Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi 2018/504 E. 2018/1319 K. 15.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2018/504
KARAR NO : 2018/1319
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 22/01/2018
NUMARASI : 2017/201 2018/55
DAVANIN KONUSU : Zayi Belgesi Verilmesi
Ticari defter ve faturaların hırsızlık sonucu zayi olduğuna dair belge verilmesi istemli olarak hasımsız açılan davanın ilk derece mahkemesince reddine dair verilen karara karşı davacı tarafından süresinde istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Dairemize gönderilmiş olan dava dosyası incelendi.
DAVANIN ÖZETİ
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; 20/02/2017 tarihinde işyerinde meydana gelen hırsızlık olayında, firmalarına ait muhafaza ettikleri çantada olan alış-satış faturaları ile resmi kanuni defterlerin çalındığını, polis tutanaklarını dilekçenin ekinde sunduklarını, TTK’nın 68. maddesi gereği çalınan yasal evraklarının zayi olması sebebi ile bu davanın açıldığını belirterek, çalınmak suretiyle zayi olan alış-satış faturaları ve kanuni defterler hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ
İlk Derece Mahkemesinin istinaf konusu kararında; Yargıtayın bu husustaki yerleşik içtihadına göre zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve iradesi dışında meydana gelen olayların talebe konu edilebileceği, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi, ayrıca defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurması ve koruması için gerekli tedbirleri alması gerektiği, somut olayda, davacı tarafça şirketin tutmakla yükümlü olduğu tüm ticari defterleri ile faturaların tamamının bir çanta içerisinde muhafaza edildiği iddiasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, defter ve faturaları kilitli kasa içerisinde muhafaza etmek yerine bir çanta içerisine konulduğu iddiası nazara alındığında, koruma konusunda gerekli ihtimamın gösterilmediği kanaatine ulaşıldığı gerekçesiyle, sübut bulmayan davanın reddine karar vermiştir.
Bu karara karşı davacı istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ
Davacı istinaf başvuru dilekçesinde;
İlk derece mahkemesince davanın reddine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu,
İş yerinde 20.02.2017 tarihinde meydana gelen hırsızlıkta ; alış-satış faturaları resmi kanuni deflerler ve tüm belgelerin zayi olduğunu, bu hususun başkaca ispat yolu bulunmadığını, müvekkilinin işyerinde şifreli büyük kare biçimindeki çantada evrakları işyerinde muhafaza etmesinin doğal olduğunu, davacının meydana gelen olaydan dolayı mağdur olduğunu, TTK’nın 82. maddesi gereğince talepde bulunduğunu,
Davanın kabulü gerekirken reddine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, istinaf konusu kararın kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar verilmesini istemiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE
Talep, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi isteğine ilişkindir.
Davacı, tüm defterlerin ve faturaların içinde bulunduğu bir çantanın çalındığını iddia etmektedir.
TTK’nın 82. Maddesi uyarınca tacir, ticari defter ve kayıtlarını saklamakla yükümlüdür. Bu konuda bir tacir olarak gerekli özeni göstermelidir. Defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurmak ve korumak için gerekli tedbirleri almasıgerekir. Hırsızın, kendisi açısından ekonomik değeri yok denecek düzeyde ticari defter ve belgelerin bulunduğu çantayı çalmasının hayatın olağan akışına ve gerçeklere ters düştüğü, somut olaya tacirin kusurlu olduğu ve iradesi dışında meydana gelen bir olaydan bahsedilemeyeceği kanaatine varılmakla, davanın reddi yönündeki ilk derece mahkemesi kararı isabetli olduğundan, istinaf başvurusunun reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-HMK’nın 353/1.b.1. maddesi uyarınca, davacının istinaf başvurusunun esastan reddine,
2-Davacı tarafından yatırılan istinaf başvuru harçlarının Hazineye irad kaydına,
3-Davacı tarafından istinaf kanun yoluna başvuru için yapılan masrafların kendi üzerlerinde bırakılmasına,
4-Gerekçeli kararın ilk derece mahkemesince davacıya tebliğine,
5-Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine dair;
HMK’nın 353/1.b.1. maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 15/11/2018 tarihinde oybirliğiyle ve kesin olarak karar verildi.
KANUN YOLU : HMK.362/1.ç maddesi uyarınca karar kesindir.