Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2023/15 E. 2023/835 K. 18.05.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2023/15 Esas
KARAR NO: 2023/835 Karar
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
NUMARASI: 2022/672 Esas – 2022/1106 Karar
TARİHİ: 07/12/2022
TALEP: Zayi Belgesi Verilmesi
KARAR TARİHİ: 18/05/2023
İlk derece Mahkemesinde yapılan inceleme sonucunda verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulmuş olmakla dava dosyası incelendi:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMASININ ÖZETİ: Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, talep edene ait yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defterlerinin kaybedildiğini, yenilerinin tasdik ettirilebilmesi için karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekilinin cevap dilekçesi sunmadığı görülmüştür.
İLK DERECE MAHKEMESİNİN KARARININ ÖZETİ:İlk Derece Mahkemesi 07/12/2022 tarih 2022/672 Esas – 2022/1106 Karar sayılı kararında; “Talep; 6102 sayılı TTK.’nun 82/7. maddesi gereğince açılmış zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. 6102 sayılı TTK.’nun 82/7. Maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. “Talep eden şirket yetkilisi duruşmadaki beyanında defterlerin 2017 veya 2018 yılında kaybolduğunu beyan ettiğinden ve talebin 30 günlük hak düşürücü süre içerisinde yapılmadığı anlaşıldığından talebin usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir. “gerekçesi ile, Talebin USULDEN REDDİNE, karar verilmiş ve karara karşı davacı vekili tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle, İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin yukarıda esas numarası yazılı dosyası ile açılan ” Zayi Belgesi davasının “ yürütülen yargılaması sonucunda 07.12.2022 tarihinde verilen ret kararının yerinde olmadığı inancını taşıdıklarını, yasal süresi içerisinde bu karara istinaf başvuru yolu ile itiraz ettiklerini, Dosya içeriğindeki samimi beyanlarından da görüleceğini, şirketlerine ait olan Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Toplantı Defteri ve Müzakere Defterinin zayi olduğunu öğrenir öğrenmez İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesinin yukarıda anılan dosyası ile zayi belgesi isteminde bulunulduğunu, Şirketlerinin imza yetkilisinin hem öğrenci olması ve hem de bir süre yurtdışında bulunması sebebiyle bu defterlerin nasıl zayi edildiğinin tam olarak tespit edilemediğini; yapılan tüm aramalara ve araştırmalara rağmen de bu defterlere ulaşamadıklarını; her ne kadar 30 günlük hak düşürücü süre içerisinde talepte bulunulmadığından bahisle bu talepleri reddedilse de, bu defterlerin zayi olduğundan geç haberinin olduğunu; duruşmada da yanlış bir anlaşılma ve yanlış bir ifade bulunduğundan yerel mahkemenin bu hususları detaylı olarak hiç incelemeden ve irdelemeden alel acele bu taleplerini reddederek mağduriyete neden olduğunu; bu sebeple bu kararın hatalı ve eksik incelemeye dayalı olduğu inancını taşıdıklarını, dairemize işbu istinaf talebinde bulunmak zaruretinin hasıl olduğunu, İleri sürerek, yukarıda arz ve izah ettikleri samimi beyanlarının ve resen dosyada görülecek sair noksanlıklarında nazara alınarak İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2022/672 Esas, 07.12.2022 tarih ve 2022/1106 K. sayılı kararının istinaf incelemesi neticesinde kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: HMK’nın 355. maddesine göre istinaf incelemesi; istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırılık görüldüğü takdirde ise resen gözetilmek suretiyle yapılmıştır. Dava, TTK’nın 82/7. maddesi uyarınca tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari defter ve belgelerin zayi olduğuna dair belge verilmesi istemine ilişkin olup, mahkemece yukarıda açıklanan gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş, karara karşı davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur. TTK’nın 82/7. maddesi; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Mahkemece davacı şirket yetkilisinin duruşmada alınan beyanında; zayi belgesi talebine konu ticari defterlerin 2017-2018 yıllarında kaybolduğunun, o dönemde öğrenci olunması nedeniyle iş ve okulun bir arada yürütülmesinin zor olduğunun beyan edildiği, dava otuz günlük hak düşürücü sürenin dolması nedeniyle usulden reddedilmiş ise de; öncelik hak düşürücü sürenin otuz gün değil on beş gün olduğu, davacı şirket yetkilisi beyanından ziya olgusunun 2017-2018 yıllarında bilindiğinin anlaşıldığı, dava tarihi itibariyle on beş günlük hak düşürücü sürenin dolmuş olduğu, mahkemece davanın hak düşürücü sürenin dolması nedeniyle usulden reddedilmesinin yerinde olduğu anlaşılmıştır. Yukarıda izah edilen gerekçelerle; ilk derece mahkemesi kararında usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı gibi, kamu düzenine aykırılık da tespit edilmediğinden, davacı vekilinin istinaf başvurusunun 6100 Sayılı HMK’nun 353/1-b1 maddesi uyarınca esastan reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 1-Davacının istinaf başvurusunun 6100 sayılı HMK’ nın 353/1-b-1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE, 2-Harçlar Kanunu gereğince istinaf eden tarafından yatırılan istinaf kanun yoluna başvurma harcının hazineye gelir kaydına, 3-Karar tarihi itibariyle Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 179,90.TL istinaf karar harcından, istinaf eden tarafından peşin olarak yatırılan 80,70.TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20.TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına, 4-İstinaf yargılama giderlerinin istinaf talep eden üzerinde bırakılmasına, 5-Artan gider avansı varsa talep halinde yatıran tarafa iadesine, 6-Kararın ilk derece mahkemesince taraflara tebliğe gönderilmesine, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 18/05/2023 tarihinde HMK’nın 362/1-ç maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile karar verildi.