Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/559 E. 2018/733 K. 12.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/559
KARAR NO : 2018/733

DAVA : Menfi Tespit (Kambiyo Senetlerinden Kaynaklanan)
KARAR TARİHİ : 12/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Menfi Tespit (Kambiyo Senetlerinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sırasında davacı vekili ile davalı vekilinin uyap üzerinden gönderdikleri dilekçeleri ile tarafların arasında uzlaşma ve sulh olduğunu belirttikleri, davacı vekilinin sulh protokolünü de sunarak karşılıklı olarak hiçbir hakve alacak talepleri bulunmadığını belirterek davadan feragat ettiğini bildirdiği, davalı vekilinin de karşılıklı hiçbir hak ve alacak talebinde bulunmadıklarını belirterek feragati kabul ettikleri yönünde beyanda bulunduğu anlaşılmakla, dosya ele alınıp incelendi.
Bu evrak 5070 sayılı Yasa gereğince E-imza ile imzalanmıştır
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle ; davalı tarafından İstanbul Anadolu …… icra müdürlüğünün ……. esas sayılı dosyası ile müvekkili aleyhine 2.000.000 TÜL lik iki bonoya istinaden 2.270.260.59 TL lik icra takibi başlattığını, senetlerdeki imzaların müvekkili şirketi yeni hissedarlara devreden …. ait olduğunun anlaşıldığını, … bonoların tanzim tarihi olan 02.02.2018 tarihinde tek başına şirketi temsil ve ilzam yetkisi bulunmadığını; icra takibinde alacaklı görünen davalı ile müvekkili şirketin herhangi bir alacak borç , mal veya hizmet alımı vs gibi ticari bir ilişkisinin mevcut olmadığını belirterek , icra takibine konu iki bono nedeniyle müvekkilinin davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini ayrıca sahte oarak oluşturulan senedin sahteliğinin tespitini talep ve dava etmiştir.
Yargılama aşamasında taraf vekilleri uyap üzerinden gönderdikleri ayrı ayrı dilekçeler ile taraflar arasında uzlaşma sağlandığını ve sulh olduklarını, ayrıca her iki taraf vekili de karşılıklı olarak birbirlerinden hiçbir hak ve alacak talepleri bulunmadığını belirtmişler, davacı vekili davadan feragat ettiklerini beyan ederek feragat dilekçesi ekinde sulh protokolünü de sunmuştur. Davalı vekili de vekaletnamesini ibraz ederek, davacı vekilinin feragatini kabul ettiklerini beyan etmiştir.
Davacı vekilinin vekaletnamesinin incelenmesinde, davadan feragate yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir(HMK m.307). Feragat, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılabileceği gibi, hüküm ifade edebilmesi de karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir, ancak feragat kayıtsız ve şartsız olmalıdır(HMK m.309). Feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir(HMK m.310) ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur (HMK m.311).
Taraf vekillerinin yukarıda sözü edilen dilekçelerindeki beyanları üzerine davacı vekilinin davasından feragat ettiğini bildirmiş olması nedeniyle davanın feragat nedeniyle reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ;
1-Feragat nedeniyle davanın reddine,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 35.90 TL karar ve ilam harcının peşin olarak yatırılan 38.770.38 TL harçtan mahsubuna, fazla yatırılan 38.734.48 TL harcın karar kesinleştiğinde ve talebi halinde davacıya iadesine,
3-Taraf vekillerinin beyanları doğrultusunda taraflarca yapılan harç ve giderlerin üzerlerinde bırakılmasına, lehine vekalet ücreti takdirine yerolmadığına,
4-Artan gider avansının karar kesinleştiğinde HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf yoluna başvuru konusu edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde karara karşı istinaf yoluna başvurulmaması halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle dosya üzerinden karar verildi.