Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/166 E. 2022/306 K. 30.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/166
KARAR NO : 2022/306

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/03/2022
KARAR TARİHİ : 30/03/2022

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacıya ait şirketin TTSG yazılı bulunan adresindeki taşınma esnasında ticari işletmeye ait bazı bilgi belge ve evraklarının zayi olduğunu öğrendiklerini, iş bu durumla alakalı hemen işyerimizde tutanak tutulduğunu, bu hususta şirket pay defterine ilişkin zayi belgesi talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE : Davacı şirket pay defterinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca ticari defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Tüm dosya kapsamı incelendiğinde; Davaya konu edilen uyuşmazlığın 6102 sayılı yasanın 82.maddesinin 7. fıkrası gereğince tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgelerin zayine ilişkin olduğu, zayi isteminin bir afet veya hırsızlık sebebiyle istenebileceği ve tacirin ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde isteyebileceği, ancak davacı tarafın ilgili şirket pay defterini taşınma esnasında kaybolduğunu iddia ettiği ilgili zayi nedeninin kanunun belirttiği nedenlerle uyuşmadığı, buna ilişkin dava dilekçesinin deliller kısmında zayi istemini destekler hiç bir delil sunmadığı, ayrıca zayi sebebinin yasanın zikrettiği nedenler arasında olmaması ve iddiaya dayanak olarak delil gösterilmemesinden ötürü mahkemece hangi delillerin gerekli olduğunun da tespitinin yapılamadığı, bu bağlamda 6102 sayılı yasanın 82/7 maddesinin uygulanamayacağı anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına yer OLMADIĞINA,
3-Mahkememizce bu yargılama nedeniyle yapılan yargılama giderlerinin talebin mahiyeti gereği talep eden üzerinde BIRAKILMASINA,
4-6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca talep eden tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesinden sonra talep edene İADESİNE,
Dair kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık kesin süre içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı açıkça okunup usulen anlatıldı. 30/03/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır