şekilde gerçekleştirildiği, davalı şirket ortağı ve müdürü …’in yükümlülüklerini 5 yılı aşkın bir süre boyunca yerine getirmediğinin sabit olduğu, davacının devretmiş olduğu paylar nedeniyle halen şirket ortağı olarak görüldüğü ve bunun hak ve menfaatlerini ihlal edebileceği, pay devrine ilişkin esasa ve şekle yönelik şartların yerine getirildiği, davalı şirket müdürü tarafından yerine getirilmeyen tescil işleminin davacı tarafça talep edilebileceği anlaşıldığından davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE, davacı …’in şirket ortağı olduğu …’ndeki 667 payının tamamını İzmir …….Noterliği’nin 14/04/2016 tarihli … yevmiye nolu limited şirket pay devri sözleşmesi ile davalı …’e devrettiğinin TESPİTİNE,
2-Hisse devrine ilişkin tespitin masrafları davalı şirket ve şirket ortağı … tarafından karşılanmak suretiyle ticaret siciline tescil ve ilanı hususunda gerekli işlemlerin …’nce yerine getirilmesine,
3-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30-TL harç peşin olarak alındığından ayrıca alınmasına yer olmadığına,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davacı yararına takdir edilen 4.080,00-TL. vekalet ücretinin davalılar … ve …’den alınıp davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından peşin olarak yatırılan 59,30-TL. Harcın davalılar … ve …’den alınıp davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafından başvuru harcı ve posta ücreti olarak sarf edilen toplam 204,50-TL. yargılama giderinin,davalılar … ve …’den alınıp davacıya verilmesine,
7-Fazla yatırılan gider avansının, karar kesinleştiğinde istek halinde yatırana iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, diğer tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize bir dilekçe verilmesi veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkememiz zabıt katibine beyanda bulunmak ve bu beyanın mahkememiz Hakimi tarafından onaylanması sureti ile istinaf kanun yoluna gidilebileceği, yasal süre içinde istinaf kanun yoluna başvurulmadığı taktirde kararımızın kesinleşeceği, yasal sürede istinaf kanun yoluna gidilmesi halinde dosyanın ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne istinaf konusunda karar verilmek üzere gönderileceği açıklanmak sureti ile açık yargılama sonunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 02/11/2021

Katip …
e-imza
¸

Hakim …
e-imza
¸