Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi 2021/803 E. 2023/1135 K. 06.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2021/803
KARAR NO: 2023/1135
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 16/12/2020
NUMARASI: 2018/307 E. – 2020/824 K.
DAVANIN KONUSU: Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)|Alacak (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan)|Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
Taraflar arasındaki davanın ilk derece mahkemesince yapılan yargılaması sonucunda asıl davada davacıların davasının sübut bulunmadığından reddine, karşı davada davacının davasının sübut bulunmadığından reddine dair verilen hükmüne karşı, davacı-karşı davalılar vekili ile davalı- karşı davacı vekilince yasal süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Dairemize gönderilmiş olan dava dosyasında, davalı-karşı davacı, davacı-karşı davalı vekilleri tarafından davadan feragat edildiğine dair dilekçe verilmesi üzerine, dosya incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Her ne kadar ilk derece mahkemesince verilen hükme karşı, davacı-karşı davalı ve davalı-karşı davacı vekillerince istinaf başvurusu yapılmış ise de davacı- karşı davalılar vekili, 23.06.2023 tarihli dilekçesiyle davadan feragat ettiklerini bildirmiştir. Davalı- karşı davacı vekili, 21.06.2023 tarihli dilekçesiyle karşı davadan davadan feragat ettiklerini, taraflar arasında imzalanan protokol uyarınca tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden yargılama gideri talep etmediklerini beyan etmiştir. Taraf vekillerinin vekaletnamesinde davadan feragat yetkisinin bulunduğu, dilekçenin elektronik imzayla imzalandığı belirlenmiştir. HMK’nın 307. maddesi uyarınca feragat, davacının, talep sonucunda kısmen veya tamemen vazgeçmesidir. Aynı Kanun’un 310. maddesi uyarınca, feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Bu nedenle, istinaf aşamasında da davadan feragat mümkündür. Bu gerekçelerle, ilk derece mahkemesinin istinaf incelemesine konu kararının kaldırılmasına ve asıl ve karşı davaların feragat nedeniyle reddine dair aşağıdaki hüküm verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle; İstinaf incelemesine konu İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesinin 16/12/2020 tarihli, 2018/307 Esas – 2020/824 Karar sayılı hükmünün kaldırılmasına, davacı-karşı davalılar ve davalı-karşı davacı vekilinin davadan feragat dilekçeleri doğrultusunda Dairemizce yeniden hüküm verilmesine, bu doğrultuda;1-Asıl davanın feragat nedeniyle reddine,2-Karşı davanın feragat nedeniyle reddine, 3-Asıl dava yönünden alınması gerekli 179,90 TL harçtan dava açılırken peşin yatırılmış olan 35,90 TL’nin mahsubu ile bakiye 144,00 TL harcın davacıdan tahsiline Hazineye gelir kaydına, 4-Karşı dava yönünden alınması gerekli 179,90 TL harçtan, dava açılırken peşin yatırılmış olan 54,40 TL’nin mahsubu ile bakiye 125,50 TL harcın davalı- karşı davacıdan tahsiline, Hazineye gelir kaydına, 5-Asıl ve karşı davalar bakımından taraflarca yapılan yargılama giderlerinin kendilerinin üzerinde bırakılmasına, 6-Taraf vekillerinin beyanı ve ekli protokol hükümleri uyarınca, taraf vekilleri yararına vekalet ücreti ve yargılama gideri tayinine yer olmadığına,7-Taraflarca yatırılan gider avansınlarından artan kısımlarının, karar kesinleştiğinde, yatıran taraflara iadesine, 8-İstinaf aşamasındaki harç ve yargılama giderleri yönünden;a)Asıl ve birleşen davalar bakımından taraflarca yatırılan istinaf kanun yoluna başvuru harçlarının Hazineye gelir kaydına; taraflarca yatırılan istinaf peşin karar harçlarının, karar kesinleştiğinde ve talep hâlinde, ilk derece mahkemesince yatıran taraflara iadesine,b)Taraflarca yapılan kanun yolu giderlerinin kendilerinin üzerinde bırakılmasına, 7-Gerekçeli kararın Dairemiz Yazı İşleri Müdürlüğünce taraf vekillerine tebliğine dair; HMK’nın 310 ve 311. maddeleri uyarınca, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 06.07.2023 tarihinde, oybirliğiyle ve temyizi kabil olmak üzere karar verildi.
KANUN YOLU: HMK’nın 361. maddesi uyarınca, iş bu gerekçeli kararın taraf vekillerine tebliğ tarihlerinden itibaren iki haftalık süreler içinde temyiz yolu açıktır.