Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/144 E. 2023/199 K. 17.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/144 Esas
KARAR NO : 2023/199

DAVA : Tazminat
DAVA TARİHİ : 20/02/2023
KARAR TARİHİ : 17/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan tazminat davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili Nusret Karadeniz ile eşi ile birlikte 22.10.2022 tarihinde saat 12:30 sularında Bayraklı İlçesinde bulunan…..sokak kavşağında trafikte yaya olarak bulunduğu esnada sürücü …’in sevk ve idaresinde bulunan ve babası … Oto. Halıcılık Hiz.İç Dış Tic. Ve San. Ltd. Şti adına kayıtlı olan … plaka sayılı aracın çarpması sonucunda yaralandığı, kaza sonrası müvekkiline ilk müdahale ile Eski Trafik Hastanesi olarak bilinen Türkan Özilhan Hastanesinde acil servisi yapılarak tedavi olduğu, müvekkilinin tedavisinin halen devam ettiği, yaşanan kaza sonrasında müvekkilinin omuzunda kırık meydana geldiği ve kırık bölgesine platin takıldığı, müvekkilinin vücudunda kaza nedeniyle kırık,ezilme ve doku tahribatı bulunduğundan bahisle fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla geçici ve kalıcı maluliyeti ile doğan zararlar ve ekonomik geleceğinin sarsılmasından doğan zararları bakımından 1.000,00 TL ‘nin haksız fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren işletilecek ticari faiz ile birlikte davalıdan tahsiline tedavi öncesi ve tedavi sonrası giderler ile özel bakım ve bakıcı giderleri için ise 100,00 TL ile 100,00 TL yol masrafı yasal faiz ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
HMK 114.maddesinde “(1) Dava şartları şunlardır: a) Türk mahkemelerinin yargı hakkının bulunması. b) Yargı yolunun caiz olması. c) Mahkemenin görevli olması.ç) Yetkinin kesin olduğu hâllerde, mahkemenin yetkili bulunması. d) Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması. e) Dava takip yetkisine sahip olunması. f) Vekil aracılığıyla takip edilen davalarda, vekilin davaya vekâlet ehliyetine sahip olması ve usulüne uygun düzenlenmiş bir vekâletnamesinin bulunması. g) Davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olması. ğ) Teminat gösterilmesine ilişkin kararın gereğinin yerine getirilmesi. h) Davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması. ı) Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması. i) Aynı davanın, daha önceden kesin hükme bağlanmamış olması. (2) Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır.” şeklinde yasal düzenleme mevcuttur.
HMK 115.maddesinde “(1) Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Taraflar da dava şartı noksanlığını her zaman ileri sürebilirler. 2) Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder. (3) Dava şartı noksanlığı, mahkemece, davanın esasına girilmesinden önce fark edilmemiş, taraflarca ileri sürülmemiş ve fakat hüküm anında bu noksanlık giderilmişse, başlangıçtaki dava şartı noksanlığından ötürü, dava usulden reddedilemez.” şeklinde yasal düzenleme mevcuttur.
HMK 120.maddesinde ise “(1) Davacı, yargılama harçları ile her yıl Adalet Bakanlığınca çıkarılacak gider avansı tarifesinde belirlenecek olan tutarı, dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. (2) Avansın yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması hâlinde, mahkemece, bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir. (3) (Ek:22/7/2020-7251/9 md.) Taraflardan her birinin ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen delil avansına ilişkin 324 üncü madde hükümleri saklıdır.
” şeklinde düzenleme mevcuttur.
Mahkememizce 20/02/2023 tarihli ara kararının “1” nolu bendi ile davacı tarafın dava dilekçesinde talep etmiş olduğu adli yardım talebinin reddine karar verildiği, bu kapsamda “2” nolu bendi ile “Davacı tarafından dava açılırken yatırılması gereken 179,90 TL başvuru harcı ile 179,90 TL peşin harcı mahkememiz veznesine yatırmak üzere davacı vekiline 2 haftalık kesin süre verilmesine, bu süre içerisinde ara karar gereğinin yerine getirilmemesi halinde 492 sayılı Harçlar Kanununun 16,30 ve 32 maddeleri uyarınca dosyanın işlemden kaldırılacağının ihtarına, ara karar gereği için davacı vekiline ihtaratlı davetiye çıkartılmasına, yine aynı tarihli ara kararının “3” nolu bendi ile takdiren 300,00 TL gider avansını yatırmak üzere davacı vekiline 2 haftalık kesin süre verilmesine, verilen kesin süre içerisinde ara karar gereğinin yerine getirilmemesi halinde 6100 sayılı HMK nın 114,115 ve 120 maddeleri uyarınca davanın usulden reddedileceğinin ihtarına, ara karar gereği için davacı vekiline ihtaratlı davetiye çıkartılmasına,” karar verildiği görülmüştür.
Mahkememizce oluşturulan 20.02.2023 tarihli ara kararının davacı vekiline 26/02/2023 tarihinde tebliğ edildiği, davacı vekili tarafından tebliğden itibaren geçerli olmak üzere HMK 337/2.maddesi gereğince 1 haftalık yasal süre içerisinde itiraz edilmediği, davacı tarafça aynı kesin süre içerisinde ara kararında belirtilen harcın ve gider avansının yatırılmadığı, dosyada hiçbir gider avansının bulunmadığı anlaşılmakla HMK’nın 114/g.maddesinde davacının yatırması gereken gider avansının yatırılmış olmasının dava şartı olarak düzenlendiği, mahkemenin, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırması ve dava şartı noksanlığı tespit etmesi halinde davanın usulden reddine karar vermesi gerektiği incelenen tüm dosya kapsamı ile anlaşılmış olmakla HMK’nun 115/2 maddesi gereğince davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine karar verme gereği doğmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davanın dava şartı yokluğu sebebiyle HMK 114/g ve 115/2 maddeleri gereğince USULDEN REDDİNE,
Karar tarihinde yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gerekli olan 179,90 TL maktu karar ve ilam harcının davacıdan tahsiliyle hazineye irat kaydına,
3.200,00 TL arabuluculuk ücretinin, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği’nin 25/9 ve 26.maddesi gereğince 6183 Sayılı Yasa kapsamında davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 17/03/2023

Katip ..
e-imza

Hakim….
e-imza