Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi 2020/771 E. 2022/174 K. 17.02.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
43. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2020/771
KARAR NO: 2022/174
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 19/06/2019
NUMARASI: 2019/48 Esas – 2019/588 Karar
DAVA: Zayi Belgesi Verilmesi
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 17/02/2022
Hasımsız olarak görülen davada ilk derece mahkemesince ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükme karşı süresi içinde davacı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması uterine dosya içerisindeki tüm belgeler okunup, incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ
DAVA: Davacı şirket temsilcisi, tarafıma ait … Mahallesi … Sokak … Blok N:… Büyükçekmece adresindeki … isimli, … ticaret sicil no. Lu ticari işletmem, 26.10.2018 tarihinde Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterini kaybettiğini, bu durumun yerel gazetede ilan edilerek maliyeye bildirildiğini, noter tarafından defter tasdiklerinin yapılmadığını ileri sürerek genel kurul toplantı ve müzakere defterinin zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesini talep etmiş, 19.06.2019 tarihli duruşmada, muhasebecisini değiştirdiğini, eski muhasebecisinden defterleri istediğinde kayıp olduğundan iade edemediğini belirtmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİNİN KARAR ÖZETİ İlk derece mahkemesince, somut olayda kanunda sayılan bu sebeplerin bulunmadığı tamamen davacı ve/veya muhasebecisinin ihmali davranışları nedeniyle söz konusu defterlerin kaybolduğu anlaşıldığından davanın reddine dair karar verilmiştir. Bu karara karşı davacı şirket yetkilisi tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacının istinaf dilekçesinde özetle; şirketin tek ortaklı olduğunu, borcunun bulunmadığını, defter kaybına ilişkin gazete ilanı yapıldığını, maliyeye bildirimde bulunulduğunu, zayi belgesi olmadan defter tasdikinin yapılmadığını, şirketin devamı ve faaliyeti için defterlerinin şart olduğunu, bu olmadan hiçbir şekilde karar alınamadığını belirterek ilk derece mahkemesinin kararının kaldırılmasını istemiştir.
GEREKÇE: Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince hasımsız açılan zayi belgesi istemine ilişkindir. İlk derece mahkemesince, yukarıda açıklanan gerekçe doğrultusunda davanın reddine karar verilmiştir. İstinaf incelemesi HMK’nın 355. maddesi uyarınca, istinaf başvuru nedenleri ve kamu düzenine aykırılık yönüyle sınırlı olarak yapılmıştır. 6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Anılan düzenlemede öngörülen 15 günlük süre hakdüşürücü süre niteliğindedir.Somut olayda, davacı dava dilekçesinde, şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere defterinin 26.10.2018 tarihinde kaybolduğunu, 30.10.2018 tarihinde Büyükçekmece Vergi Dairesi Müdürlüğüne bu hususta bildirimde bulunarak aynı zamanda yerel gazete ilan yaptığını beyan etmiştir. Bu durumda, davacının 26.10.2018 tarihinde meydana gelen hadiseden en geç maliyeye bildirim tarihi olan 30.10.2018 tarihi itibariyle haberdar olduğu, bu tarihten dava tarihine kadar 15 günlük hak düşürücü sürenin geçtiğinden davanın hak düşürü süre nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru değil ise de, sonucu itibariyle doğru olan karara yönelik davacının istinaf başvurusunun reddine karar vermek gerekmiştir. Açıklanan bu gerekçelerle, davacının istinaf başvurusunun HMK’nın 353/1.b.1 maddesi uyarınca esastan reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
KARAR: Yukarıda ayrıntısı ile açıklanan nedenlerle; 1-Davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK’nın 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE, 2-Davacı tarafından başvuru sırasında istinaf karar harcı peşin olarak yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, 3-Davacı tarafından istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına, Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, HMK’nın 362(1)ç maddesi uyarınca kesin olarak oy birliğiyle karar verildi.17/02/2022