Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/399 E. 2021/407 K. 26.05.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/399
KARAR NO : 2021/407

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 24/09/2020
KARAR TARİHİ : 26/05/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili ———— sahibi olduğunu, —–yevmiye numaralı İstanbul——. Noterde ——– yevmiye numaralı ———— Noterde onaylatılmış——–numaralı ——– teslim edildiğini, ————- suç duyurusunda bulunulduğunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Belgelerin saklanması, saklama süresi” Başlıklı 82. Maddesinde “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; —- —— ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten —–işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” şeklinde bir düzenleme yer aldığını, müvekkili tarafından bu durumun 10.09.2020 tarihinde öğrenildiğini, belirterek zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, 6102 sayılı Kanunun 82.maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Maddenin 7. fıkrası “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve —– ve kanuni saklama ————-gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını —- içermektedir. Yargıtay ———-Karar sayılı ilamı ve benzer ilamlarda; “Mahkemece, iddia, toplanan deliller ve tüm dosya kapsabına göre, davacı tarafından kanunda—— benzer etkiye sahip bir olayın vukuu bulduğunun iddia edilmediği, bu itibarla kanunda aranan bu şartın yerine gelmiş sayılamayacağı, muhasebecide kaybolma iddiasının TTK ‘———-verilmesi için yeterli sebep —— karar vermiştir.
Davacı tarafça bildirilen tüm deliller toplanmak suretiyle mali müşavir bilirkişiden rapor alınmıştır.
Mali müşavir bilirkişi—- işlemlerini, —–verilmesi gereken —— ————oluşturulup, ——- edildiği ——– aşamada olduğu, ancak incelemeye başlanılmadığı, —— gönderilmesinin izaha muhtaç olduğu….” yönünde rapor verilmiştir.
Mahkememizce, davacı vekiline,—- bilirkişi raporunda tespit edildiği üzere —- yıllarına ilişkin mali — gönderilmesinin açıklanması için iki hafta süre verilmesine karar verilmiş olup, iş bu ara karar uyarınca davacı vekilince mahkememize sunulan 17/03/2021 tarihli beyan dilekçesinde; — olması sebebiyle iş yerini kapattığı, bu süreçte kendi muhasebecisine ulaşamadığı için iş ortamında sürekli birlikte çalıştığı — gönderdiği, müvekkil mali ——herhangi bir işlem yapılacak olması– ile herhangi bir görüşme yapılması gerektiğinde işlemler— teslim edildiği beyan edilmiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan tüm deliller ve alınan bilirkişi raporu ile davacı taraf beyanları birlikte incelenip değerlendirildiğinde, dava konusu zayi belgesi verilmesi talep edilen defterlerin ve diğer belgelerin zayi edilmesinde, TTK 82/7 maddesinde; “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebi ile ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir…” şeklinde düzenlenmiş hüküm uyarınca ziyaa nedeni ile iptal davası açılabilir. Davacı taraf her ne kadar askere gideceğinden bahisle gerekli yasal işlemlerin yapılması için kendi ———-gereğince yerine getirilerek şirkete ait verilmesi gereken mali beyannamelerin verildiği, davacı şirket adına——-oluşturulduğu— sevk edildiği ve müfettiş belirlenecek aşamada olduğu tespit edilmiş olmakla davacı yanın iddialarına mahkememizce itibar edilmeyerek yasal koşulları oluşmayan işbu davanın aşağıdaki şekilde reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Açıklanan nedenlerle;
1.DAVANIN REDDİNE,
2.Başlangıçta peşin olarak alınan 54,40 TL harcın, alınması gerekli olan 59,30 TL harçtan mahsubu ile bakiye 4,90 TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3.Davacı tarafından yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4.Karar kesinleştiğinde, HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca, artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.