Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 37. Hukuk Dairesi 2018/1677 E. 2018/2081 K. 26.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
37. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2018/1677
KARAR NO : 2018/2081
KARAR TARİHİ: 26/11/2018
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL ANADOLU 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 23/02/2018
NUMARASI : 2017/616 2018/174
DAVANIN KONUSU : İtirazın İptali
Taraflar arasındaki davada İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret ile İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Dava, alım-satım sözleşmesine konu araçların zamanında teslim edilmemesi nedeniyle cezai şartın tahsili istemi ile başlatılan takibe itirazın iptaline ilişkindir.
İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesince, “… sadece ticari araç olması nedeniyle mahkememize yönelik görevsizlik kararı verilmiş ise de bir tarafta satıcı olan işyeri, diğer tarafta gerçek kişi alıcının bulunması nedeniyle davanın Tüketici Mahkemesinde görülmesi gerektiği…” gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
İstanbul Anadolu 1. Tüketici Mahkemesince ise, “… davanın konusunun satış sözleşmesinden anlaşıldığı üzere ticari kullanım amaçlı 2 adet Renault Master marka, çift tekerlekli, 17+1+1 yatar koltuklu, engelli rampalı, 2015 model beyaz renkli araçlardan bir tanesinin geç teslim edilmesi, bir tanesinin de hiç teslim edilmemesi nedeniyle cezai şart ve araç bedelinin tahsili amacıyla başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali olduğu, bu kapsamda her iki tarafın ticari amaçlarla hareket ettikleri anlaşılmış olup, davacının tüketici tanımı kapsamında olmadığı, …” gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
28.11.2013 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun (TKHK) 2. maddesinde Kanunun kapsamı “Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar” şeklinde açıklanmıştır. Kanunun “tanımlar” başlıklı 3. maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde ise tüketici işlemi, “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukukî işlemi ifade eder” biçiminde tanımlanmıştır.
6502 sayılı TKHK’nın 73. maddesi uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemesi görevli kılınmıştır. Bunun yanında Kanunun 83. maddesinde de taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olmasının, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanunun görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği belirtilmiştir.
Bir hukukî işlemin sadece 6502 sayılı Kanunda düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Bir hukuki işlemin 6502 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekir.
Somut olayda, davacının, davalılardan ticari kullanım amaçlı iki araç satın aldığı, araçlardan birinin geç teslim edilmesi, diğerinin ise teslim edilmemesi nedeniyle cezai şartın tahsili için takibe geçildiği, her iki tarafın ticari amaçlı hareket ettikleri, tüketici olarak değerlendirilemeyecekleri anlaşılmakla uyuşmazlığın asliye ticaret mahkemesinde görülerek sonuçlandırılması gerekir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesinin görevli mahkeme olarak belirlenmesine26/11/2018 gününde oy birliğiyle karar verildi.
KANUN YOLU : Kesin olmak üzere