Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/482 E. 2022/37 K. 20.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/482 Esas
KARAR NO : 2022/37

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 16/07/2021
KARAR TARİHİ : 20/01/2022

TALEP :
Talep eden Mahkememize sunduğu 16/07/2020 havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı talep dilekçesinde özetle; Şirket temsilcisi —– tasdikli karar defterinin ellerinde olmayan nedenlerle zayi olduğunu, temsilcisi olduğu şirketin bir süredir ticari faaliyeti bulunmadığını, şirket karar defterinin aracında çalındığını, temsilcisi olduğu şirketin tasfiye işlemlerini başlatabilmeleri için noter tasdikli karar defterinin kaybolduğuna dair zayi belgesine ihtiyaç duyulduğunu, zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Talep eden vekili, karar celsesinde talebinin kabulüne karar verilmesini istemiştir.
Talebin Hukuki Niteliği; Zayi belgesi verilmesi, talebidir.
Talebin Hukuki Sebebi; 6102 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TTK)’nun 82/7. Maddesindeki “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. ” şeklindeki düzenlemedir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Talep, TTK 82/7 maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
—– müzekkere yazılarak defterin incelenip incelenmediği ve inceleme için istenip istenmediği sorulmuş, —–müzekkere yazılarak defterin açılış tasdikleri celp edilmiştir.
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, — kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan açık duruşmalar ve yargılama sonunda(Ay. m.141); toplanan deliller, iddia ve beyanlar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; talepte bulunan şirket yetkilisi tarafından zayi olduğu iddia edilen karar defterini aracının içinde 01/06/2021 tarihinden 13/07/2021 tarihine kadar beklettiğini beyan ettiği, aracın içinde karar defteri varken aracı yıkamaya verdiğini ve aracın camı açık vaziyette otoparklara bıraktığını beyan ettiği, defterin ne zaman kaybolduğunu veya çalındığını bilmediğini beyan ettiği, bu şekilde şirket yetkilisinin basiretli bir tacirin saklamakla mükellef olduğu ticari defter ve belgelere gereken özen ve ihtimamı göstermediği———- talep edemeyeceği sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
H.Ü.K.Ü.M: Gerekçesi Bilahare Açıklanacağı Üzere;
1-Talebin REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gerekli 80,70 TL karar ve ilam harcından peşin olarak alınan 59,30 TL’nin mahsubu ile bakiye 21,40 TL’nin talep edenden alınarak hazineye irat kaydına,
3-Yapılan yargılama giderinin talep eden üzerinde bırakılmasına,
4-Yatırılan gider avansından kullanılan kısmın mahsubu ile bakiye kısmın kararın kesinleşmesi ve talep halinde talep edene tarafa iadesine,
Dair, talep eden şirket temsilcisinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf yoluna başvuru konusu edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, istinaf yoluna başvurulmasının İİK’nın 36. maddesi saklı kalmak kaydıyla kararın icrasını durdurmayacağı, süresi içerisinde karara karşı istinaf yoluna başvurulmaması halinde hükmün kesin hüküm ve kesin delil oluşturacağı açıklanmak suretiyle açık duruşmada verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.