Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/914 E. 2022/916 K. 21.12.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/914
KARAR NO : 2022/916
DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 21/11/2022
KARAR TARİHİ : 21/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili —- tevzi tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkilİ ——htarname kapsamında alacaklı olduğunu, alacağından kaynaklı olarak halen —– araç kaydına müvekkil banka lehine rehin tesis edildiğini, borçlu şirketin—– re’sen terkin edilmiş olduğunu, halen terkin edilmiş şirket adına kayıtlı —- plaka numaralı aracın satışı işlemleri ile sınırlı olmak üzere terkin edilen şirket hakkında TTK md. 547 hükmü kapsamında ek tasfiye (geçici ihya) kararı verilmesi istemine ilişkin bu davayı açtıklarını belirterek————- numaralı aracın icra yolu ile satışı işlemleri ile sınırlı olmak üzere ek tasfiye (geçici ihya) kararı verilmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı tarafa tahmiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP:
Davalı—- dava dilekçesi ve duruşma günü usulüne uygun tebliğ edilmiş, davalı taraf davaya cevap vermemiş, davalı adına duruşmaya katılan olmamıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, hukuki niteliği itibarıyla ——– rehin sözleşmesi kapsamında rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip ve devamındaki işlemlerin yapılması ile sınırlı olmak kaydı ile TTK 547 .maddesi uyarınca ek tasfiyesi için ihyası istemine ilişkindir.
Yöntemine uygun duruşma açılmış taraf kanıtları toplanmıştır. Tarafların aktif ve pasif ehliyetleri denetlenerek uyuşmazlık noktaları resen belirlenerek sonuca gidilmiştir.
İhyası istenilen—-sicil kayıtlarının incelenmesinde; şirketin ——— tarihinde resen terkin edildiği ve son tescilini aynı tarihte yaptırdığı anlaşılmıştır.
—- tarihli yazı cevabı ekinde gönderilen araç tescil özet raporlarına göre —-kayıtlı olduğu, davacı —– rehin kaydının şerh düşüldüğü anlaşılmıştır.
TTK 547’nci maddesi; “(1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, ——bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir. ” hükmünü ihtiva etmektedir.
Ek tasfiye geçici bir önlemdir. Ek tasfiye ile yeni bir hukuki durum meydana getirilmemektedir. Tasfiyede yapılması gereken bazı işlemler bakımından ek tasfiyeye gereksinme duyulabilir. Bunlar sınırsız sayıda olup, yasanın gerekçesinde örnek kabilinden belirtilmiştir. Söz gelimi; bazı aktifler dağıtım dışı kalmışsa mal varlığının dağıtımı esnasında ilgili yasal hükümlere uyulmamışsa, organlara sorumluluk davası açılacaksa ek tasfiye gereklidir. Şirket tasfiyesinin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olması halinde son tasfiye memurları,——— pay sahipleri veya alacaklılar ———- bulunduğu yerdeki mahkemeden bu ek işlemler sonuçlanıncaya kadar, şirketin ihyası, yani yeniden tescilini isteyebilirler. Somut uyuşmazlıkta rehin sözleşmesi uyarınca alacaklı olduğunu iddia eden —- dava açılmış olup resen terkin nedeni ile —- yasal hasımlığı nedeni ile taraf teşkili sağlanmıştır.
Toplanan tüm deliller ile dosya kapsamının incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda;—– tarihinde terkin edilen —-yönünden davacı banka ile yapılan —rehin sözleşmesi kapsamında rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip ve devamındaki işlemlerin yapılması ile sınırlı olmak kaydı ile TTK 547. maddesi uyarınca ihya yolu ile yeniden —— tesciline, bu işlemleri yapması için şirketin münferiden yetkilisi—- olarak atanmasına, resen terkin işlemlerinin usulüne uygun olduğu gerekli ilan ve tebligatların yapıldığı, davalı ——– işbu davanın açılmasına sebebiyet vermediği ve yasal hasım olduğu sonuçlarına varılarak aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi açıklandığı üzere;
1.DAVANIN KABULÜ ile —— 6102 sayılı TTK’nun geçici 7. Maddesi uyarınca sicilden ——yönünden davacı banka ile yapılan —— tarihli rehin sözleşmesi kapsamında rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip ve devamındaki işlemlerin yapılması ile sınırlı olmak kaydı ile TTK 547. maddesi uyarınca İHYA YOLU İLE YENİDEN —— TESCİLİNE
2-Şirketin ek tasfiyesi için —– tesciline, bu işlemleri yapması için ——- memuru olarak atanmasına, kararın —— tescil ve ilanına,
3-Karar kesinleştiğinde gerekçeli karar örneğinin —- gönderilmesine,
4-Davacı banka harçtan muaf ve davalı —– yasal hasım olduğundan olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
5-Yapılan yargılama masraflarının davacı üzerinde bırakılmasına,
6-Davanın mahiyeti gereği yasal hasım olan davalı—-yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasına,
7-Karar kesinleştiğinde, HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca, artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile———- Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 21/12/2022