Emsal Mahkeme Kararı İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/323 E. 2021/1188 K. 22.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/323 Esas
KARAR NO : 2021/1188

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/05/2021
KARAR TARİHİ : 22/12/2021

Davacı tarafından davalı aleyhine açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
İDDİA VE TALEP:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Balçova Vergi Dairesinin … vergi numarası ile vergi mükellefi olarak tutulması gereken defter, kayıt vs işlemlerinin düzenlenmesi amacıyla muhasebe ve mali müşavirlik odasına kayıtlı bulunan … ile çalıştığını, defter ve diğer kayıtlarının üzerindeki incelemelerini ve kayıt işlemleri ile bazı yasal işlemlerin yerine getirilmesi amacıyla 2016-2017 dönemine ilişkin işletme defterler, gider belgeleri ve SGK’ya ait dosyaların mali müşavirinin bürosunda saklandığını, 27/01/2016 ila 20/12/2017 tarihlerini kapsayan dönemlere ilişkin tüm gider belgelerinin tutulması zorunlu olan işletme defterlerinin ve SGK dosya ve belgelerinin mali müşavirinin bürosunda saklanmakta iken belirtilen tüm belgelerin 30/10/2020 günü meydana gelen depremde zayi olduğunu, davanın kabulü ile 2016-2017 yıllarına ait tüm defter, fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVA:
Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince …açılan zayi belgesi istemine ilişkindir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı ticari defter ve kayıtlarının zayi olduğuna ilişkin zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava …açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca ticari defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, ziya durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Yukarıda yapılan açıklamalar ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; davacının 2016-2017 yıllarına ait işletme defterleri ve gelir gider faturalarının 30/10/2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde zarar gördüğünden bahisle iş bu davayı ikame ettiği, talebin öğrenme tarihinden itibaren 15 günlük yasal süre içerisinde yapıldığı, davacının dosyaya kazandırılan belgelere göre tacir sayılan kimselerden olduğu, bu nedenle iş bu davayı açmasında hukuki yararı bulunduğu gibi zayi talebinde de bulunabileceği, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile Afad İl Müdürlüğüne yazılan müzekkerelere göre davacının muhasebecisine ait işyerinin deprem afetinde zarar gördüğü ve hasar nedeniyle acilen yıkılan binalardan olduğu, ilgili kurumlardan gelen cevaplara göre davacı hakkında yürütülen soruşturma veya incelemenin söz konusu olmadığı, talebe konu defter ve kayıtların davacı tarafından saklanması gereken zorunlu defter ve kayıtlardan olduğu, tacire ait ticari defter ve kayıtların muhasebecide tutulması ve saklanmasının genel hayat tecrübeleri ile ticari teamüllere göre hayatın olağan akışına uygun olduğu, dosya kapsamına göre söz konusu defter ve kayıtların İzmir ilinde yaşanan deprem afetinde zarar gördüğü anlaşılmakla davanın kabulü ile bu defter ve kayıtların zayi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın KABULÜ ile, davacının 27/01/2016 ve 25/12/2017 tarihleri arasındaki döneme ilişkin;
-2016 ve 2017 işletme defterleri,
-2016 ve 2017 yıllarına ait gelir ve gider faturalarının zayi nedeniyle İPTALİNE,
2-Alınması gerekli harç peşin olarak alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Mahkememizce bu yargılama nedeniyle yapılan yargılama giderlerinin talebin mahiyeti gereği davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının kararın kesinleşmesinden sonra davacıya İADESİNE,
Dair, karar HMK 341vd maddeleri gereğince tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Mahkememize veya aynı nitelikteki başka yer Mahkemesine verilecek dilekçe ile İzmir Bölge Adliye Mahkemeleri nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere davacının yüzüne karşı açıkça okunup usulen anlatıldı. 22/12/2021

Katip …
E-İMZA

Hakim …
E-İMZA