Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2022/385 Esas
KARAR NO : 2022/858
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 27/05/2022
KARAR TARİHİ : 08/12/2022
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA:Davacının dava dilekçesinde özetle; müflis —— nolu çeklerin 2005 yılında karşılıksız olması nedeni ile yazıldığını ancak karşılıksız çekleri yaklaşık 3 yıl sonra ödediğini, karşılıklıksız çekleri teslim etmesine rağmen Banka Kayıtlarında yazılan çeklerin teslim edilmediğini, kayıtlarda açık gözüktüğünü için mağduriyet yaşadığını, bu nedenle 2005 yılına ait ——nolu çeklerin yaklaşık 14 yıl öce ilgili bankaya koçanlarını teslim ettiğini banka kayıtlarının detaylı incelenmesini ve teslim ettiği çeklerin kayıtlarının düşürülmesinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Dava, 6102 sayılı 818/1.s maddesi atfıyla aynı Kanun’un 757. maddesi uyarınca göre zayi nedeniyle çeklerin iptali talebine ilişkindir.Hakkın çeke bağlı olması nedeniyle, çekin zayi edildiği durumlarda, çeke bağlı alacak hakkının çeksiz de ileri sürülebilmesi için TTK’nın 651. ve 652. maddelerinde hamile iptal davası açma hakkı getirilmiştir. İptal kararı alan hamil, hakkını çek olmadan ileri sürebilecek ya da borçludan yeni bir senet tanzim edilmesini isteyebilecektir. Bu davayı açma hakkı hamile aittir. Çek keşidecisinin ve bu bağlamda çek hesabı sahibinin zayi nedeniyle iptal davası açma hakkı bulunmamaktadır. Bu nedenle, davacının eldeki davayı açmakta hukuki yararı yoktur.Dava dilekçesi incelendiğinde davacı tarafın keşidecisi olduğu ——-seri numaralı çeklerin zayi nedeniyle iptalini talep etmiştir.
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan yargılama sonunda (Ay. m.141); sunulan deliller, talebe konu kambiyo senedi bilgileri, iddia ve beyanlar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; 6102 sayılı TTK’nın 757/1 maddesine göre kıymetli evrakın iptalini ancak evrak üzerinde hak sahibi olan lehtar veya yetkili hamilin isteyebileceği, keşidecinin ise senet hamilinin ortaya çıkmasından sonra ancak menfi tespit veya istirdat davası açabileceği, dava dilekçesinde iptali istenen çek yapraklarının keşidecisinin davacı olduğunun beyan edildiği, ayrıca Müflis ——17/11/2022 tarihli yazı cevabında davacının davaya konu çeklerin keşidecisi olduğunun anlaşıldığı, bu itibarla davacının çek hamili sıfatının bulunmadığı, çeklerin keşidecisi olduğu, keşideci sıfatı ile kıymetli evrakın iptali davası açtığı, keşideci olan davacının kıymetli evrakın iptali davasını açma ehliyeti bulunmadığı, (——- sonuç ve vicdani kanaatine varılarak aktif husumet yokluğu nedeniyle talebin reddine karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1.Açılan davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70 TL harç davanın başında alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına
3-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin ilgili üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansının harcanmayan kısmının karar kesinleştiğinde talep edene iadesine,
5-Talep eden tarafından yatırılan teminatın karar kesinleştiğinde ve talep halinde talep edene iadesine,Dair, davacının yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile——Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.