Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/683 E. 2022/793 K. 23.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2022/683
KARAR NO : 2022/793

DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 16/09/2022
KARAR TARİHİ : 23/11/2022

Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP/DAVA: Talep eden vekili —– tevzi tarihli talep dilekçesinde özetle; ——— kurulacak olan —- ayni sermaye olarak konulacak—————- olmak üzere toplamda ———— 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 342 ve 343. maddelerine istinaden gerekli yasal işlemlerin tamamlanabilmesi amacıyla bilirkişi atamasının yapılmasını, bilirkişilerce taşınmazlara değer tespit işleminin yapılarak bir rapora bağlanmasını, bilirkişi değer tespit raporu’nun mahkemenizce onaylanmış iki adet örneğinin—üzere kendilerine verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Talep, davacı adına kayıtlı ——– adet dairenin kurulacak olan ——– ayni sermaye olarak konulacağından TTK”’nın 343. maddesine dayalı olarak tespiti talebine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK)’nun “değer biçme” başlıklı 343. Maddesindeki; “Konulan ayni sermaye ile kuruluş sırasında devralınacak işletmelere ve ayınlara, —- bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342 nci maddeye uygunluğunun belirlendiği,—- tam değerleri; ayni olarak konulan her varlık karşılığında tahsis edilmesi gereken pay miktarı —- karşılığı, tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile— dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir. Hizmet edimleri, kişisel emek, ticari itibar ve vadesi gelmemiş alacaklar sermaye olamaz. (TTK m. 342).
—- tensip tutanağı ile davacı vekilinin talebi konusunda bir inşaat mühendisi ve bir —değerleme uzmanından oluşur bilirkişi heyeti vasıtasıyla inceleme yapılarak rapor alınmasına karar verilmiş ve dosya — bilirkişiye tevdii edilmiş ve bilirkişi heyeti tarafından 25/10/2022 tarihinde rapor tanzim edilerek mahkememize sunulmuştur.
Bilirkişi heyeti ayrıntılı ve gerekçeli 25/10/2022 tarihli raporunda özetle; mahallinde yapılan inceleme ve tespitler sonucunda değerleme konusu —- bölümün rapor tarihindeki rayiç değerinin —–olabileceğini…” rapor edilmiştir.
Bilirkişi heyeti raporu talep eden vekiline usulüne uygun olarak tebliğ edilmiş, rapora karşı herhangi bir beyan veya itirazda bulunulmamıştır.
Yapılan yargılama sonunda toplanan deliller, alınan bilirkişi heyeti raporu, iddia ve beyanlar ile tüm dosya kapsamı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; Türk Ticaret Kanunu’nun 459/son maddesi gereğince, esas sermaye sisteminde sermaye taahhüdü yoluyla artırım halinde de Yasa’nın 342 ve 343. maddelerinin uygulanması gerekmekte olup, talep eden vekili de dilekçesinde isteme konu mal varlığı değerinin ayni sermaye olarak kurulacak şirket sermayesine katılacağını bildirdiği, bu durumda sermaye artırımlarında da Türk Ticaret Kanunu’nun 343. maddesi uygulanacak olup bu nedenle talep edenin hukuki yararı bulunduğu(———- İlamı), sermaye olarak konulacak mal varlığı değeri üzerinde herhangi bir — bulunmadığı gibi—-değerlendirilebilen ve devrolunabilen nitelikte bulunduğu, isteme konu mal varlığının değerinin tespiti için alınan raporun talep eden vekiline tebliğ edildiği ve rapora herhangi bir itiraz bulunmadığı, bilirkişi heyeti raporunun gerekçeli, denetime elverişli ve somut olaya uygun olduğu sonuç ve vicdani kanaatine varılarak talebin kabulü ile bilirkişi heyeti raporunun onaylanmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin KABULÜ İLE; ——tarihli bilirkişi heyeti raporunun TTK’nın 343. Maddesi uyarınca ONAYLANMASINA,
2-Başlangıçta karar harcı peşin olarak alındığından başkaca alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansı tarifesi 5. Maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK 343. maddesi hükmü uyarınca kesin olarak oy birliği ile karar verildi