Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/32 Esas
KARAR NO : 2021/248
DAVA : Tazminat (Trafik Sigorta Sözleşmesi Kaynaklı Rücuen)
DAVA TARİHİ : 13/01/2020
KARAR TARİHİ : 16/03/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Trafik Sigorta Sözleşmesi Kaynaklı Rücuen) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA :Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; Davalı sürücü … idaresindeki ve davalı … şirketine … sayılı ZMMS trafik poliçesiyle sigortalı olan … plakalı araç ile 31.07.2019 tarihinde müvekkilin maliki olduğu ve sürücüsü idaresindeki … plakalı araca asli tam kusurlu çarparak hasarlanmasına sebebiyet verdiği,davalı … A.Ş.’ne 2918 sayılı yasanın değiştirilen 97.maddesi gereğince yapılan başvuru neticesinde 3.198,77 TL ödeme yapıldığı,yapılan bu ödemenin müvekkil gerçek zararını karşılamadığı,arabulucuk oturumundan da sonuç alınamadığının, müvekkilinin aracında değer kaybı bedelinin kusurlu aracın malikinden haksız fiil hükümlerine göre karar verilmesi gerektiği,müvekkil aracındaki değer kaybı bedelinin bilirkişi incelemesi ile ortaya çıkacağının,bu nedenlerle fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 100,00 TL değer kaybı bedelinin kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davalılardan müşteren ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini arz ve talep etmiştir.
SAVUNMA : Davalı …vekili cevap dilekçesinde özetle;Dava dilekçesinde bahsi geçen … plaka sayılı araç müvekkil şirket nezdinde 07.02.2019-2020 tarih aralığında … poliçe numarasıyla ZMMS trafik sigorta poliçesiyle sigortalı olduğunun,müvekkil sigortalı arç sürücünün kusuru oranında poliçe limiti olan 36.000,00 TL’den sorumlu olacağının,müvekkile yapılan başvuru neticesinde .. nolu hasar dosyası açılıdğı ve görevlendirilen eksper raporu doğrultusunda 23.10.2019 tarihinde 3.198,77 TL ödeme yapılarak müvekkil üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğinden davanın reddi gerektiğinin,yapılan ödeme ile müvekkilin temerrüde düşmdiğinden dava tarihinden itibaren yasal faizle sorumlu olduğunu belirterek müvekkil şirket aleyhine açılan davanın reddine karar verilmesini arz ve talep etmiştir.
GEREKÇE : Taraflar arasındaki uyuşmazlık ön inceleme duruşmasında; “Davacı ile davalı tarafın 3.198,77-TL değer kaybına ilişkin ödemenin davalı … A.Ş. tarafından davacıya ödendiği hususunda taraflar arasında herhangi bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık 31/07/2019 tarihinde meydana gelen kaza nedeniyle tarafların kusur oranı ve davacının aracında ödenen değer kaybından daha fazla bakiye değer kaybı zararının olup olmadığı hususlarında uyuşamadıkları görüldü.” şeklinde belirlenmiştir.
Tarafların iddia ve savunmaları kapsamında ileri sürmüş oldukları delilleri mahkememizce toplanmıştır.
Mahkememizce aldırılan 10/04/2020 tarihli bilirkişi raporunda ;Davalı …nezdinde 07.02.2019-2020 tarih aralığını kapsayan …sayılı ZMMS trafik poliçesiyle sigortalı,davalı …’ın maliki olduğu … plakalı araç sürücüsü … kazanın oluşumunda Asli derecede % 100 oranında kusurlu olduğu kanaatine, Davacının maliki olduğu ve sürücü … idaresindeki … plakalı araç ile kazanın oluşumunda kusursuz olduğu kanaatine,… plaka sayılı aracın meydana gelen kaza sonucunda sigorta şirketinin yapmış olduğu ödeme ile değer kaybı talebinin karşılanmış olduğu görüş ve kanaatini bildirmiştir.
Bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilmiş bilirkişi raporuna karşı davacı vekilinin itirazı üzerine dosya ek rapor düzenlenmek üzere bilirkişiye tevdii edilmiş 02/09/2020 tarihli bilirkişi raporunda ; Davalı …nezdinde 07.02.2019-2020 tarih aralığını kapsayan… sayılı ZMMS trafik poliçesiyle sigortalı,davalı …’ın maliki olduğu … plakalı araç sürücüsü … kazanın oluşumunda Asli derecede % 100 oranında kusurlu olduğu kanaatine, Davacının maliki olduğu ve sürücü … idaresindeki … plakalı araç ile kazanın oluşumunda kusursuz olduğu kanaatine,… plaka sayılı aracın meydana gelen kaza sonucunda sigorta şirketinin yapmış olduğu ödeme ile değer kaybı talebinin karşılanmış olduğu görüş ve kanaatini bildirmiştir.
Davacının aracında meydana gelen değer kaybı miktarının belirlenmesi için bilirkişice yaptırılan hesap denetlendiğinde bilirkişice plastik aksamlar için değer kaybı hesaplamamasının yerinde olduğu, bilirkişice yapılan hesaplamanın usulüne uygun ve denetime elverişli olduğu görülmüştür. Her ne kadar davacı vekili bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde davaya konu araca ilişkin internet sitesinden aldığı ilan örneğini sunmuş ise de; söz konusu ilanın kazadan bir yıl sonrasına ait olması ve son zamanlarda ikinci el araç satış fiyatlarında ki fahiş artışlarda dikkate alındığında kazanın meydana geldiği tarihteki araç değerine ilişkin bilirkişi değerlendirmesinin yerinde olduğu kanaatine varılmıştır.
Denetime elverişli ve dosya kapsamı ile uyumlu bilirkişi raporu Mahkememizce de benimsenerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın reddine,
2-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 59,30-TL harcın, peşin alınan 54,40-TL ‘den mahsubu ile 4,90- TL ‘nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
3-Arabuluculuk Kanunu Madde 18/A fıkra 13,14 gereğince Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 1.320,00-TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari ücret tarifesi uyarınca hesaplanan 100,00-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak kendisini vekil ile temsil ettiren davalı …A.Ş. ‘ye verilmesine,
5- Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Taraflarca yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karışı davalı tarafın yokluğunda tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 16/03/2021.
Katip …
e-imza
Hakim …
e-imza
BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”