Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi 2018/65 E. 2018/264 K. 15.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2018/65
KARAR NO : 2018/264
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 15/11/2017
NUMARASI : 2017/431 2017/804
DAVANIN KONUSU : Zayi Belgesi Verilmesi
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ
Davacı vekili dava dilekçesi ile; müvekkili şirket ile dava dışı … Ltd Şti ve … AŞ arasında organik bağ bulunduğunu, müvekkili şirketin …Bankasından kredi alabilmek için diğer şirketler ile olan bağını göstermek için kendi yönetim kurulu karar defteri ile ….. Ltd Şti nin yönetim kurulu karar defterini ve .. AŞ nin ilk yönetim kurulu karar defterini, şirketin finans uzmanına teslim ettiğini, şirketin finans uzmanını 25/04/2017 tarihinde bankada kredi görüşmelerini bitirdikten sonra defterler ile birlikte evine gittiğini, sonraki gün sabah işe gelirken defterleri geri getirmek üzere yanına alıp çocuğunu servise bindirdiği esnada defterleri yere bıraktığını, almayı unuttuğunu, tüm aramalara rağmen defterlerin bulunamadığını belirterek müvekkili şirketin yönetim kurulu karar defterinin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ
İlk Derece Mahkemesi; davacının zayi belgesi verilmesi istediği belgelerin muhafazasında gerekli dikkat ve özeni göstermediği, kayıp olayının şirket çalışanının kendi kusurundan kaynaklandığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir.
Bu karara karşı davacı vekili istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
DAVACI VEKİLİ İSTİNAF BAŞVURU DİLEKÇESİNDE;
Dava dilekçesinde bahsettikleri diğer iki şirket adına açtıkları davaların mahkemelerce kabul edildiğini, mahkemenin gerekli incelemeyi yapmadığını, delilleri toplamadığını belirterek ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Dava, hukuki niteliği itibariyle, TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Dosya kapsamındaki belgelere ve davacının beyanına göre, olay 25/04/2017 tarihinde meydana gelmiş, dava 05/05/2017 tarihinde 15 günlük sürede açılmıştır.
TTK 82/7.maddesine göre, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde defter ve belgeler zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu maddede düzenlenen afet kavramına, davacıya kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların girebileceği gözetilmelidir.
Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerekir. Zayi belgesi verilmesi istenilen defter tamamen davacının çalışanının ihmal ve kusuru ile kaybolmuştur. Davacının çalışanı defterin muhafazası gerekli dikkat ve özeni göstermediğinden ilk derece mahkemesinince verilen red kararı isabetlidir.( Yargıtay 11 H.D’si 04/02/2008 tarih, 2006/14049 E. 2008/956K. Sayılı ilamı9.
Bu sebeple davacının istinaf başvurusunun esastan reddine dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-HMK 353/1.b.1.maddesi uyarınca, istinaf başvurusunun esastan reddine,
2-Davacı tarafından yatırılan istinaf başvuru harçlarının Hazineye irad kaydına,
3-Davacının istinaf kanun yoluna başvuru için yaptığı masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gerekçeli kararın İlk Derece Mahkemesince taraflara tebliğine,
5-Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine dair;
HMK 353/1.b.1. maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 15/03/2018 tarihinde oybirliğiyle ve kesin olarak karar verildi.
KANUN YOLU:HMK 362/1-ç maddesi uyarınca karar kesindir.