Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2021/440 Esas
KARAR NO : 2021/601
DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 24/06/2021
KARAR TARİHİ : 30/06/2021
Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı asil Mahkememize verdiği 24/06/2021 tarihli dilekçesinde; …’nun 13/11/2015 yılında vefat ettiğini, … ve … ‘ un … İnşaat ve Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin tek ortak ve yetkili kişisi olduğunu, …’nun vefat ettiğinde yaşının 18 yaşının altında olması sebebi ile kayyım atanarak taraflarına bildirilmesi için bu davanın açılmasının zorunlu olduğunu belirtmiş, … ‘na şirket hisselerinin almaya ve satmaya kayyım atanmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı ile kayyım atanması istenilen …’nun nüfus aile kayıt tabloları UYAP üzerinden celb edilmiş, kayyım atanması talep edilen … ‘nun 15/03/1999 doğumlu olup dava tarihi itibariyle ergin olduğu belirlenmiştir.
Her ne kadar davacı tarafça, dava dışı … İnşaat ve Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirket hisselerinin alım satımına yetkili olmak üzere … ‘na kayyım atanmasına karar verilmesine yönelik olarak Mahkememize dava açılmış ise de ; kendisine kayyım atanması talep edilen …’nun 15/03/1999 doğumlu olup dava tarihi itibariyle TMK 11. Maddesi hükmü gereğince ergin olduğu ve TMK 9 ve 10 maddeleri kapsamında fiil ehliyetine sahip olduğu , fiil ehliyetine sahip olan … ‘ na şirket hisselerinin alım satımında yetkili olmak üzere kayyım atanmasına ihtiyaç bulunmadığı ve … hakkında kayyım atanması talebiyle Mahkememizde dava açılmasında hukuki yararın bulunmadığı, HMK’ nun 114/h maddesi gereğince dava açmakta hukuki yararın bulunmasının dava şartı niteliğinde olduğu, dava şartlarının varlığının HMK’ nın 115/1 maddesi gereğince davanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden araştırılmasının ve dava şartı noksanlığı halinde HMK’ nın 115/2 maddesi gereğince davanın usulden reddine karar verilmesinin gerektiği incelenen tüm dosya kapsamı ile anlaşılmış, davanın dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın dava şartı yokluğu nedeniyle HMK 114/1-h ve 115/2 maddeleri gereğince USULDEN REDDİNE,
2-Peşin alınan harç yeterli olduğundan yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafça yapılan masrafların üzerinde bırakılmasına,
Dair; tebliğden itibaren 2 hafta içinde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda karar verildi. 30/06/2021
Başkan …
e -imzalıdır
Üye …
e -imzalıdır
Üye …
e -imzalıdır
Katip …
e -imzalıdır