Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/807 E. 2021/988 K. 12.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/807 Esas
KARAR NO : 2021/988

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/11/2021
KARAR TARİHİ : 12/11/2021

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
İDDİA VE TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacı şirkete ait ticari işletme karar defterinin 13/08/2021 tarihinde kaybolduğunu, bu durumun yerel gazetede ilan edildiğini ve maliyeye bildirildiğini belirterek davacı şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere karar defterinin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DAVA:
Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince … açılan zayi belgesi istemine ilişkindir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı ticari defter ve kayıtlardan olan genel kurul toplantı ve müzakere karar defterinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca ticari defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Yukarıda yapılan açıklamalar ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacı şirketin iş bu dava ile ticari defter ve kayıtlardan olan genel kurul toplantı ve müzakere karar defterinin ziyaı nedeniyle zayi belgesi talebinde bulunduğu, dava dilekçesinde söz konusu defterin 13/08/2021 tarihinde kaybolduğunun belirtildiği, buna ilişkin olarak vergi dairesine bildirim ile yerel gazete ilanı yapıldığının beyan edildiği, dava dilekçesi ekinde sunulan … isimli yerel gazetenin 14/08/2021 tarihli nüshasına göre zayiye ilişkin davacı şirket tarafından 14/08/2021 tarihinde ilan yapıldığı, TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği, maddede belirtilen 15 günlük süre hak düşürücü nitelikte olmakla, başlangıcı zıyaın öğrenildiği tarih olduğu, davacı şirket tarafından 14/08/2021 tarihinde yerel gazetede ilan yapıldığına göre davacı şirketin bu tarih itibariyle ziyadan haberdar olduğunun kabulü gerektiği, buna göre davanın 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde ikame edilmediği, talebin niteliği itibariyle çekişmesiz yargı işi olduğu, 6100 sayılı HMK’nun 316 vd. maddeleri uyarınca basit yargılama usulüne tabi olduğu, dosya üzerinden karar verilebileceği anlaşılmakla davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına yer OLMADIĞINA,
3-Mahkememizce bu yargılama nedeniyle yapılan yargılama giderlerinin talebin mahiyeti gereği davacılar üzerinde BIRAKILMASINA,
4-6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesinden sonra davacılara İADESİNE,
Dair, karar HMK 341vd maddeleri gereğince tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize veya aynı nitelikteki başka yer Mahkemesine verilecek dilekçe ile İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere davacının yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda karar verildi.12/11/2021

Katip …
E-İMZA

Hakim …
E-İMZA