Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/632 E. 2023/72 K. 31.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/632
KARAR NO : 2023/72
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : KIYMETLİ EVRAK İPTALİ

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Kıymetli Evrak İptali davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; … seri numaralı çekin davacı emrine keşide edilerek davacı şirkete teslim edildiği, davacı şirket yetkilisi …’ın, yaptığı arşiv araştırması ile keşide edilen çekin bulunamadığını, çalındığını yahut kaybolduğunu yeni fark ettiğini, davacı şirket tarafından yapılan tüm aramalara rağmen ilgili çeke ulaşamadığını, çekin davacı şirket uhdesindeyken kaybolduğunu yahut çalındığını, davacı şirket yetkilisinin durumu derhal karşı tarafa bildirdiğini, çek hakkında yargılama sonuna kadar ödeme yasağı konulmasını ve çekin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava zayi nedeniyle kıymetli evrak iptali davasıdır.
6102 sayılı TTK’nın 818. maddesi delaleti ile çekler bakımından iptal davaları açısından uygulanması gerekli TTK’nın 757 ve devamı maddelerinde iptal davası açma hakkı lehtar ve hamile tanınmış bir hak olup, TTK’nın 759/2. maddesi uyarınca, iptal isteminde bulunan kişi çek elinde iken zayi olduğuna dair inandırıcı bir şekilde gösteren delilleri mahkemeye sağlamak, senedin bir suretini ibraz etmek yahut da senedin esas içeriği hakkında bilgi vermekle yükümlüdür.
TTK’nın 763. maddesinde de “mahkemece dilekçe sahibinin poliçe elindeki ziyaa uğradığına dair verdiği açıklamaları inandırıcı bulduğu taktirde verilecek ilanla poliçeyi eline geçirene belirli bir süre içerisinde poliçeyi getirmeyi davet eder, aksi halde poliçenin iptaline karar verileceğini ihtar eder.” hükmü düzenlenmiştir.
Talep, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun üçüncü kitabında düzenlenen kıymetli evraklardan çekin iptali istemine ilişkindir. Aynı zamanda bir kambiyo senedi olan çekin iptaline ilişkin TTK’nun 818/1-s bendi yollamasıyla TTK’nun 764/1 maddesi gereğince çekin iptali hakkındaki hükümlerin uygulanacağı açıktır.
Zayi olduğu iddia olunan çekin mahkememize teslimi ihtarını içeren ilanların Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin …, …, … tarihlerinde yapılmış olduğu, ilan süresi içerisinde mahkememize de müracaatın olmadığı ve kanunun öngördüğü üç aylık sürenin de geçmiş olduğu anlaşıldı.
Tüm dosya kapsamı birlikte irdelendiğinde; zayi nedeniyle iptal isteminde amacın, keşidecinin mükerrer ödeme yapmasını önlemek ve kaybedilen kambiyo senedi yerine mahkemece verilecek iptal kararını keşideciye/muhataba ibraz etmek olduğu, yetkili hamilin elinde iken zayi olan çekin 6102 Sayılı TTK’nun 818/1-s bendi yollamasıyla aynı kanunun 764/1. maddesi gereğince iptaline karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın KABULÜNE,
2-… A.Ş. … Şubesinin … seri numaralı, … keşide tarihli, 50.000 TL bedelli çekin ZAYİ SEBEBİYLE İPTALİNE,
3-Alınması gerekli 179,90 TL karar ve ilam harcından davacı tarafından peşin olarak yatırılan 80,70 TL’nin mahsubu ile bakiye 99,20 TL’nin davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
4-Mahkememizce bu yargılama nedeniyle yapılan yargılama giderlerinin talebin mahiyeti gereği talep eden üzerinde BIRAKILMASINA,
5-6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca talep eden tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesinden sonra talep edene İADESİNE,
Dair, 6100 sayılı yasanın 343. ve 345. maddeleri uyarınca gerekçeli kararın tebliği tarihinden itibaren iki haftalık kesin süre içerisinde mahkememize yahut mahkememize gönderilmek üzere başka yer mahkemesine verilecek bir dilekçe ile istinaf yasa yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı…

Katip
e-imzalıdır

Hakim
e-imzalıdır