Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/186 E. 2021/574 K. 24.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/186 Esas
KARAR NO : 2021/574

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 11/03/2021
KARAR TARİHİ : 24/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA :Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin … Mah. … Sk. … … İzmir adresinde faaliyet gösterdiğini, İzmir’de meydana gelen deprem sebebiyle ofiste bulunan bazı eşyaların müvekkilin ticari işlerinin takibini yaptığı mali müşavir muhasebe ofisine taşınması ve muhasebe ofisinin de daha sonrasında el değiştirmesi sebebiyle karar defterinin yeniden müvekkili ofisine taşınması zamanında kaybolduğu ve bunun da noter işlemleri için karar defterinin gerekmesi halinde fark edildiğini belirterek; karar defterinin zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE : Davacı mahkememize vermiş olduğu dilekçe ile şirketlerine ait karar defterinin zayii olduğunu bu nedenle zayi belgesi verilmesini talep ettiği anlaşılmıştır.
Yapılan yargılama neticesinde davacı şirketin adresinin ” … Mah. … Sk. No:… … İzmir ” adresinde bulunduğu ve yine şirketin muhasebesini tutan …’ın “… Sk. … … İzmir ” adresinde bulunduğu söz konusu adreslerin depremden etkilenen bölgede bulunmadığı ve binaların depremden etkilenmediği gerek davacı vekilinin 24/06/2021 tarihli duruşmadaki beyanından gerekse www…cbs.gov.tr adresinden yapılan sorgulamada anlaşılmıştır.
Dava dilekçesinde davacı karar defterinin mali müşavir ofisinden şirket merkezine taşınırken kaybolduğu belirtilmiştir. 30.03.2021 tarihli dilekçe ile davacı vekili defterin kaybolduğunun 08.03.2021 tarihinde fark edildiğini bildirmiştir.
Dava, 6102 s. TTK.nın 82/7 vd. uyarınca açılmış zayi belgesi istemine ilişkindir. 6102 s. TTK.nın 82/7. Maddesine göre; Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği ve aynı maddede hangi belgelerin saklanması gerektiği belirtilmiş olup zayi olduğu belirtilen ticari defter ve belgelerin saklanması gereken belgelerden olduğu anlaşılmıştır.
Davacı şirkete ait karar defterinin kaybolmasında davacının basiretli bir tacir gibi davranmadığı, karar defterinin muhafazasında gerekli özeni göstermediği anlaşılmakla davacının zayi iddiası samimi ve inandırıcı bulunmamıştır.
Davacı karar defterinin kaybolmak sureti ile zayi olduğunu belirtmiş ve T.T.K.’nın 82/7 maddesinde belirtilen ve sınırlı sayılan sebeplere dayanmamıştır. Bu nedenle şartları oluşmadığından davanın reddi gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3- Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı.24/06/2021

Katip …
✍e-imzalıdır

Hakim …
✍e-imzalıdır

BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”