Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.
T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/421
KARAR NO : 2019/1275
DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 22/07/2019
KARAR TARİHİ : 18/12/2019
Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı dilekçesinde özetle , davalı kooperatifin —- yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısının — tarihinde yapıldığını, gündemin—–maddelerine ilişkin olarak alınan kararlara bir kısım üyelerle birlikte kendisi tarafından da muhalefet şerhi konulduğunu, ayrıca genel kurul tutanağına da geçirildiğini, ortak sayısı —- olduğu halde hazirun cetvelinde gösterilen — üye sayısı esas alınarak çoğunluk sağlandığı gerekçesiyle yapılan toplantının hukuk ve usule aykırı olduğundan öncelikle toplantının usul yönünden iptali gerektiğini belirterek bu genel kurul toplantısının —- nolu gündem maddelerinde alınan kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı asil bilahare —– tarihinde vermiş olduğu ve altına kimliğinin tespit edildiği dilekçesinde ise davadan feragat ettiğini bildirmiş ve —- tarihli celsede de feragat dilekçesini tekrar ettiğini belirterek beyanını imzası ile de onaylamıştır.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir(HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir(HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur(HMK m.311).
Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir(HMK m.312).
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan açık duruşma ve yargılama sonunda(Ay. m.141); toplanan deliller, feragat, iddia ve savunmalar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davacı taraf dilekçe ile kayıtsız ve şartsız olarak yargılama sırasında davasından feragat ettiğini bildirdiğinden, feragat beyanının yasal şartları taşıdığı sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak yargılama giderleri davacı üzerinde bırakılarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ,
1-Davanın FERAGAT NEDENİ İLE REDDİNE,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken —– karar ve ilam harcının peşin olarak yatırıldığı anlaşıldığından başkaca harç alınmasına yerolmadığına,
3-Yapılan harç ve giderlerin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacının dava açarken yatırdığı gider avansından kullanılmayan kısmın karar kesinleştiğinde ve talep edilmesi halinde davacıya i adesine,
Dair, davacının yüzüne karşı davalının yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.