Emsal Mahkeme Kararı İzmir 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/624 E. 2021/1131 K. 16.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/624 Esas
KARAR NO : 2021/1131

DAVA : Ticaret Sicil Memurunun Kararına İtiraz
DAVA TARİHİ : 26/12/2019
KARAR TARİHİ : 16/12/2021

Yukarıda açık kimliği yazılı taraflar arasında mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; 06.03.2019 tarihinde davalı ile aramızda …Petrol ve Petrol Ürünleri San. Ltd. Şirketi 1000 hissesinin devrine ilişkin Kemalpaşa … Noterliği … Yevmiye Numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi yapıldığını, buna ilişkin davalı şirketin 06.03.2019 tarih ve 2019/1 sayılı kararı ile hisse devrini gösteren ve onaylayan genel kurul kararı aldığını, söz konusu hisse devir işlemi davalı şirket tarafından ticaret siciline tescil ettirilmediği için hala davalı şirketin ortağı olarak göründüğünü ve davalı şirketin borçlarından sorumlu tutulduğunu, bu nedenle de herhangi bir borcu olmamasına rağmen davalı şirketin borçlarından sorumlu tutularak mağduriyet ve devir akabinde gerçekte ortak olmadığı halde sanki şirket ortağıymış gibi görünmesi nedeniyle şahsı aleyhine telafisi güç zararlara uğrama tehlikesi söz konusu olduğunu, ayrıca aleniyet ilkesi gereği şirket devri sicilde tescil edilmediği için üçüncü kişilerin yönünde sorumluluğu da devam etmekte olup bu nedenle sicilde tescili …ne 20.12.2019 tarihinde başvurulmuşsa da başvuru şifahen reddedildiğini ve yazılı olarak cevap verilmediğini, söz konusu hisse devir işleminin Ticaret Sicili Müdürlüğüne tescili için müracaat ettiğini, ancak müracaatının akabinde pay devrinin tesciline ilişkin işlemin devredenin tek taraflı bildirimi ile yapılamadığı, ancak devralanın bizzat gelerek iki tarafında imzası ikmal edildiği takdirde tescil yapılabileceğinin şifahen beyan edildiğini, bilindiği üzere limitet şirketlerde ortakların hisse devir sözleşmeleri şirket karar defterinde karar alınıp noter onayı yapılarak hisse devir sözleşmesi yapılmakta ve sicile karar ile birlikte tescil edildiğini, davalı şirketteki hisse devir sözleşmesinin noter tarafından onaylanmış olan hisse devir sözleşmesi ve buna ilişkin genel kurul kararı ile onaylandığını, bu nedenle taraflar arasında yapılan hisse devir sözleşmesi geçerlidir ve devir işleminin Ticaret Sicil Müdürlüğünce tesciline karar verilmesi gerektiğini, bu nedenlerle taraflar arasında gerçekleşen usule uygun geçerli hisse devri işleminin İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı … Sicili Müdürlüğü vekili, cevap dilekçesinde özetle; Sicil kayıtlarının tetkikinde, …’nin 11/06/2018 tarihinde müdürlüklerine tescil edildiğini, tek ortağının ve müdürünün … Yıldız olduğunu, şirketin halen faal olduğunun tespit edildiğini, Limited Şirketlerde hisse devrinin tescilinde, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili hükümleri ve Ticaret Sicili Yönetmeliği’nin 22. Maddesi gereği ilgili tarafından imzalanan dilekçe ile birlikte, hisse devrine ilişkin genel kurul Kararı, Gencel kurul toplantısında hazır bulunanlar listesi aslı, Müdürler Kurulu/ Müdür tarafından imzalı) Gelen kurula ait noter onaylı gündem kararı, hisse devir sözleşmesi (Noter onaylı) Pay devrinin işlendiği giren ve çıkan ortaklara ait pay defterinin örneği tüm ortakların toplantıya katılmaması durumunda toplantıya davet ilanına ait Ticaret Sicili Gazetesi sureti ile iadeli taahhüdü bildirime ait ispatlayıcı belgeler ile birlikte başvurulması gerektiğini, müdürlükleri sicil kayıtlarının tetkikinde davacının bahsettiği gibi bir hisse devir tesciline ve yukarıda açıklanan şekilde bir tescil başvurusuna rastlanılmadığını, bununla birlikte dava konusu uyuşmazlık davacı ve diğer davalı şirket olan … arasında bir uyuşmazlıktan kaynaklanmakta olup müdürlüklerine husumet yöneltilmesinin mümkün olmadığını, davanın açılmasına müdürlüklerinin sebep olmaması nedeniyle müdürlükleri aleyhine yargılama giderleri ve vekâlet ücretine de hükmedilmemesi gerektiğini, bu nedenlerle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir,
DELİLLER: Kemalpaşa 1. Noterliğinin 06/03/2019 tarih, ….yevmiye nolu hisse devir sözleşmesi, davalı şirketin 06/03/2019 tarih ve…sayılı hisse devir kararı, 06/03/2019 tarihli tescil ve ilan belgesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü başvuru dilekçesi delil olarak değerlendirilmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
1-Dava, limited şirket pay devrinin ticaret siciline tescili ve ilanı talepli tespit davasıdır.
2-Davacı dava dilekçesinde davacıya ait …’nde bulunan hisselerin davalı …’e noter huzurunda devredildiğini, devrin şirket ortaklar kurulunca onaylandığı, pay defterine yazıldığını, devrin gerçekleştiği fakat davalı yeni şirket ortağı ve müdürü tarafından hisse devrinin ticaret siciline tescil edilmediği ileri sürülerek tescil ve ilan talebinde bulunulmuştur. Davalı şirket ortağı davaya cevap vermemiştir.
3-Limited şirket pay devri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 595. Ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
“III – Esas sermaye payının geçişi hâlleri
1. Devir
MADDE 595- (1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”
“4. Tescil
MADDE 598- (1) Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulur.
(2) Başvurunun otuz gün içinde yapılmaması hâlinde, ayrılan ortak, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabilir. Bunun üzerine sicil müdürü, şirkete, iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verir.
(3) Sicil kaydına güvenen iyiniyetli kişinin güveni korunur.”
4-Yukarıda alıntılanan kanun hükümleri dikkate alındığında limited şirket pay devrinde sırasıyla;
-pay devri işlemlerine ilişkin sözleşmelerin yazılı olarak yapılması ve tarafların imzalarının noter tarafından onaylanması,
-pay devrinin ortaklar genel kurulunca onaylanması,
İle şirket hisselerinin devri gerçekleşmektedir.
Ticaret siciline tescil için ise 598. Maddede düzenlendiği üzere şirket müdürü tarafından ticaret siciline başvurulması gerekmektedir. Devirden itibaren 30 günlük süre içerisinde şirket müdürü tarafından başvuru yapılamaması halinde payını devreden ortağın ticaret siciline başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır.
5-Somut olayda davacı ile davalı … arasında Kemalpaşa ….Noterliği’n,n 06.03.2019 tarih ve … yevmiye nolu limited şirket pay devri sözleşmesinin imzalanmış olduğu, sözleşme ile davacının kendisine ait olan 1000 paydan ibaret şirket hisselerini davalı …’e devretmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Yine dosyaya sunulan Kemalpaşa …..Noterliği’nin 06.03.2019 tarihli …….. yevmiye nolu işlemi ile onaylanmış olan ortaklar kurulu kararına göre davacının davalıya hisse devrinin onaylandığı görülmüştür. Davacı tarafça ayrıca pay devrinin ortaklar pay defterine işlendiğine dair defter sayfasının fotokopisini dosyaya sunduğu görülmüştür.
