Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/469 E. 2019/1152 K. 27.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/469
KARAR NO : 2019/1152

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 07/08/2019
KARAR TARİHİ : 27/11/2019

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dilekçesinde özetle , müvekkili şirketin —— uzun yıllardır faaliyet gösterdiğini, müvekkili şirketin ortaklar pay defterinin çalındığını veya kaybolduğunu,—- tarihinde pay defterinin kaybolduğunun fark edildiğini belirterek müvekkiline ait ortaklar pay defterinin zayi olduğuna dair belge verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava, 6102 sayılı Kanunun 82.maddesine göre zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir. Maddenin 7.fıkrası “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve——– sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” hükmünü içermektedir. Yargıtay ——- karar sayılı ilamı ve benzer ilamlarda ; “Mahkemece, iddia, toplanan deliller ve – tüm dosya kapsamına göre, davacı tarafından kanunda sayılan yangın, su baskını , yer sarsıntısı gibi bir afete eşdeğer veya benzer etkiye sahip bir olayın vukuu bulduğunun iddia edilmediği , bu itibarla kanunda aranan bu şartın yerine gelmiş sayılamayacağı, muhasebecide kaybolma iddiasının TTK ‘na göre zayi belgesi verilmesi için yeterli sebep sayılamayacağı ….” şeklinde karar vermiştir.
Dava dilekçesinde ve —- tarihli duruşmadaki beyanında, müvekkili şirket ortaklar pay defterinin kaybolduğunu, bu kayıp ile ilgili olarak karakola müvekkili tarafından başvuruda bulunulduğunu ancak halen defterin bulunamadığını belirterek bu defterlerle ilgili zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan tüm deliller birlikte incelenip değerlendirildiğinde, dava konusu zayi belgesi verilmesi talep edilen defterlerin zayi edilmesinde,TTK’ na göre zayi belgesi verilmesi için gerekli olan yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık gibi sebeplerden hiçbirisinin olmadığı kanaatine varılmış olmakla,(Yargıtay —— HD nin ——— karar sayılı —— nazara alınarak ) davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ,
1-Davanın reddine,
2-Harçlar yasası uyarınca alınması gerekli —– maktu karar ilam harcı dava açılırken peşin olarak yatırılmış olmakla, başkaca harç alınmasına yerolmadığına,
3-Davacının yaptığı harç ve giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dava açılışında yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve talebi halinde yatırana iadesine,
Dair, davacı şirket vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.