Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/544 E. 2021/842 K. 23.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2021/544 Esas
KARAR NO: 2021/842
DAVA: Hakem Kararının İptali
DAVA TARİHİ: 19/08/2021
KARAR TARİHİ: 23/11/2021
DAVA:Davacı vekili Mahkememize sunduğu —— havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı dava dilekçesinde özetle; hakem kararlarına karşı açılacak iptal davalarında görevli mahkemenin ——–uyarınca ilk derece mahkemesi olduğu ve uyuşmazlık sigorta hukuku ile ilgili olduğundan davanın ticari dava olduğu ve görevli mahkemenin Asliye Ticaret Mahkemesi olduğunu, müvekkilinin geçirdiği trafik kazası sonucu maruz kaldığı bedensel zararın tazmini için başvuruda bulunulduğunu, ——— maddi tazminata hükmettiğini ancak davalı tarafın—– sonucu işbu iptal davasına konu kararı verdiğini, hakem kararında başvurunun reddine karar verildiği, ret gerekçesi olarak zamanaşımı süresinin dolduğunun gösterildiğini, öncelikle, —– uyarınca cezayı gerektiren bir fiil halinde ceza kanunundaki uzamış ceza zamanaşımının uygulanacağının belirtiltildiğini, dosya kapsamından anlaşılacağı üzere, davaya konu trafik kazasında üç kişi yaşamını yitirdiğini, bu sebeple —-zamanaşımı sürelerine bakmak gerektiğini, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olan kişi —- göre iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını, —- fazla ve yirmi yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda zamanaşımının onbeş yıl olduğu hüküm altına alındığını, aynı maddenin — süreler belirlenirken suçun kanunda yer alan cezasının yukarı sınırı göz önünde bulundurulacağı emredildiğini, dolayısı ile;—–somut uyuşmazlıkta ceza zamanaşımı — zamanaşımı süresi dolmadığını, —- zamanaşımı konusunda açık bir yanılgıya düşerek hatalı karar verdiğini, —- kararlarına karşı, hangi durumlarda iptal davasının açılabileceği düzenlendiğini, —- kararın kamu düzenine aykırı olması halinde iptal davasının açılabileceği belirtildiğini, zamanaşımının hukuki öngörülebilirliğin önemli bir parçası olması yönüyle toplum barışı ve dolayısı ile de toplum düzeni ile çok yakından ilişkili olduğunu, —— yargılama yaparken, karşı tarafın zamanaşımı iddiasını dikkate değer bulduğu fakat taraflarına bu konuda herhangi bir açıklama yapma fırsatı sunmadığını, taraflarına zamanaşımı konusunda karşı tarafın iddiaları bildirilip kendi savlarımızı açıklama fırsatı sunulsa belki de bu yanlış karar verilmeyeceğini, tahkim yargılamasında, bir tarafın iddiaları eğer dosyanın esasına tesir edecek nitelikte ise, açıklama yapmak üzere diğer tarafa beyan fırsatı sunulabileceğini, fakat somut dosyada, bu yapılmadığını, tahkim yargılamasında basit yargılama usulü uygulandığını, ve HMK 320. Maddede zamanaşımı konusunda tarafların dinleneceği belirtildiğini, zamanaşımı konusunda sadece davalı tarafın iddiaları dinlendiğini, taraflarından herhangi bir beyan alınmadığını, dolayısı ile hukuki dinlenilme haklarına riayet edilmediğini, iptal davasına konu hakem kararında; HMK 439/2. Maddesinin f ve ğ fıkralarında zikredilen iptal sebepleri bulunduğunu, iptal davasının HMK’nın 439/4. maddesine göre bir ay içinde açılabildiğini, —– tarihinde tarafımıza tebliğ edilen hakem kararına karşı süresi içinde iptal davası verilmesini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Dava, ————- kararının iptali istemine istemine ilişkindir.
Görev mahkemeye ilişkin olumlu dava şartıdır. (HMK 114/I-c maddesi)
Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir.( HMK 1 maddesi)
Mahkeme tarafından dava şartlarının bulunup bulunmadığını davanın her aşamasında resen araştırılır. (HMK 115 maddesi)
Ticari davalar TTK. 4. maddesinde mutlak ve nispi ticari davalar düzenlenmiştir. Uyuşmazlığın Türk Ticaret Kamumda düzenlenen bir hususa ilişkin olması veya davanın ticaret mahkemesinde görüleceğine dair açık bir yasal düzenlemenin bulunması halinde mutlak ticari dava, her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan uyuşmazlıklarda ise nispi ticari dava sözkoııusu olup mahkememizin görev alanı içinde kalacaktır.
TTK nun 5. maddesine göre; Asliye ticaret mahkemeleri tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işleri ile özel kanunlardan doğan özel hükümler uyarınca ticaret mahkemesinde görülecek diğer dava ve işlere Asliye Ticaret Mahkemesinde bakmakla görevlidir.
HMK 439/1 : Hakem kararlarına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. İptali davası, tahkim yeri —-Mahkemesinde açılır. Öncelikle ve ivedilikle görülür.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda (HMK) tahkim yargılamasında görevli mahkeme konusunda 410. ve 439. maddelerde düzenlemeler almakta iken,— yayınlanarak yürürlüğe giren—– yargılamasında, mahkeme tarafından yapılacağı belirtilen işlerde görevli ve yetkili mahkeme, konusuna göre tahkim yeri asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemesidir. Tahkim yeri belirlenmemiş ise görevli mahkeme, konusuna göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemesi, yetkili mahkeme ise davalının —–yerleşim yeri, oturduğu yer veya işyeri mahkemesidir.” olarak, —– kararına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. İptal davası, tahkim yeri bölge adliye mahkemesinde açılır; öncelikle ve ivedilikle görülür.” olarak değiştirilmiştir.
Sözü edilen bu düzenlemeler mahkemelerin görevine ilişkindir. —– anılan maddelerinde yapılan göreve ilişkin değişikliklerin eldeki davalara uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir hükme yer verilmemiştir. Usul kuralları ve bu kapsamda yer alan görev kuralları kamu düzenine ilişkin olup, aksine düzenleme yoksa derhal uygulanacağından, yapılan görev kuralı değişikliklerinin eldeki davaya da uygulanması gerekir. Sonuç olarak hakem kurulu kararının iptaline ilişkin eldeki davada görevli ve yetkili mahkeme—– Mahkemesi ilgili hukuk dairesi olup, mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmakla aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE, bu nedenle 6100 sayılı HMK’nın 115/2. Maddesi uyarınca dava şartı noksanlığından davanın usulden REDDİNE,
2-Taraflardan birinin, karar süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde Mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmesi halinde dosyanın İLK DERECE MAHKEMESİ SIFATIYLA —— MAHKEMESİ’ne gönderilmesine,
3-Yasal süre içinde Mahkememize başvurarak, dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesi talep edilmediği takdirde, Mahkememize davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin iş bu kararın tefhim/tebliği ile İHTARINA,
4-Dava dosyasının talep üzerine gönderilmesi halinde yargılama giderlerine görevli mahkemece hükmedilmesine,
Dair, davacı ve davalı vekilinin yokluğunda gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile—— Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle açık duruşmada verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/11/2021