Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2021/1119 E. 2021/1011 K. 01.07.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2021/1119 Esas
KARAR NO: 2021/1011 Karar
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 13/04/2021
NUMARASI: 2020/758 Esas 2021/299 Karar
DAVANIN KONUSU: Zayi Belgesi Verilmesi
KARAR TARİHİ: 01/07/2021
İlk derece Mahkemesinde yapılan inceleme sonucunda verilen karara karşı istinaf kanun yoluna başvurulmuş olmakla dava dosyası incelendi:
TARAFIN İDDİASININ ÖZETİ: Davacı vekili dava dilekçesi ile, müvekkili şirketin ekonomik krizler ve pandemi nedeni ile işlevsiz hale gelmiş olduğundan adresini değiştirmek ve başka iştigal sahaları ile ekonomik anlamda durumunu düzeltebilmek amacı ile başka bir adrese naklinin gerektiğini ve ortaklar birlikte nakil için karar almak üzere karar defterine ihtiyaçları olduğunda bulunamadığını, taşınma sırasında mevcut yerden makinelerin nakliyesi sırasında çok sayıda elemanın giriş çıkış yaptığını ve karar defterinin ambalajların arasında kaybolduğunun düşünüldüğünü, müvekkili şirketin uzun zamandır faaliyette bulunmadığını, vergi borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunduğunu, yeni bir karar defteri alınmış ise de noterin eski defterin olmaması nedeni ile zayi belgesi alınmadan onaylama yapamayacağını bildirdiğini ve bu nedenle huzurdaki davanın açıldığını, bu nedenlerle Beşiktaş … Noterliğinin 13/04/2011 tarih ve … yevmiye numarası ile onaylanan karar defteri için zayi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: İlk Derece Mahkemesi 13/04/2021 tarih ve 2020/758 Esas – 2021/299 Karar sayılı kararında; “…Tacir olan davacının TTK. 82/7. maddesinden yararlanabilmesi için ticari defter ve kayıtlarının korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması ve ziyanın, onun iradesi dışında meydana gelmiş olması gerekmektedir.Dava dilekçesindeki anlatıma göre karar defterinin davacı şirket tarafından taşınma sırasında kaybedildiği anlaşılmaktadır. Bu durum karar defterinin saklanması için gerekli özen ve dikkatin gösterilmediğinin delili olarak kabul edilmelidir. (Yargıtay 11.Hukuk Dairesinin 2010/3476 E. 2011/15231 K. 16/11/2011 tarihli kararları) Karar defterinin korunması ve kaybolmasının önlenmesinin teminen gerekli dikkat ve özen gösterilmediğinden davacının artık TTK 82/7.maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi talebinin yerinde olmadığı anlaşılmakla…”gerekçesi ile, Davacının davasının REDDİNE, karar verilmiş ve karara karşı davacı vekili tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: Davacı vekili istinaf dilekçesi ile, Müvekkili şirketin karar defteri taşınma işlemleri sırasında kaybolmuş bulunduğundan yeni karar defteri alabilmek için zayi belgesi verilmesi ile alakalı olarak huzurdaki bu dava ikame edildiğini, Mahkemeye TTKnın aradığı bütün koşullar sunulduğunu, noterlik bilgi evrakı ibraz edilmiş ve şirketin vergi borcu ile alakalı da bütün bilgiler dosyaya sunulduğunu, Buna rağmen mahkeme basiretsiz tacir olunduğu gerekçesi ile talebimizi reddetmiş olmakla müvekkili şirketin çalışma yeteneğini ortadan kaldırmış bulunduğunu, Zayi belgesi talep edilen evrak 3.şahıslara karşı herhangi bir önem arz eder envanter, yevmiye defteri gibi defterlerden olmadığını, buna göre yeni karar defteri alınarak şirketin ticari hayatına devam edebilmesi için önceki defterin kaybolması sebebiyle açılmış olan bu davanın reddine karar verilmesi çok ağır sonuçları içermekte olduğunu, Mahkemece basiret sözcüğü çok geniş yorumlandığı, taşınma halinde herkesin başına gelebilecek olan bir olayın bu yorum sebebiyle müvekkili şirketin zararını doğuracak şekle büründürülmesi yasal olmadığını, İleri sürerek istinaf başvurusunun kabulü ile, ilk derece mahkemesi kararının istinaf incelemesi sonucunda kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: HMK’nın 355. maddesine göre istinaf incelemesi; istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırılık görüldüğü takdirde ise resen gözetilmek suretiyle yapılmıştır. Dava, Türk Ticaret Kanunu’nun 82. maddesi gereğince açılmış Zayi Belgesi Verilmesi talebine ilişkindir.Mahkemece, açılan davanın reddine, karar verilmiş ve karara karşı davacı vekili tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur. Davacı vekili dava dilekçesi ile, müvekkili şirketin adres değişikliği nedeniyle tutmakla yükümlü olduğu karar defterinin taşınma sırasında zayi olduğunu belirterek TTK 82/7. Maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.TTK’nın 82/7 maddesinde tacirin zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde zayi belgesi verilmesini isteyebileceği belirtilmiştir. Tacir, basiretli bir tacir olarak ticari defter ve belgelerini özenle saklamak zorundadır. TTK. 82/7 maddesinde ziya sebepleri tahdidi olarak sayılmamış olmakla birlikte tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek, irade dışında meydana gelen olay nedeniyle meydana gelmeli, ziyanın tacirin gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklanmamış olması gerekmektedir.Dava dilekçesine ve davacı vekilinin beyanına göre, şirket adresinin değişmesi nedeniyle taşıma sırasında davacı şirketin karar defteri zayi olmuştur. Davacı taşınma sırasında gerekli dikkat ve özeni gösterdiklerini buna rağmen kendisine kusur izafe edilemeyecek, beklenilmeyen bir olay nedeniyle ziya olayının meydana geldiğini ispatlayamamıştır. Ayrıca tüm ticari defterlerin tamamının kolilelere doldurulurak düzgün bir şekilde ambalajlanmasına rağmen sadece karar defterinin zayi olması da hayatın olağan akışına uygun görülmemektedir. Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre; mahkeme kararı usul ve yasaya uygun olduğundan davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK 353/1-b1 maddesi gereğince esastan reddine karar verilmesi gerektiği kanaatine varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 1-Davacının istinaf başvurusunun 6100 sayılı HMK’ nun 353/1-b1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE, 2-Harçlar Kanunu gereğince istinaf eden tarafından yatırılan 162,10.TL istinaf kanun yoluna başvurma harcının hazineye gelir kaydına,3-Karar tarihi itibariyle Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 59,30.TL istinaf karar harcı istinaf aşamasında peşin olarak yatırıldığından, yeniden harç alınmasına yer olmadığına, yatırılan harcın hazineye gelir kaydına, 4-İstinaf yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, 5-Artan gider avansı varsa talep halinde davacıya iadesine, 6-Kararın ilk derece mahkemesince davacıya gönderilmesine, Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 01/07/2021 tarihinde HMK’nın 362/1-ç maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile karar verildi.