Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/993 E. 2018/879 K. 10.09.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/993 Esas
KARAR NO : 2018/879 Karar

DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 13/03/2018
KARAR TARİHİ : 10/09/2018

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacılar vekili dilekçesinde özetle ; davaya konu şirketin …. sermaye ile kurulduğunu; % 25 hisse …, % 25 … ve % 50 …’ nun hisse sahibi olduğunu, 10 yıl şirket Müdürlüğü’ne … getirildiği ve şirketin faaliyete geçtiğini; ortakların bir araya gelemediğinden ortaklar kurulunun toplamadığını; taraflar arasında güven yitirilmiş olmakla davalının açtığı davalılardan …’ nın şirket müdürlüğü’nden azil davası ve davalının derdest olan ortaklıktan çıkma davaları şirket ortaklığının ve şirketin devamını imkansız hale getirdiğinden mevcut haklı sebepler muvacehesinde şirketin feshi ve tasfiyesini talep ettiklerini; davacı, davalı … ile davalı arasında derdest olan şirket ortaklığından çıkma davası muvacehesinde işbu …….nin feshi ile tasfiyesi davalı ile İstanbul Anadolu ………..Asliye Ticaret Mahkemesi’ nin 2017/1077 Esas sayılı dosyası ile derdest olan işbu davanın birleştirilmesine karar verilmesini; talep ve dava etmiştir.
Mahkememizce yapılan açık yargılama sonucunda verilen ……. tarihli karar ile mahkememiz dosyasının İstanbul Anadolu ……Asliye Ticaret Mahkemesinin …… esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verilmiş ve dosya anılan mahkemeye gönderilmiştir.
İstanbul Anadolu ………Asliye Ticaret Mahkemesince ise 21.06.2018 tarihinde verilen karar ile “…mahkememizdeki dava ile birleşen (İstanbul Anadolu ……… Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/291 esas) davanın; tarafları aynı olsa da; esas dava [İstanbul Anadolu ….. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 2013/863 esas], davacının davalı şirket ortaklığından çıkmasına izin ve ayrılma payının ödenmesine ilişkin bulunduğu; birleşen davanın ise dava dışı …. …. Şirketi’nin fesih ve tasfiyesine ilişkin bulunduğu; bu nedenle, esas ve birleşen davadaki talep konularının farklı bulunduğu; ancak, birleşen davada, şirketin fesih ve tasfiyesi istemli davanın sonuçlanmasından sonra oluşacak duruma göre esas davada davacının şirket ortaklığından çıkmasına izin ve ayrılma payının ödenmesine ilişkin davanın görülmesine devam edilmesi gerektiği; bu durumda, esas ve birleşen davanın birleştirilerek değil aksine, birleşen davanın öncelikle yargılamasının yapılması ve çözümlenmesinin gerektiği; esas dava yönünden de birleşen davanın bekletici mesele yapılmasının gerektiği; esas ve birleşen davalar arasındaki ilişkinin bu şekilde yürütülmesi gerekirken birleşen davada bu hususlar gözardı edilerek açıkça yasaya aykırı şekilde birleştirme kararı verildiği; bu nedenlerle esas ve birleşen davadaki talepler hakkındaki yargılamanın iyi bir şekilde yürütülebilmesi için sonradan birleştirilen davanın ayrılmasına / tefrikine; karar verildiği; mahkememizde …….esasına kaydedildiği; birleştirme kararının açıkça yasaya aykırı bulunduğundan mahkemeler arasındaki dosya dağılımına ilişkin temel ilkeler ile tâbi hakim ilkesi kapsamında, dosyanın tevzi edildiği ilk mahkeme de görülebilmesi için dosyanın mahkemesine iadesine” şeklinde karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK’nun 166/1 maddesi uyarınca birleştirme kararı ilk davanın açıldığı mahkemeyi bağlayıcı nitelikte bulunduğu, ilk davanın açıldığı mahkemenin birleştirme kararını yerinde bulmaması halinde tefrik kararı verilip gönderme kararı vermeksizin dava dosyasının kendisinin görmesi gerektiği, birleştirme kararının ana karar niteliğinde olması nedeni ile ancak esas hüküm ile birlikte kanun yoluna tabi olduğu, birleştirme kararının yerinde olup olmadığı hususu mahkememizce tartışma konusu yapılmadığı, buna karşın esasen birleştirilen dosyada birleşen dosyanın tefrik edilmesi sonucu dosyanın birleştirme kararı veren mahkemeye gönderilmesine ilişkin bir usul kuralı bulunmadığı, tefrik edilen dosyanın tefrik kararı veren mahkemece görülüp sonuçlandırılması gerektiği, bu hususun 6100 sayılı HMK ya uygun olduğu bu nedenle tefrik kararı verilerek mahkememize iade edilen fesih ve tasfiyeye ilişkin davanın İstanbul Anadolu ……… ATM’ye geri gönderilmesine karar vermek gerekmiştir.
K A R A R:Yukarıda açıklanan gerekçeler ile;
1-Mahkememizin …….Esas sayılı dosyasında kayıtlı iken İstanbul Anadolu ……. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/661 Esas sayılı dosyası ile birleştirilen ancak daha sonra tefrik kararı verilerek mahkememize iade edilen şirketin fesih ve tasfiyesine ilişkin dava dosyasının 6100 sayılı HMK’daki usul hükümleri gereğince tefrik edilen dava dosyasının tefrik kararını veren mahkemece görülmesi gerektiğinden işbu dava dosyasının İstanbul Anadolu …….. Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine,
2.Esasın bu şekilde kapatılmasında
Dair , dosya üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirme sonucu kesin olarak oybirliğiyle karar verildi. .