Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/455 E. 2022/879 K. 14.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

DOSYA NO : 2020/455 Esas
KARAR NO : 2022/879

DAVA : Menfi Tespit (Kambiyo Senetlerinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 24/08/2020
KARAR TARİHİ : 14/12/2022
GK YAZIM TARİHİ : 15/12/2022
Yukarıda açık kimlikleri yazılı taraflar arasında yapılan yargılama sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
DAVA : Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; Davalı yan 15.000 TL bedelli MALEN KAYDI bulunan keşidecisi ve kefili davacılar olan iki adet kambiyo senedinin bedellerinin ödenmediği gerekçesi ile İzmir 7. İcra Müdürlüğü … E. Sayılı dosyası üzerinden icra takibi başlattıklarını, müvekkilinin takibe konu senetlerden dolayı davalıya hiçbir borcu bulunmadığını, Davalı/alacaklının … “…” adı altında ‘… Mh. … Sk. No:… Karabağlar/İzmir’ adresinde mobilya imalat ve tadilat işi yaptığını, müvekkil Şirketin bu senetlere ilişkin bir borcu bulunmadığını, İzmir 7.İcra Müdürlüğünün … E nolu dosyasına teminat olarak yatırılmış olan paranın bu dava dosyası sonuçlanana kadar davalıya ödenmemesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini, Davalının kötüniyetli olmasından dolayı %20 tazminata mahkum edilmesini,
ücreti vekalet ve yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

CEVAP : Davalı tarafın cevap dilekçesi sunmadığı görülmüştür.
GEREKÇE : Mahkememizce yargılamanın sürdüğü sırada davacı vekilinin UYAP sistemi üzerinden 15/11/2022 tarihinde gönderdiği dilekçesiyle davadan feragat ettiğini beyan etmiştir. Dosya içerisinde yer alan vekaletname incelendiğinde davacı vekilinin feragat yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Feragat; HMK’nun 307. maddesine göre davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Feragat ile, feragat eden taraf dava dilekçesinin istem bölümünde istemiş olduğu haktan tamamen veya kısmen vazgeçer feragat mahkemeye karşı yapılacak tek taraflı bir açıklama ile olur bunun geçerliliği için karşı tarafça (davalı) ya da mahkemece kabul edilmesine gerek yoktur. Çünkü, davacı feragatle istemiş olduğu haktan vazgeçmektedir.
Feragat; bir usul işlemidir ve aynı zamanda bir maddi hukuk işlemidir. Davadan feragatla maddi olarak istenen haktan da feragat edilmektedir. HMK’nın 309 maddesi gereğince, feragat davanın görüldüğü mahkemeye karşı, hüküm verilmeden önce olabileceği, hüküm verildikten sonra da kesinleşinceye kadar dilekçe veya sözlü olarak yapılabilir. HMK 312. maddesine göre feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Keza HMK. 311 madde gereğince feragat kesin bir hükmün hukuki sonuçlarını doğurur.
Şu halde, davacı vekilinin mahkememize ibraz etmiş olduğu feragat dilekçesi ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davaya konu olan sebepler ortadan kalktığı için davasından vazgeçtiğini ve davasından feragat etmek istediğini dilekçesinde belirttiği görülmekle ve feragat kesin hüküm sonuçlarını doğurup davaya son veren taraf işlemlerinden olduğu da gözetilerek işbu davanın feragat nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Davalı … 29/11/2022 tarihli dilekçesi ile feragat nedeniyle davacı taraftan yargılama gideri talep etmediğini beyan ettiği görülmüştür.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-. DAVANIN FERAGAT NEDENİ İLE REDDİNE,
2- Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 80,70-TL harcın, feragat nedeniyle 2/3’ü olan 53,80-TL harcın, peşin alınan 512,33-TL harçtan mahsubu ile fazla yatırılan 458,53-TL harcın karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
3- Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4- Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve resen ilgili taraflara iadesine,
Dair; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda tebliğden itibaren 2 Hafta İçerisinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Yolu Açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 14/12/2022

Katip …
¸ e-imzalıdır

Hakim …
¸ e-imzalıdır

BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”