Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/969 E. 2023/132 K. 23.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/969
KARAR NO : 2023/132

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/12/2022
KARAR TARİHİ : 23/02/2023

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkiline ait, tek pay sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu “…. İnş. A.Ş adındaki, Balçova V.D. … Vergi No’lu ve… Ticaret Sicil No’lu ticari işletmesine ait bütün belge ve evrakların, maliki olduğu şahsi konutu ve yasal ikamet adresi olan, … Mah. … Sk. No:… K:…D:………. de bulunan taşınmazda mahfuz olduğunu, İzmir 7. Aile Mahkemesi’nin 25/10/2022 tarih, … D. Sayılı ve … D. Sayılı tedbir kararlarının; 2 ay süreyle uygulanması sonucunda, ticari işletmeme ilişkin tüm evraklara erişimim engellendiği, Müvekkilin, boşanma aşamasında olduğu eşi Anastasiia Pismennaia tarafından, evraklarının zayiata uğratılmış olma ihtimali oldukça yüksek olduğunu beyan ederek davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava, ticari defter ve belgelerin zayi olduğuna ilişkin zayi belge verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca ticari defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Tüm dosya kapsamına göre 6102 sayılı yasanın 82/7 maddesine göre yapılan incelemede, zayi sebebinin kanununda zikredilen sebeplerden olmadığı, defterlerin zayi olduğunun dahi kesin olmadığı, 6284 sayılı yasa kapsamındaki mahkeme kararlarından sonra davacı tarafça defterlerin bulunduğu yere girilemediğinden bahisle zayi isteminden bulunulduğu, zayi olduğu kesin olmayan defter ve belgeler için zayi isteminden bulunmanın hukuki menfaatten de ayrıca yoksun olduğu, zayi hususuna ilişkin 6102 sayılı yasanın 82/7 maddesine uygun başkaca bir delil de sunulmadığı anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90 TL karar ve ilam harcının davacı tarafça peşin olarak yatırılan 80,70 TL’nin mahsubu ile kalan 99,20 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsiliyle HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Mahkememizce bu yargılama nedeniyle yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesinden sonra davacıya İADESİNE,
Dair, 6100 sayılı yasanın 343. ve 345. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde mahkememize yahut mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine verilecek bir dilekçe ile istinaf yasa yolu açık olmak üzere davacı asilin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.23/02/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır