Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi 2018/3324 E. 2018/1240 K. 28.09.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
ESAS NO : 2018/3324
KARAR NO : 2018/1240
İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ: BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ: 04/06/2018
NUMARASI : 2016/103 Esas (Derdest Dosya)
DAVA : Maddi ve Manevi Tazminat (Trafik Kazasından Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ: 28/09/2018
Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2018/303 Esas dosyası kapsamında verilen 04/06/2018 tarihli ara karara karşı, istinaf yoluna başvurulması üzerine dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava ve uyuşmazlık trafik kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
Davacılar vekili, dava dilekçesinde, maddi ve manevi tazminat ile birlikte, İİK’nın 257.maddesi gereğince, ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
İlk Derece Mahkemesi, 04/06/2018 tarihli kararıyla ” İstanbul ili,… bağımsız bölüm yönünden; davacıların ceza dosyası ve iş bu dosyamızda alınacak kusur ve zarar raporlarına göre belirlenecek olan ve varlığı ortaya konulduğunda haksız fiil tarihi itibariyle muaccel kabul edilecek olan maddi ve manevi zararlarına ilişkin, mevcut dosya kapsamına göre yaklaşık ispatın varlığı nazara alınarak İstanbul ili, … bağımsız bölüm üzerine İİK’nun 257/1 mad. uyarınca ihtiyati haciz konulmasına, ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazılmasına,” karar vermiştir.
Davalı … vekili, bu karara karşı İstinaf yasa yoluna başvurmuştur.
İİK’nın “İhtiyati haciz kararına itiraz ve temyiz” başlıklı 265.maddesine göre, borçlu kendisi dinlenmeden verilen ihtiyati haczin dayandığı sebeplere, mahkemenin yetkisine ve teminata karşı; huzuriyle yapılan hacizlerde haczin tatbiki, aksi halde haciz tutanağının kendisine tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde mahkemeye müracaatla itiraz edebilir.
Menfaati ihlal edilen üçüncü kişiler de ihtiyati haczi öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde ihtiyati haczin dayandığı sebeplere veya teminata itiraz edebilir.Mahkeme, gösterilen sebeplere hasren tetkikat yaparak itirazı kabul veya reddeder.İtiraz eden, dilekçesine istinat ettiği bütün belgeleri bağlamaya mecburdur. Mahkeme, itiraz üzerine iki tarafı davet edip gelenleri dinledikten sonra, itirazı varit görürse kararını değiştirebilir veya kaldırabilir. Şu kadar ki, iki taraf da gelmezse evrak üzerinde inceleme yapılarak karar verilir.
İtiraz üzerine verilen karara karşı istinaf yoluna başvurulabilir.
Somut olayda, ihtiyati haciz kararına itiraz mahiyetindeki davalı İbrahim Yiğit vekilinin dilekçesi üzerine, dava dosyası istinaf incelemesi için doğrudan Dairemize gönderilmiştir. Oysa ki İİK’nın 265/3.maddesine göre, bu itirazı değerlendirecek olan İlk Derece Mahkemesi’dir. İtiraz üzerine verilecek karara karşı ancak istinaf yoluna başvurulabilir.
Bu nedenle; HMK’nın 352.maddesi gereğince, ihtiyati haciz kararının İlk Derece Mahkemesi’nce, İİK’nın 265/3.maddesi gereğince değerlendirilmesi için dava dosyasının mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerektiği kanatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Dosyanın, yukarıda belirtilen şekilde işlem yapılmak üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK’nın 352. maddesi gereğince kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 28/09/2018