Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/510 E. 2019/793 K. 05.09.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/510 Esas
KARAR NO : 2019/793
DAVA : Ticari Şirket (Ortaklıktan Çıkma Veya Çıkarılmaya İlişkin)
DAVA TARİHİ: 29/08/2019
KARAR TARİHİ: 05/09/2019
DAVA :
Davacı vekili Mahkememize sunduğu ——– havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı dava dilekçesinde özetle; müvekkili …’ nin —— tarihinde ——-. tarafından —– TL sermayeli olarak kurulduğunu, davalı …’ ın %50 payla şirketin ortağı olduğu ve yaklaşık üç yıl önce eşi ve çocuklarıyla birlikte ailesinden ve şirket ortağından habersiz olarak Irak’ a gittiğini, bölgede yaşanmakta olan savaş ve …’ dan uzun zamandır haber alınamamış olması sebebi ile …’ ın ölmüş ya da öldürülmüş olması ihtimali ve/veya ülkeye geri dönemeyecek durumda olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, bu süreçte %50 payla şirketin diğer ortağı ve yetkilisi ——-..’ a ulaşamadığından Genel Kurul’ un toplanamadığını, TTK m. 621′ de belirtilen şirket için önemli kararların alınamadığını, ayrıca şirket sözleşmesi değiştirilemediğinden şirketin yönetimi ve temsili için gelecek dönem görevlendirilmek üzere müdür veya müdürler de belirlenemediğini, tüm bunların yanında yaklaşık 3 yıldır … kendi üzerine düşen şirket işlerini yerine getirmeyip borçlarını da ödemediğini, bu sebeplerle diğer ortak Kenan Turan için şirketin … ile devamı olanaksız ve çekilmez hale geldiğini, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ nun 640. Maddesinde yer alan “Şirketin istemi üzerine ortağın mahkeme kararıyla haklı sebebe dayanılarak şirketten çıkarılması hali saklıdır.” hükmüne göre davalı …’ ın haklı sebeplerle şirket ortaklığından çıkarılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
SAVUNMA :
Dilekçeler teatisi başlatılmadan dosya üzerinden karar verilmiştir.
Davanın Hukuki Niteliği; Dava, şirket ortaklığından çıkarma davasıdır.
Davanın Hukuki Sebebi; 6102 sayılı TTK’nın 640/3. maddesindeki “Şirketin istemi üzerine ortağın mahkeme kararıyla haklı sebebe dayanılarak şirketten çıkarılması hâli saklıdır.” şeklindeki düzenlemedir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Bir ortağın şirketten çıkarılması için mahkemeden istemde bulunulması Genel Kurulun devredilemez yetkileri arasındadır.(TTK m.616/1-h)
Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması (…) şeklindeki Genel Kurul kararları, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir.(TTK m.621/1-h)
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan yargılama sonunda(Ay. m.141), sunulan deliller, ticaret sicil kayıtları, iddia ve beyanlar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davalının davacı şirkete % 50 hisse ile ortak olduğu, şirketin % 50 hissesinin ise dava dışı ——— ait olduğu, şirketin başka bir hissedarının bulunmadığı, davacı şirket tarafından TTK 640/3 maddesi uyarınca davalının şirketi ortaklığından çıkarılması istemli eldeki davanın açıldığı ancak bir ortağın şirketten çıkarılması için mahkemeden istemde bulunulması için nitelikli nisap ile genel kurul kararının alınmış olması gerekliliğinin dava şartı olduğu, iki ortak limited şirketler bakımından bu şartın tahakkunun mümkün bulunmamasından ötürü eldeki davanın dinlenemez nitelikli olduğu (Yargıtay – Hukuk Dairesinin—— tarih, —— Esas ve——- Karar sayılı ilamı) mahkemece, dava şartlarının mevcut olup olmadığının, davanın her aşamasında kendiliğinden(HMK m. 115/1) nazara alınacağı, tespit edilen dava şartı noksanlığının giderilmesinin mümkün olmadığı sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak davanın dava şartı yokluğundan reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere;
1-Davanın dava şartı yokluğu nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-Başlangıçta harç peşin olarak alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yargılamada sırasında yapmış olduğu yargılama masrafının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde, HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca, artan gider avansının davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle dosya üzerinden karar verildi. 05/09/2019