Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/301 E. 2021/311 K. 25.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/301 Esas
KARAR NO : 2021/311

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/06/2020
KARAR TARİHİ : 25/03/2021

Davacı vekili tarafından Mahkememizde açılan Zayi Çek iptali davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili, dava dilekçesinde; Müvekkili … Ltd. Şti.’nin ”… Ticareti” sektöründe faaliyet göstermekte olup, 2019 yılının sonunda aldığı kararla gayri faal durumundaki şirketin adresini başka bir adrese taşıma kararı aldığını, bu kapsamda işyerini … Mahallesi … Sokak No:… …./İZMİR adresine resmi olarak taşıdığını, iş bu adres değişikliği yapılırken fiili olarak eski adreste mevcut olan bir kısım davaya konu evrak ve faturaların taşıma işlemi öncesinde kaybolduğunu yada çalındığını, sonrasında taraflarına vergi dairesinden gelen yazı ile öğrendiklerini, taşıma işlemi sonrasında yapılan incelemede müvekkiline ait … no ile başlayıp … no ile biten faturaların çalındığının/kaybolduğunun tespit edildiğini, iş bu faturaların müvekkilinin iradesi dışında elinden çıkmış olup zayi olduğunu, bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını, yasal süresi içinde zayi belgesi verilmesi için mahkememize başvurduklarını, müvekkiline ait … no ile başlayıp … no ile biten faturalara istinaden zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Tüm dosya kapsamından; davacı TTK’nun 82. maddesi gereğince ticari defter ve belgelerini zayi olduğu gerekçesi ile zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. TTK’nun 82/7. maddesi gereğince, bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Madde içeriğinden de anlaşıldığı üzere zayi belgesi isteyebilmek için ticari detfer ve belgelerin bir afet neticesinde ziyaa uğraması veya hırsızlıkla zayi olması gerekmektedir. Yine ziyaa uğradığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde talebin mahkemeye ulaştırılması gerekmektedir.
Somut olayda tarafından zayi talep edilen faturaların taşıma sırasında kaybolduğu iddia edilmiş olup, tacir kişinin ticari defter ve kayıtların saklanması için azami dikkat ve özen göstermesi gerekmektedir. Tacir kişinin kendi ihmal veya hatası sonucu kaybedilen bir belge hakkında zayi belgesi talep etmesi mümkün değildir. Kaldı ki yasal düzenlemede yalnızca doğal afetlerin tadadi olarak sayıldığı, hırsızlık nedeninin tahdidi olarak düzenlendiği, kıyas yoluyla bunun genişletilemeyeceği değerlendirilmiştir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, zayi olduğu iddia edilen faturaların kaybolmasına neden olduğu iddia edilen olayın kanunda sayılan doğal afetler veya hırsızlık kapsamında kalmadığı anlaşılmakla talebin reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Davanın Reddine,
2- Harçlar yasası gereğince alınması lazım gelen 59,30-TL harçtan peşin olarak alınan 54,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına, bakiye harç terkin sınırları içinde kaldığından alınmasına yer olmadığına,
3- Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Fazla yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde ve istek halinde yatırana iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize bir dilekçe verilmesi veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkememiz zabıt katibine beyanda bulunmak ve bu beyanın mahkememiz Hakimi tarafından onaylanması sureti ile istinaf kanun yoluna gidilebileceği, yasal süre içinde istinaf kanun yoluna başvurulmadığı taktirde kararımızın kesinleşeceği, yasal sürede istinaf kanun yoluna gidilmesi halinde dosyanın ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne istinaf konusunda karar verilmek üzere gönderileceği açıklanmak sureti ile açık yargılama sonunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.

Katip …
e -imzalıdır

Hakim …
e -imzalıdır

BU BELGE ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP AYRICA ISLAK İMZA UYGULANMAYACAKTIR.
“5070 sayılı yasanın 5. ve 22. maddeleri gereğince elektronik imza ile oluşturulan belgeler elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurur”