Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi 2017/1110 E. 2018/626 K. 03.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
9. HUKUK DAİRESİ
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F M A H K E M E S İ K A R A R I
ESAS NO : 2017/1061
KARAR NO : 2018/622
İNCELENEN DOSYANIN
MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ : 21/12/2016
NUMARASI : 2014/1831 E.- 2016/971 K.
DAVANIN KONUSU : Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat
KARAR TARİHİ : 03/05/2018
Yukarıda yazılı ilk derece mahkemesi kararına karşı, davacılar ve davalı İETT Genel Müdürlüğü vekili tarafından istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine heyetçe yapılan inceleme sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, ölümlü trafik kazası nedeniyle maddi (DYK) ve manevi tazminat isteminden ibarettir. Mahkemece yapılan yargılama sonucunda davacıların maddi tazminat taleplerinin reddine, manevi tazminat taleplerinin kısmen kabulü ile davacı … ve …için 30.000,00 ‘er TL. … için 20.000,00’er TL. manevi tazminatın İETT, …’den olay tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte müştereken müteselsilen alınarak davacılara verilmesine, fazlaya ilişkin istemlerin reddine karar verilmiş, karara karşı davacılar ile davalılardan İETT tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı ve tebliğ giderleri de dahil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması halinde, HMK’nın 346/2.maddesi hükmü kıyas yoluyla uygulanır. (HMK. m.344).
Nispi değere bağlı davalarda, karar ve ilam harcının 1/4’ü peşin olarak alınır. Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan maddi ve manevi tazminat davalarında ise oran 1/20 olarak uygulanır. 492 sayılı Harçlar Yasası m.28/a.maddesi gereğince dava açılırken peşin yatırılması gereken nispi karar ve ilam harcı bakımından uygulanacak oran 1/20’dir. Ancak, yasa yoluna başvuru sırasında, karar ve ilam harcının 1/4’ünün peşin olarak yatırılması gerekir.
Diğer yandan, mahkemenin harcın miktarına ve oranına ilişkin yanılgısı taraflar bakımından bir hak doğurmaz. Eksik harç tamamlanmadıkça müteakip işlemler yapılmaz. (Harçlar Kanunu m.32). Kamu düzenine ilişkin ilişkin bulunması nedeniyle, yasa yolu incelemesi sırasında öncelikle harcın yasaya uygun olarak saptanması, eksiklik halinde giderilmesi için dosyanın mahkemesine iadesi gerekir. (Yargıtay H.G.K. 20/02/2013 gün 2012/8-1851; 2013/264 sayılı kararı.) Dosyada, istinaf yoluna başvuran davalı İETT’nin nispi karar harcını veya bu miktarın 1/4’ünü peşin olarak yatırmaları gerekirken 45,00 TL. olarak eksik yatırdığı, ayrıca ihtiyari dava arkadaşı olan davacıların her birinin maktu karar ve ilam harcını ayrı ayrı yatırması gerekirken tek harç yatırdıkları görülmektedir.
İlk derece mahkemesince eksik yatan harçların … dışındaki davacılar ile davalı İETT’ye tamamlattırılması için HMK’nın 344. maddesi uyarınca usulüne uygun süre verilmesi, süresinde harcın yatırılmaması halinde ise, yatırmayan taraf açısından istinaf başvurusunun yapılmamış sayılmasına karar verilmesi, yatırılması halinde ise diğer istinaf başvuruları ile birlikte incelenmesi için dairemize gönderilmesi gerekli bulunduğundan; HMK’nın 352.maddesi gereğince dosyanın harç eksikliği yönünden işlem yapılmak üzere mahkemesine geri gönderilmesi gerekmiştir.
KARAR :Gerekçe uyarınca;
Dosyanın, istinaf eden … dışındaki davacılar ve davalı İETT Genel Müdürlüğü açısından yukarıda gösterilen biçimde işlem yapılmak üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 6100 Sayılı HMK.’nın 352. maddesi gereğince kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 03/05/2018