Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi 2017/919 E. 2018/673 K. 21.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
8. HUKUK DAİRESİ
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F MAHKEMESİ K A R A R I
DOSYA NO: 2017/919
KARAR NO : 2018/673
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İSTANBUL 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 15/03/2017
NUMARASI : 2015/811 E., 2017/186 K.
DAVANIN KONUSU : Ölüm ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat.
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 21/06/2018
Yukarıda yazılı ilk derece mahkemesi kararına karşı, istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine yapılan ön inceleme sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-Taraflar arasında görülen tazminat davası sonucunda verilen karara karşı davacılar tarafından birlikte istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru harcı ve tebliğ giderleri de dahil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması halinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkra hükmü kıyas yoluyla uygulanır. (HMK. m.344).
Görülmekte olan davada davacılar zorunlu dava arkadaşı konumunda olmadıklarından her bir davacı istinaf karar ve ilâm harcı ile istinaf giderlerini ayrı ayrı yatırmalıdır. Dosya arasındaki kayıt ve belgelere göre 31,40-TL istinaf karar ve ilâm harcının davacılardan … tarafından yatırıldığı, diğer davacı …’tan harç alınmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle istinaf isteminde bulunan davacı …’tan yukarıda yazılı yasa hükümleri uyarınca istinaf karar ve ilâm harcı ile giderlerin alınması ve sonrasında istinaf incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için;
2-Davacı … 30.07.1998 doğumlu olup yargılama sırasında reşit olduğundan dava ehliyeti kazanmıştır, bu durumda davacının kendisi ya da vekili aracılığıyla yargılamayı sürdürmesi gerekir. Davacı …’ın yargılama sırasında kendi adına verdiği vekâletname dosya arasında bulunmamaktadır. Adı geçen davacının kendi adına verdiği vekâletnamesinin bir suretinin istenilerek dosyası ile birleştirilmesi ve ondan sonra istinaf incelemesi için gönderilmek üzere dosyasının mahkemesine geri çevrilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki biçimde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçe uyarınca;
Dosyanın, yukarıda gösterilen biçimde işlem yapılmak üzere mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE,
HMK. m.352 hükmü uyarınca, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda ve KESİN olmak üzere, oy birliğiyle karar verildi.21/06/2018.