Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 14. Hukuk Dairesi 2018/2241 E. 2018/1585 K. 26.12.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2018/2241
KARAR NO : 2018/1585
KARAR TARİHİ: 26/12/2018
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL ANADOLU 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 31/07/2018
NUMARASI : 2018/5314 D.İş-2018/5314 Karar
TALEP KONUSU : İhtiyati Haciz
Taraflar arasındaki ihtiyati haciz istemi hakkında kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin kısmen kabulüne yönelik olarak verilen karara karşı süresi içinde ihtiyati haciz isteyen/alacaklı vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine dosya içindeki tüm belgeler okunup, incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
TALEP
Alacaklı banka vekili, kredi borçlusu (kefil) …’den olan 1.053.638,00 TL nakit, 99.200,00 TL gayri nakit alacaklarının bulunduğunu belirterek, her iki kalem alacakları için ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiş, talebine, kredi sözleşmesini, kat ihtarını eklemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİNİN KARARI
İlk derece mahkemesi, dosya üzerinden yaptığı inceleme sonucunda, nakit alacak yönünden ihtiyati haciz talebini teminat karşılığı kabul etmiş, gayri nakit alacak tutarı olan 99.200,00 TL yönünden ihtiyati haciz talebini reddetmiştir.
İhtiyati haciz talebinin reddedilen kısmı yönünden, alacaklı vekili tarafından süresinde istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.
İSTİNAF SEBEPLERİ
Alacaklı vekili istinaf başvuru dilekçesinde özetle; kredi sözleşmesindeki hükümler uyarınca gayri nakit alacaklar için depo talep haklarının ve buna bağlı olarak da ihtiyati haciz talep haklarının bulunduğunu,
Kredi ilişkisi kapsamında verilen çek yaprakları nedeniyle alacaklı bankanın riskinin bulunduğunu, bankanın sorumluluğunda çek yaprakları nedeniyle 99.200,00 TL gayri nakit alacaklarının mevcut olup bunun depo edilmesini temin etmek üzere ihtiyati haciz talep ettiklerini,
Bu taleplerinin kabulü gerektiğine dair Yargıtayın emsal içtihadı bulunduğunu,
Bu nedenlerle ilk derece mahkemesince, gayri nakit alacak yönünden ihtiyati haczin reddine dair verilen kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu belirterek, ret kararının kaldırılmasına ve ihtiyati haciz talebinin kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE
Talep, bankanın çek yapraklarından doğan sorumluluğu nedeniyle oluşan riski karşılığında depo edilmesini talep haklarının bulunduğu iddia edilen 99.200,00 TL gayri nakit alacağı temin için ihtiyati haciz talebinin ilk derece mahkemesince reddine dair kararın kaldırılması ve İİK’nın 257 vd. maddeleri uyarınca ihtiyati haciz kararı verilmesi isteğine ilişkindir.
İstinaf incelemesi HMK’nın 355. maddesi uyarınca, alacaklı vekilinin ileri sürdüğü istinaf sebepleriyle ve kamu düzeniyle sınırlı olarak yapılmıştır. Alacaklının nakit alacağı yönünden ilk derece mahkemesince ihtiyati haciz kararı verilmiş olup bu husus istinaf incelemesinin dışındadır.
İstinaf başvurusu açısından temel sorun, alacaklı bankanın gayri nakit alacağı için ihtiyati haciz talep hakkının bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Hukuk Genel Kurulunun 2016/1 E- 2017/6 K sayılı, 27.12.2017 tarihli kararında belirtildiği üzere, teminat gösterme borcu için ihtiyati haciz kararı verilemez. Bu nedenle ilk derece mahkemesinin ret kararı isabetlidir.
Açıklanan bu gerekçelerle, HMK’nın 353/1.b.1. maddesi uyarınca, istinaf başvurusunun reddine dair aşağıdaki karar verilmiştir.
KARAR: Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Alacaklı banka vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine,
2-Alacaklı tarafından yatırılan istinaf başvuru harçlarının Hazineye irad kaydına,
3-Alacaklı tarafından istinaf kanun yoluna başvuru için yapılan masrafların kendi üzerlerinde bırakılmasına,
4-Gerekçeli kararın bir örneğinin ilk derece mahkemesince taraf vekillerine tebliğine,
5-Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine dair;
HMK.353/1.b.1.maddesi uyarınca dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, oybirliğiyle ve kesin olarak karar verildi.26/12/2018
KANUN YOLU: HMK 362/1.f ve İİK 265/son maddeleri uyarınca karar kesindir.