6-Davacı tarafça dosyaya sunulan bilgi ve belgeler ile Ticaret Sicili kayıtlarından dava tarihi ve karar tarihi itibariyle davacının şirket ortaklığının devam ettiği görülmektedir.
7-Davacı ile davalı … arasındaki pay devri sözleşmesi 06.03.2019 tarihinde imzalanmış olup dava tarihi itibariyle yaklaşık 3 yıl süre geçmiş olmasına rağmen davalı tarafça pay devrinin tescil edilmediği anlaşılmaktadır. Dosyaya sunulan bilgi ve belgelerden davacı ile davalı arasındaki pay devri sözleşmesi imzalarının noter huzurunda yapıldığı, şirket ortaklar kurulunca pay devrine ilişkin onayın verildiği, devrin ortaklar pay defterine işlenmiş olduğu, pay devrinin şekil şartlarının sağlandığı ancak davalı şirket ortağı ve müdürü tarafından tescil işlemlerinin yapılmadığı anlaşılmıştır.
8-Davacı tarafça yargılama sırasında İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne yazılı başvuruda bulunulmuş fakat cevabi yazıda şirket yetkilisi tarafından başvurulması gerektiği belirtilmiştir.
9-Dosya kapsamında tüm delillerin birlikte değerlendirilmesinden, davacı tarafın pay devrine ilişkin gerekli işlemlerin Türk Ticaret Kanunu’na uygun şekilde gerçekleştirildiği, davalı şirket ortağı ve müdürü …’in yükümlülüklerini 3 yıla yakın bir süre boyunca yerine getirmediğinin sabit olduğu, davacının devretmiş olduğu paylar nedeniyle halen şirket ortağı olarak görüldüğü ve bunun hak ve menfaatlerini ihlal edebileceği, pay devrine ilişkin esasa ve şekle yönelik şartların yerine getirildiği, davalı şirket müdürü tarafından yerine getirilmeyen tescil işleminin davacı tarafça talep edilebileceği anlaşıldığından davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE, davacı …’nın şirket ortağı olduğu …’ndeki 1000 payının tamamını Kemalpaşa 1.Noterliği’n,n 06.03.2019 tarih ve … yevmiye nolu limited şirket pay devri sözleşmesi ile davalı …’e devrettiğinin TESPİTİNE,
2-Hisse devrine ilişkin tespitin masrafları davalı devralan ve davalı şirket tarafından karşılanmak suretiyle ticaret siciline tescil ve ilanı hususunda gerekli işlemlerin …’nce yerine getirilmesine,
3-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30-TL harçtan peşin olarak alınan 44,40-TL harcın mahsubu ile bakiye 14,90-TL. harcın davalılar … ve …’den müştereken ve müteselsilen tahsili ile hazineye gelir kaydına, bakiye karar harcı terkin sınırları içinde kaldığından harç tahsil müzekkeresi yazılmasına yer olmadığına,
4-Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca davacı yararına takdir edilen 5.100,00-TL. vekalet ücretinin davalılar … ve …’den müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından peşin olarak yatırılan 44,40-TL. harcın davalılar … ve …’den müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafından başvuru harcı ve posta ücreti olarak sarf edilen toplam 293,6‬0-TL. yargılama giderinin, davalılar … ve …’den müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine,
7-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde ve resen ilgili tarafa iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, diğer tarafların yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize bir dilekçe verilmesi veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkememiz zabıt katibine beyanda bulunmak ve bu beyanın mahkememiz Hakimi tarafından onaylanması sureti ile istinaf kanun yoluna gidilebileceği, yasal süre içinde istinaf kanun yoluna başvurulmadığı taktirde kararımızın kesinleşeceği, yasal sürede istinaf kanun yoluna gidilmesi halinde dosyanın ilgili İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Hukuk Dairesi’ne istinaf konusunda karar verilmek üzere gönderileceği açıklanmak sureti ile açık yargılama sonunda verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 16/12/2021

Katip …
e-imza
¸

Hakim …
e-imza
¸