Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi 2018/29 E. 2018/243 K. 05.07.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

KARAR
ESAS NO : 2018/29
KARAR NO : 2018/243

DAVA : Tanıma Ve Tenfiz
DAVA TARİHİ : 26/01/2018
KARAR TARİHİ : 05/07/2018

Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan hakem kararının tanınması ve tenfizi davasının yapılan açık yargılama sonucunda;
TALEP / Davacı vekili dava dilekçesini duruşmada tekrarla; müvekkili şirketin dünya çapında meşhur bir restoran zinciri olduğunu, ….. markasının Türkiye pazarına girmesi amacıyla marka haklarını haiz müvekkili ile davalı arasında 29.08.2008 tarihli bir ….. imzalandığını, bu sözleşme ile davalıya Türkiye çapında …….markasını kullanma, … restoranları açma, işletme ve müvekkilinin uygun göreceği üçüncü şahıslara alt …….verme hakkı tanındığını, davalının ise sözleşme kapsamındaki yükümlülükleri ihlal ettiğinden müvekkilinin …. Sözleşmesinin 2010 yılı Ağustos ayında feshettiğini, ancak davalının feshe uymadığını,……. markasını kullanmaya, mevcut restoranları ….. standartlarına uymayan ürünler servis etmek suretiyle işletmeye devam ettiğini, bunun üzerine müvekkili tarafından……. Mahkemesinin 2010/278 D.İş sayılı dosyası ile davalının …. markasını kullanmasının engellenmesi yönünden ihtiyati tedbir kararı alındığını,…. Sözleşmesinin …. kanunlarına tabi olduğunu, tarafların sözleşmeden doğan ihtilafların …… binaen tek hakem tarafından nihai olarak karara bağlanacağı hususunda yazılı olarak anlaşıldığını, esas hakkındaki davanın da taraflar arasındaki anlaşmaya istinaden 10 günlük yasal süre içinde……… Tahkim Mahkemesi nezdinde açıldığını, davalının tahkim yargılamasına katıldığını, tahkim yargılaması neticesinde müekkilinin kar kaybı talebi hariç diğer tüm taleplerinin kabul edildiğini, tahkim mahkemesi tarafından önce 06.12.2012 tarihli nihai kararın verildiğini, ancak bu kararda yapılan hatalar düzeltilmek suretiyle 13.03.2013 tarihli ek kararın verildiğini, bu kez de yargılama masraflarının sehven yanlış yazılması üzerine müvekkilinin başvurusu üzerine Mart 2013 tarihli ikinci ek karar ile düzeltme yapıldığını, verilen kararın 21.07.2014 tarihinde kesinleştiğini ve bağlayıcı olduğunu, bu sebeplerle …. Kararlarının Tanınması ve İcrası Hakkındaki….. Sözleşmesi ve…….hükümleri uyarınca,…… Mahkemesinin ….. nolu tahkim davasında ….. tarafından verilen 06.12.2012 tarihli nihai kararın, 13.03.2013 tarihli ek karar ve 20.05.2013 tarihli ikinci ek karar ile tadil edilmiş hali ile, bir diğer ifade i le icra aşamasında 20.05.2013 tarihli ikinci ek kararda yer alan 22 nolu nihai hüküm fıkrası dikkate alınmak üzere ve 22 nolu nihai hüküm fıkrasının e, f, g, h, i, j ve k nolu nihai hüküm fıkraları hariç olmak üzere kısmen tanınması ve tenfizine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVAYA CEVAP / Davalı taraf duruşmaya katılamamış ve cevap dilekçesi sunmamıştır.
D E L İ L L E R V E G E R E K Ç E / Dava yabancı hakem kararının tanınması ve tenfizine ilişkindir.
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunu’nun 60-63.maddeleri arasında yabancı hakem kararlarının tanınması ve tenfizi düzenlenmiştir.
Davaya konu hakem kararının …….Mahkemesince verildiği anlaşılmakla, Türkiye’nin taraf olduğu …… kapsamında bulunan uyuşmazlıklarda 5718 Sayılı …. hükümlerinin uygulanması söz konusu olmakla birlikte, “Türkiye’de yabancı hakem kararlarının tanınması ve icrası hakkındaki 10 Haziran 1958 tarihli …… Sözleşmesi”nin 08.05.1991 tarihli ve 3731 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği gözönüne alınarak öncelikli olarak bu sözleşmenin uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Taraflar arasındaki 17 Temmuz 2008 tarihli ……… 19.1 maddesinde; sözleşmenin yorumlanması, geçerliliği ve ifasının …. Kanunlarına tabi olduğu, sözleşmenin 19.2 maddesinde sözleşmeden doğan uyuşmazlığın …… Tahkim Kurallarına göre çözümleneceği, 19.3 maddesinde; tahkimin ….. yapılacağı, hakemin …… olmayacağı, tahkim dilinin İngilizce olacağının düzenlendiği görülmüştür.
Mahkememizce tanınması ve tenfizi istenen hakem kararının tanıma tenfiz koşulları incelenmiş, davanın, davalı şirketin ikametgahı mahkemesi sıfatı ile Mahkememizde açıldığı, davalı şirkete Tebligat Kanunu 35.maddeye göre tebligat yapılmasına rağmen, davaya cevap vermediği anlaşılmıştır.
Davaya konu uyuşmazlığın, davacı şirketin ……… Sözleşmesi ile kullanım hakkını davalı tarafa verdiği, markadan kaynaklandığı, Mahkememizin uyuşmazlığa bakmakla görevli olduğu, sözleşmenin 19.2 maddesinde tahkim şartının bulunduğu, kararın… şerhli aslının, kesinleşme şerhinin ve tercümelerinin ibraz edildiği, uyuşmazlığın Türk Mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen konulardan olduğu,…. arasında mütekabiliyet bulunduğu, davacı tarafça hakem kararının kısmen tenfizinin istendiği, kısmen tenfiz talebinde hukuka aykırılık bulunmadığı, tahkim yargılaması sırasında tercüme belgelerden ve karar içeriğinden davalı tarafa savunma hakkı verildiği, savunmasının alındığı, verilen kararın kamu düzenine aykırı olmadığı kanaatine varılarak davacı tarafın talebinin kabulüne, davaya konu…… Mahkemesinin …. nolu tahkim davasında hakem ….. tarafından verilen ve 13.03.2013 tarihli ek karar ile 20.05.2013 tarihli ikinci ek karar ile tadil edilen 06.12.2012 tarihli nihai kararın hüküm kısmında gösterildiği şekilde, …… icraya esas olmak üzere kısmen tanınmasına ve tenfizine karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M /Yukarıda açıklanan nedenlerle ;
1-Davanın KABULÜNE,
2.Davaya konu…….. Mahkemesinin ….. nolu tahkim davasında hakem….. tarafından verilen ve 13.03.2013 tarihli ek karar ile 20.05.2013 tarihli ikinci ek karar ile tadil edilen 06.12.2012 tarihli nihai kararın;
“a. 11 Kasım 2008 tarihinde tadil edilmiş ……. tarihli ……. tarafından feshinin geçerli, yasal ve……şart ve koşullarına uygun olduğunu ve ……. .. …………. kapsamındaki Münhasır Hakları kullanma hakkına sahip olmadığını ve ………… Türkiye’deki söz konusu fast-food noktalarını ve restoranlarını işletmek ve Türkiye’de bu ……noktalarının işletilmesi için alt-franchis vermek üzere devredilemez münhasır hakka artık sahip olmadığını beyan ederim.
b. Aşağıdaki hükmü veriyorum:
i) ……………Şirketi ne de herhangi bir alt-……………. Şirketi tarafından imzalanarak geçerli kılınan ve bir alt-…. alana teslim edilen, ancak … …………. tarafından, fesih tarihi olan ….. tarihinden önceki bir tarihte onaylanmayan bir …… sözleşmesi uyarınca hiçbir …. noktası ve restoranı açmayacak ve işletmeyecektir.
ii) …………..doğrudan doğruya veya dolaylı olarak, kendisini umuma ………’nin mevcut bir …. vereni olarak tanıtmayacak veya göstermeyecektir.
iii) ……….Şirketi, sistemle ilgili gizli metotları, prosedürleri ve teknikleri ve sistemle ilgili tüm diğer ayırt edici şekilleri, sloganları, işaretleri, sembolleri ve cihazları herhangi bir şekilde kullanmaya derhal ve daimi olarak son verecektir. …….. özellikle hiç bir kısıtlama olmaksızın, söz konusu ticari markaları gösteren tüm işaret, reklam, materyal, teşhir, kırtasiye, form ve ticari markaları gösteren tüm diğer kalemleri kullanmaya son verecektir. İşbu alt-paragraf (iii)’de, …………. sözcüğü, piliç ızgarayı ve bununla bağlantılı yiyecekleri pişirme, hazırlama, satma, teşhir ve tanzim, sunma ve servis etme ve söz konusu faaliyeti idare etme, işletme ve yürütme konusunda uyguladığı ve Ticari Markalar kapsamında tanımlanan ayırt edici tarzlar, tarifler, gizli formüller, işlemler, sistemler ve yöntemler anlamındadır ve yukarıda yazılanların genel kapsamını sınırlandırmamak üzere ayırt edici iç ve dış tasarım, dekor, renk düzeni ve mobilya kullanımı, özel tarifler ve menüler, birörnek işletme standartları, şartları ve prosedürleri ve yöntemleri ve reklam ve promosyon programları buna dahil değildir. Ayrıca işbu alt-paragraf (iii)’de, “Ticari Markalar” terimi, ……..” ve “…. ve bunlarla birlikte kullanılan, tescil edilmiş olan veya olmayan diğer markalar, hizmet markaları ve logolar ile “……..” markaları dahil olmak üzere, …. ….. sistemle bağlantılı olarak kullanılmak üzere yazılı olarak bildirdiği diğer markalar anlamındadır.
iv) ………….., faaliyet göstermeye devam ederse veya daha sonra başka bir faaliyette bulunmaya başlarsa, söz konusu faaliyetle veya bunun tanıtımı ile bağlantılı olarak, markalardan herhangi birinin (yukarıda yer alan alt-paragraf (iii)’de tanımlanmıştır) karışıklık, hata veya hileye yol açacak veya………………..nin markalardaki ve markalara olan haklarını azaltması beklenecek şekilde özdeş baskısını, taklidini, kopyasını veya aynı rengini veya sahtesini kullanmayacak ve …………… ayrıca ……….. ile hataen gerçek dışı bir şekilde bir birliktelik veya bağlantı çağrıştıracak hiçbir orijinal tanım veya tasarım teslim markalamasını kullanmayacaktır.
v) ………………. adı, markaları ve/veya sistemin kendisi tarafından kullanımı ve/veya …………İşletmeciliği Anonim Şirketi’nin ….’nin franchise alanı veya ticari acentesi olarak tescil edilmesi ile ilgili olarakherhangi bir makamla kendi lehine yapılan tüm tescilleri derhal iptal edecektir.
vi) ……………………, kontrolünde bulunan fast-food noktalarının ve restoranların işletilmesi ile ilgili hiçbir kısıtlama olmaksızın, broşürler, sözleşmeler, faturalar ve tüm diğer materyaller dahil olmak üzere, işletim kılavuzu, kayıtlar, dosyalar, talimatlar, yazışmalar ve fast-food noktalarının ve restoranların işletilmesi ile ilgili tüm materyaller dahil hangi dilde olursa olsun tüm kılavuzlarını ve bunların kopyalarını…. derhal teslim edecek olup, makul olarak yasalara uyum için ve …….. veya herhangi bir alt-franchise sözleşmesine uygunluk gösterildiğini kanıtlamak üzere makul olarak gerekli olabilecek haller dışında, sözü edilen bu belgelerin kopyalarını veya kaydını tutmayacaktır.
c………………… zilyedi olduğu ve…………’nin Fikri Mülkiyet Haklarından herhangi birini kapsayabilecek kapsayan, içerebilecek içeren veya bunlara işaret edebilecek eden veya yukarıda alt-paragraf (b) (iii)’de tanımlanan sisteme dahil olan tüm malları ve ürünleri (“…….. . mutfak gereçleri ve ……………” markalı diğer mallar dahil olmak üzere)………..’ye teslim etmesine hükmediyorum.
d………………… Şirketi’nin, tahkim işlemlerinin sonucu beklenirken Türk Mahkemesi kararıyla, özellikle …. Fikri Mülkiyet ve Sınai Haklar Mahkemesinden alınan ihtiyati tedbir kararıyla, haczedilen ve/veya muhafaza altına alınan malları…………. teslim etmesi veya teslim edilmesinin sağlanmasına hükmediyorum. (Dosya No: …………….. K.) ” kısmının Türkiye’de icraya esas olmak üzere kısmen tanınmasına ve tenfizine,
Maktu karar ve ilam Harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı vekiline Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince takdir olunan 3.145,00 TL ücreti vekaletin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
Davacı tarafından yapılan 71,80 TL harç, 54,50 TL tebligat ve müzekkere masrafları olmak üzere toplam 126,30 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda açıkça okunup, usulen anlatıldı.