Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/804 E. 2022/681 K. 18.10.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO:2022/804 Esas
KARAR NO:2022/681

DAVA :Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ:11/05/2020
KARAR TARİHİ:18/10/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İNCELEME VE GEREKÇE :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle — tarihli trafik kazasında araç içinde yolcu olan müvekkilinin yaralandığını belirterek davacı lehine sürekli işgöremezlik ve geçici işgöremezlik tazminatı talebinde bulunmuştur.Davacı vekili tarafından mahkememizin — Esas sayılı dosyasına sunulan — tarihli dilekçesinde davalı— İle sulh olunması sebebiyle yalnızca davalı — yönünden davadan feragat ettiğini, diğer davalı —yönünden davaya devam ettiğini, feragat nedeniyle davanın—yönünden reddine karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
Davalı vekili beyan dilekçesinde, davacı ile yapılan uzlaşma görüşmeleri neticesinde —- ile süreç tamamlandığını, müvekkil şirket ve davacı uzlaştığını,huzurdaki davanın müvekkil şirket yönünden dosyanın tefrik edilerek neticelendirilmesine karar verilmesini, yargılama gideri ve vekalet ücreti talebimiz bulunmadığını beyan ettiği görülmüştür.
Davalı— tarihli—nolu celsede; şirketinin davacı ile uzlaşma sağladığını, davacı tarafın müvekkili şirketi aleyhine açtığı davadan feragat ettiğini, buna ilişkin dilekçesini sunduğunu, dosyanın tefrik edilmesini, müvekkil şirket yönünden açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkememizin —Esas sayılı dosyasının— tarihli celsesinin– nolu ara kararı gereği dosya davalı — Yönünden tefrik edilmesine karar verilmiş ve — esas numarasını almıştır.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir (HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir (HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur(HMK m.311).Vekilin davadan feragat etmesi halinde, bu konuda vekaletnamesinde özel yetki bulunmalıdır (HMK m.74).
Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (HMK m.312).Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan yargılama sonunda (Ay. m.141); toplanan deliller, feragat, iddia ve savunmalar ile tüm dosya incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davacı vekili — tarihli dilekçesi ile kayıtsız ve şartsız olarak yargılama sırasında davasından feragat ettiğini bildirdiğinden, feragat beyanının yasal şartları taşıdığı anlaşıldığından yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere;
1-Feragat nedeni ile davanın REDDİNE,
2-Alınması gerekli olan (ret harcının–ü olan) — karar ve ilam harcının davanın başında alınmadığından –harcın davacı tarafından alınarak hazine irad kaydına,
3-Talep eden davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca davacıya iadesine,
5-Davalı tarafın vekalet ücreti talebi bulunmadığından davalı taraf lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,Dair, talep eden vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren — hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile —Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf yoluna başvuru konusu edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde karara karşı istinaf yoluna başvurulmaması halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.