Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi 2017/2121 E. 2018/608 K. 18.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
3. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2017/2121
KARAR NO : 2018/608
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : İSTANBUL 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 13/06/2017
NUMARASI : 2015/324 E – 2017/709 K
DAVANIN KONUSU : Alacak
KARAR TARİHİ :18/05/2018
Yukarıda tarafları ve konusu yazılı bulunan dava ile ilgili olarak, ilk derece mahkemesince verilen kararın istinaf edilmesi sebebiyle , dava dosyası üzerinde yapılan inceleme sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalının abonesi olduğunu, davalı elektrik enerjisi şirketinin düzenlemiş olduğu faturalar ile müvekkilinden kayıp kaçak, iletim, dağıtım vb. adı altında haksız bedeller tahsil ettiğini bildirmek suretiyle fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik 10.500,00 TL’nin yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İlk derece mahkemesince, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunun 17. maddesine 6719 sayılı Kanunun 21. maddesi ile eklenen 10. fıkra hükmü ve 6719 sayılı Kanunla eklenen geçici 20. madde hükmü esas olmak üzere reddine karar verilmiş, hükme karşı davacı ve katılma yoluyla davalı … vekilleri tarafından istinafa başvurulmuştur.
6100 sayılı HMK.nun 344/1.maddesinde “İstinaf dilekçesi verilirken, istinaf kanun yoluna başvuru için gerekli harçlar ve tebliğ giderleri de dâhil olmak üzere tüm giderler ödenir. Bunların hiç ödenmediği veya eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren mahkeme tarafından verilecek bir haftalık kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde başvurudan vazgeçmiş sayılacağı hususu başvurana yazılı olarak bildirilir. Verilen kesin süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme başvurunun yapılmamış sayılmasına karar verir. Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346. maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır” hükmü getirilmiştir.
492 sayılı Harçlar Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca yargı işlemlerinden alınacak harçlar ödenmedikçe müteakip işlemler yapılamayacağı açıktır. Dosyada, davacının istinaf harcını yatırdığı ve istinaf dilekçesinin davalılara tebliğ edildiği, davalı … kendi istinaf süresi içinde istinaf başvurmamış ise de, davalı …’ın vekiline istinaf dilekçesinin 09.10.2017 tarihinde tebliğ edildiği, davalı vekilinin istinaf dilekçesine cevap verdiği, dilekçenin içeriğinde mahkeme kararının vekalet ücreti ve yargılama giderleri yönünden kaldırılmasının ve masraf ve nisbi vekalet ücretinin davacıdan alınmasının da istendiği, her ne kadar davalı vekili istinafa cevap dilekçesinde, aynı zamanda katılma yolu ile istinaf başvurusu olduğunu belirtmese de, talebin niteliği bakımından, davalının katılma yolu ile istinafa başvurduğu, bu bağlamda davalı vekilinin HMK 352/ç. maddesi gereğince başvuru şartlarından istinaf harçlarını yatırmadığı görülmekle, mahkemece öncelikli olarak HMK 344. maddesi gereğince eksik alınan 85,70 TL istinaf başvuru harcı ile 31,40 TL istinaf karar harçlarının davalı … tarafından mahkeme veznesine yatırılması için muhtıra çıkartılarak, harçların bir haftalık kesin süre içinde yatırılmasının sağlanması, eksiklikler tamamlandıktan sonra istinaf incelemesi yapılabilmesi için dosyanın mahkememize gönderilmek üzere Hukuk Muhakemeleri Kanununun 352. maddesi göre mahkemesine geri çevrilmesine karar verilmesi gerekmiştir.
K A R A R : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Davacı ile davalılardan …’ın katılma yoluyla kararı istinaf etmesine karşın, davalı …’ın istinaf başvuru harcı ile peşin harçlarını yatırmadığı görülmekle, HMK 344. maddesi ve 352. maddesi uyarınca bu eksikliğin tamamlanması için dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine,
Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 18/05/2018