Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 12. Hukuk Dairesi 2018/718 E. 2018/1343 K. 01.11.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
12. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2018/718
KARAR NO : 2018/1343
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: İSTANBUL ANADOLU 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 01/03/2018
NUMARASI : 2017/103 Esas 2018/225 Karar
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 01/11/2018
Görülen dava neticesinde ilk derece mahkemesince verilen davanın reddine ilişkin hükmün davacı şirket yetkilisince istinaf edilmesi üzerine düzenlenen rapor ve dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü;
DAVA: Davacı şirket yetkilisi dava dilekçesinde; şirkete ait genel kurul toplantı ve müzakere defterinin 17.1.2017 tarihinde kaybedildiğini,ticari faaliyetini devam ettirebilmek için genel kurul toplantı ve karar defterinin zayii olduğuna dair zayii belgesi verilmesini talep etmiş ,dava dilekçesine ekli olarak zayii durumunun ilanına ilişkin ilan sureti ile Kadıköy Vergi Dairesine “genel kurul toplantı ve müzakere defterinin” 17.1.2017 tarihinde kaybolduğuna ilişkin yapılan bildirime ilişkin dilekçenin bir suretini ibraz etmiştir.
9.1.2018 tarihli dilekçe ile de;şirkete ait Beyoğlu … Noterlinince 16.01.1986 tarihinde .. ve .. yevmiye numarası ile onaylanan ortaklar pay defteri ve karar defterinin şirketin taşınması esnasında kaybedilmek suretiyle zayi edildiğini belirtip, zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI: Mahkemece, zayi belgesi verilmesi talebinde bulunan tacirin, zayi edildiği bildirilen ortaklar pay ve karar defterinin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle zayi edilmediği, taşınma esnasında kaybolduğunun belirtildiği, basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve belgelerine gereken özen ve ihtimamın gösterilmesi gerektiği, davacı tarafça ortaklar pay ve karar defterinin kendi iradesi dışında zayi olduğunu ıspat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
İSTİNAF SEBEPLERİ : İstinaf yoluna başvuran davacı şirket yetkilisi; şirketin yaklaşık iki seneden bu yana pasif olup, ticari bir faaliyetinin olmadığını, şirkete ait evrakları kendi imkanları ile taşırken bu karar defterini zayi ettiklerini, bu nedenle nakliye belgesi sunamadıklarını, şirketin herhangi bir vergi borcu, sgk prim borcu veya piyasaya karşı bir ihtilaflı durumunun söz konusu olmadığını, şirketi tasfiye edeceklerini, mali müşavir tarafından bu belgelerin ve defterlerin maliyeye ibrazı gerektiğini, mağduriyetinin her geçen gün artmasının engellenmesi için mahkeme kararının kaldırılarak zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE :İstem TTK 82/7 maddesine dayalı zayi belgesi verilmesine ilişkin olup, madde de “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaya uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır, mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını emredebilir.” demektedir.
Olayda davacı şirket yetkilisi ;yargılama safahatında yaptığı açıklamada arşiv temizlik ve taşıma işlemlerinin kendi imkanları ile yapıldığını, personelin arşiv temizliği ve taşınmaya nezaret ettiğini yerleştirme sırasında defterlerin olmadığını tesbit ettiklerini ifade etmiştir. TTK’nın 82/7 maddesine göre zayi belgesi verilebilmesi için bu maddede belirtilenler gibi olağanüstü hallerden birinin olayda mevcut olmasının gerektiği, tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve kayıtlarını özenle muhafaza etmesinin zorunlu olduğu, somut olayda davacının, gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek, kendi kusuru ile iddiaya konu olayın meydana gelmesine sebebiyet verdiği, olayın nasıl meydana geldiğine ilişkin bir delilin de mevcut olmadığı anlaşılmakla zayii belgesi verilmesi koşulları mevcut olmadığından davanın reddine dair karara ilişkin istinaf sebebleri yerinde görülmediğinden istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM :Yukarıda açıklanan nedenlerle:
Davacı şirket yetkilisinin istinaf başvurusunun HMK ‘nun 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,
Peşin harcın karar harcına mahsubuna başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
İstinaf yoluna başvuran davacı şirket yetkilisi tarafından yapılan giderlerin üzerinde bırakılmasına,
Dosyanın kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine .
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda HMK 362.ç maddesi uyarınca kesin olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 01/11/2018