Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/437 E. 2020/294 K. 08.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/437 Esas
KARAR NO : 2020/294

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 10/01/2018
KARAR TARİHİ : 08/07/2020

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı vekili dilekçesinde özetle ——-nosunda kayıtlı olan—— Mahkemesi nezdinde —–esas ve yine tarafları ve konusu aynı olan aynı mahkemenin —- Esas sayılı dosyalarında rücuen tazminat talepli dava açıldığını, davalı şirkete tebligat yapılamadığını, —- kayıtlarında yapılan araştırmada şirketin 6102 sayılı TTK nun geçici 7.maddesi gereğince —- tarihinde sicilden resen terkin edildiğinin anlaşıldığını belirterek anılan şirketin terkin kaydının kaldırılmasını ve tüzel kişiliğinin ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı vekili dilekçesinde müvekkilinin TTK 32 madde hükmü uyarınca işlem yaptığını, dava konusu olayda da——– 6102 sayılı TTK nun geçici 7 maddesi ile “Münfesih olmasına veya sayılmasına rağmen——— —- “hükümleri çerçevesinde işlem gerçekleştirildiğini, müvekkilinin davanın açılmasına sebep olmadığını bu nedenle yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın müvekkili yönünden reddi gerektiğini savunmuştur.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava,, hukuki niteliği itibarıyla TTK’nun 547 ve devamı maddeleri uyarınca ——ihyası istemine ilişkindir.
Yöntemine uygun duruşma açılmış taraf kanıtları toplanmıştır. Tarafların aktif ve pasif ehliyetleri denetlenerek uyuşmazlık noktaları resen belirlenerek sonuca gidilmiştir.
İhyası istenilen———– incelenmesinde; şirketin 6102 sayılı TTK nun geçici 7. Maddesi ile — — Resmi Gazetede yayınlanan “Münfesih olmasına veya Sayılmasına rağmen——— silinmesine ilişkin Tebliğin 5. Maddesinin 1. Fıkrasının (d) bendi uyarınca terkin kapsamına alınarak ihtar ve ilan prosedürlerinin tamamlanmasının ardından —— tarihinde resen terkin edildiği anlaşılmıştır.
Davacı tarafın davaya dayanak yaptığı —– esas ve yine tarafları ve konusu aynı olan aynı mahkemenin —– Esas sayılı dava dosyalarının UYAP üzerinden celp olunarak yapılan incelenmesinde; dosyamız davacısı tarafından ihyası istenilen ——–aleyhine devam eden davada, mahkemece davacı tarafa şirketin ihyası için dava açmak üzere yetki ve süre verildiği ve mahkememizdeki iş bu ihya davasının sonucunun beklendiği görülmüştür.
Toplanan tüm bu delillerin incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda —– nosunda kayıtlı olan ve sicilden—— tarihinde resen terkin edilen şirketin Karadeniz Ereğli —– esas ve yine tarafları ve konusu aynı olan aynı mahkemenin —- Esas sayılı dosyalarının sonuçlandırılması ile sınırlı olarak TTK 547.maddesi uyarınca işlemler sonuçlanıncaya kadar —- Müdürlüğüne yeniden tesciline dair aşağıda yazılı şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Yazılı gerekçe ile ;
1-1-Davanın KABULÜ ile—–sicil numarasında kayıtlı iken—- tarihinde sicilden resen —–Esas sayılı dava dosyalarının sonuçlandırılmaları ile sınırlı olarak TTK 547 maddesi uyarınca işlemler sonuçlanıncaya kadar İHYASINA,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcının davacı tarafın harçtan muaf olması, davalı —— bu davada yasal hasım olması nedeniyle alınmasına yerolmadığına,
4-Davacı tarafça yapılan harç ve giderlerin üzerinde bırakılmasına,
5-Davanın mahiyeti gereği davalı——– yargılama giderleri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulmamasına,
6-Karar kesinleştiğinde ve talep halinde kullanılmayan gider avansının yatıran taraflara iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalı ve vekilinin yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı