Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi 2020/2270 E. 2021/858 K. 06.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
43. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2020/2270
KARAR NO: 2021/858
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 23/12/2019
NUMARASI: 2018/854 Esas – 2019/1194 Karar
DAVA: İtirazın İptali (Bankacılık İşlemlerinden Kaynaklanan)
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 06/07/2021
Davalı vekili istinaf yoluna başvurduktan sonra dosya dairemizde inceleme için atama beklediği sırada tara vekillerinin sulh olduklarını bildirmesi üzerine dosya re’sen ele alındı.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Dava,İİK 67 maddesi uyarınca genel kredi sözleşmesine istinaden başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali;Karşı dava ise İİK 72 maddesi uyarınca açılan menfi tespit istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne,karşı davanın reddine karar verilmiş, karara karşı davalı-karşı davacı vekili istinaf yasa yoluna başvurmuştur. Davalı vekili 24.06.2021 tarihli dilekçe ile dava konusu uyuşmazlığa ilişkin HMK 315 gereğince kendi aralarında sulh olmak suretiyle anlaşmaya vardıklarını, hem esas dava yönünden hem de karşı dava yönünden konusuz kaldığını, bu sebeple karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etmiştir. Davacı vekili 28.06.2021 tarihli dilekçesiyle, sulh olmak suretiyle davalı taraf ile anlaşmaya vardıklarını, avalı taraftan herhangi bir vekalet ücreti ve yargılama gideri talebinin bulunmadığını beyan etmiştir. Dosyada mübrez Beyoğlu …Noterliği tarafından düzenlenen … yevmiye numaralı vekaletnamede davacı vekilinin ,Kartal …Noterliği tarafından düzenlenen … yevmiye numaralı vekaletnamede davalı vekilinin davadan sulhe ilişkin özel yetkilerinin bulunduğu görülmüştür. 22/07/2020 tarihinde kabul edilip, 28/07/2020 tarihli 31199 nolu Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7251 sayılı yasanın 30. maddesiyle değişik HMK’nın 314. Maddesinde, “Sulh hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.Sulh hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa da, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmez ve ilk derece mahkemesi veya Bölge Adliye Mahkemesince sulh doğrultusunda ek karar…” denilmiştir. 7251 sayılı yasanın 63. maddesinde kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği açıklanmıştır.6100 sayılı HMK nın 448. maddesinde de, bu kanun hükümlerinin tamamlanmış işlemleri etkilememek kaydıyla derhal uygulanacağı belirtilmiştir. HMK.315. Maddesinde de “Sulh ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Mahkeme taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre, sulhe göre karar verilmesini istemezlerse karar verilmesine yer olmadığına karar verir..” şeklinde düzenleme bulunmaktadır. Davalı vekilince istinaf başvurusunda bulunulup dosya inceleme için dairemize geldikten sonra taraf vekillerini davada sulh olduklarını ve sulh nedeniyle davanın esası hakkında karar verilmesini anlaşılmakla HMK.315. Maddesi ve 7251 sayılı yasayla değişik HMK.314. Maddesi uyarınca konsuz kalan davanın esası hakkında karar verilmesine ye karar verilmesi gerekmiştir. Açıklanan nedenlerle ilk derece mahkemesince verilen kararın kaldırılmasına ve sulh protokolü doğrultusunda aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle: 1- Davalı vekilinin istinaf başvurusunun KABULÜNE, istinaf incelemesine konu mahkeme kararının HMK.’nın 353(1)b-2 maddesi gereğince KALDIRILMASINA; 2- HMK 315. Maddesi konusuz kalan dava ve karşı davanın esası hakkında KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA 3- Tarafların yargılama sırasında yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına ve vekalet ücreti takdirine yer olmadığına 4- İstinaf incelemesi yönünden harç ve yargılama masrafları; a-Davalı vekili tarafından yatırılan istinaf başvuru harcının hazineye gelir kaydına, b-Davalı vekili tarafından yatırılan istinaf karar harcının talep halinde ilk derece mahkemesince iadesine, c-İstinaf yoluna başvuran davalı tarafından yapılan giderlerin kendi üzerinde bırakılmasına 5- Gerekçeli kararın HMK.’nun 359-(4) maddesi uyarınca taraflara tebliğine, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda,HMK ‘nun 361/1. maddesi uyarınca kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde Yargıtay İlgili Hukuk Dairesi’ne temyiz yasa yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi.