Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 37. Hukuk Dairesi 2023/787 E. 2023/2837 K. 08.11.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
37. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2023/787
KARAR NO: 2023/2837
KARAR TARİHİ: 08/11/2023
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 09/11/2022
NUMARASI: 2022/996 2022/901
DAVANIN KONUSU: İtirazın İptali
Taraflar arasındaki davada Bakırköy 14. Tüketici Mahkemesi ile Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir. Bakırköy 14. Tüketici Mahkemesince, “…Davaya konu yolcu taşıma sözleşmesinin TTK’nın 906 vd. maddelerinde düzenlenmesi nedeniyle tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın eldeki davanın ticari dava niteliğinde olacağı ve uyuşmazlığın çözümünde görevli mahkemenin asliye ticaret mahkemeleri olduğu….”gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir. Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesince, “… davacının tüketici olduğu, davacının salt iş seyahati kapsamında bilet alması davacının tüketici sıfatını ortadan kaldırmayacağı, davaya konu biletin davacı adına kesildiği ve biletin bir ticari işletme ya da şirketin ticari faaliyeti kapsamında tacir kişi adına düzenlendiğine ilişkin bir bilgi ya da belgenin dosyaya ibraz edilmediği, davacının mesleki veya ticari amaçla taşıma sözleşmesi yaptığına ilişkin herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı” denilmek suretiyle karşı görevsizlik kararı verilmiştir. 6502 sayılı TKHK’nın 73. maddesi uyarınca, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda, tüketici mahkemesi görevli kılınmıştır. Bunun yanında, Kanunun 83. maddesinde de, taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olmasının, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği belirtilmiştir. Diğer taraftan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1. maddesinde her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre, bir uyuşmazlığın ticari nitelikte olabilmesi için, her iki tarafın da ticari işletmesini ilgilendirmesi yahut aynı maddenin alt bentlerinde düzenlenen istisnalardan birine dahil olması gerekmektedir. Davacı vekili, dilekçesinde, aynen”…Müvekkiller, 09.11.2021 tarihinde, … yetkili acentası olan … dan …uçak bileti satın almışlardır. Kalkış tarihi 24.11.2021, Türkiye saati ile 10:50 kalkış, … sayılı uçuş ile İstanbul Sabiha Gökçen hava limanından kalkışlı Amsterdam aktarmalı Meksika’ya iş amaçlı seyahat etmek istemişlerdir… Ancak adını vermeyen … personeli ve amiri tarafından müvekkillerim hiçbir sebep gösterilmeksizin uçağa alınmamışlardır…” diyerekten bundan kaynaklı zararlarının tazmini amacıyla işbu itirazın iptali davasını açmıştır. Buna göre, davacılar iş seyahati amacıyla bilet almış olup, mesleki amaçla hareket etmektedirler. Davacıların tüketici sıfatı bulunmamaktadır.Taşıma sözleşmesi ticaret kanunda düzenlendiğine göre, bu dava, TTK’nın 4. maddesi uyarınca mutlak ticari dava niteliğinde olup, uyuşmazlığın ticaret mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 08/11/2023 gününde oy birliğiyle karar verildi.