Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/11 E. 2023/335 K. 12.04.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/11
KARAR NO : 2023/335

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 04/01/2023
KARAR TARİHİ : 12/04/2023
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA/TALEP: Davacı vekili 04/01/2023 tevzi tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin alacağına karşılık —–. olan, —–seri nolu, 31.12.2022 keşide tarihli 230.000,00 TL bedelli çeki teslim aldığını, çekin müvekkilinin yedinde bulunduğu sırada kayıp olduğunun tespit edildiği ve tüm aramalara rağmen bulunamadığını, çekin tahsilatının mümkün olmaması sebebiyle müvekkilinin mağduriyetine sebep olduğunu belirterek müvekkilinin elinden rızası hilafına çıkan—— seri nolu, 31.12.2022 keşide tarihli 230.000,00 TL çek hakkında ödeme yasağı konularak çekin iptaline ve tarafımıza zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK’nın 818/s madde hükmü delaletiyle, aynı kanunun 757.madde hükümlerinde belirtilen zayi nedeniyle çek iptali istemine ilişkindir.Davacı vekili 11/04/2023 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini beyan etmiştir.
Davacının mübrez vekaletnamesi incelendiğinde davadan feragat yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır. Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir(HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir(HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur(HMK m.311).
Vekilin davadan feragat etmesi halinde, bu konuda vekaletnamesinde özel yetki bulunmalıdır(HMK m.74). Yapılan yargılama sonucu uyuşmazlık konusu hakkında toplanan deliller, feragat, iddia ve beyanlar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davacı taraf dilekçe ile kayıtsız ve şartsız olarak yargılama sırasında davasından feragat ettiğini bildirdiğinden, feragat beyanının yasal şartları taşıdığı, görülmekle davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve vicdani kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.

HÜKÜM : Gerekçesi açıklandığı üzere;
1.Davanın FERAGAT NEDEN İLE REDDİNE,
2.Mahkememizin 05/01/2023 tarihli tensip tutanağı ile iptal konusu çek hakkında verilen ödemekten men kararının kaldırılmasına, bu hususta ilgili bankaya müzekkere yazılmasına,
3-Başlangıçta karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca alınmasına yer olmadığına,
4-Talep eden davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafça yatırılan teminatın karar kesinleştiğinde yasal süreler nazara alınarak (HMK 392/2) talep halinde davacıya iadesine,
6-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca davacıya iadesine,Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile——Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.