Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/475 E. 2018/549 K. 10.05.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/475
KARAR NO : 2018/549

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
KARAR TARİHİ : 10/05/2018
Mahkememizde görülmekte olan , TTK nun 410/2 maddesi uyarınca davacıya genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesi ile ilgili olarak açılan dava ile ilgili olarak dosya ve içeriği incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı…vekili dilekçesinde; müvekkilinin …. hem ortağı hemde münferiden yetkili olan iki müdüründen biri olduğunu, şirketin esas sermaye payları eşit olmak üzere üç ortağının bulunduğunu, ortaklardan …’in kurucu ortak ve münferiden müdür , ……. kurucu ortak ve münferiden müdür,……. ise kurucu ortak olduklarını, şirkette iki müdür olmasına ve TTK Müdürler kurulunun Olağan Genel Kurula çağrı yapabilmesine rağmen müvekkili dışındaki diğer müdür olan ….. ile diyalog kurulamadığını ve bu nedenle de 2018 yılına ilişkin olağan genel kurulun yapılamadığını, şuanki mevcut durumda müdür olan …….. müvekkili ve diğer ortak ile görüşmediğini ve şirketin yönetimini engellediğini, mevcut durumdan ve iş arkadaşlarından diğer müdür ……. hileli davranışlarla şirketin aktifini azalttığı ve borçlandırıcı işlemler yaptığı yönünde duyumlar alındığından şirketin aktif ve pasiflerini kontrol ederken şirket adına kayıtlı olan …… plakalı ……. markalı lüks aracın şirket bünyesinde 25.04.2018 günü olmadığının fark edildiğini, durumu araştıran müvekkillerinin diğer müdür ……… müdürlük yetkilerini kullanarak şirket adına raç satış yetkisini……. verdiğinin tespit edildiğini, bu şahsın ise kendisine verilen vekaletname ile aracı şüpheli müdür …… Kadıköy ……. Noterliğinin …….. yevmiye numaralı evrakı ile sattığını, bunun haricinde sürekli olarak bankalara şirket adına kart başvurusu yaptığını, diğer müdürün eylem ve hareketleri şirketin yönetim organını işleyemez hale getirdiğinden durumu diğer ortaklar ile değerlendirmek ve gerekli kararları almak için genel kurulu toplama zorunluluğu doğduğunu belirterek, TTK 410/2 maddesi uyarınca müvekkili …’e genel kurulu toplantıya çağırma izni verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibariyle 6102 sayılı TTK nun 617. Maddesine dayanmaktadır.
Dava dışı ………’ne ait sicil dosyasının celbolunarak yapılan incelenmesinde ; dava dışı…….. ŞİRKETİ’nin ana sözleşmesinin …… tarihinde sicile tescil edildiği, şirketin son tescilini ……. tarihinde yaptırdığı, şirketin ilk beş yıl için şirket müdürü olarak davacı …’in ve dava dışı ……’nın müştereken temsil ve ilzama yetkili müdür olarak seçildikleri, ancak 30.01.2017 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında alınan 2017/01 nolu karar ile, şirketin ünvanının (ESKİ ÜNVANI……) iken değiştirildiği ve şirket müdürlük görevleri devam eden … ve …… yeniden şirket müdürlüğüne seçilmelerine , ayrıca müştereken olan temsil ve ilzam yetkisinin münferit imzaları ile temsil ve ilzam etmelerine şeklinde değiştirildiği anlaşılmıştır.Herne kadar davacı…talebinde şirketin diğer müdürü olan ……ya ulaşamadığı için 2018 yılında 2017 yılına ilişkin olağan genel kurul toplantısını yapamadığını ileri sürmekte ve TTK 617/3 maddesindeki yollama uyarınca azınlık hakkı sahibi olarak TTK 410/2 maddesine göre genel kurulu toplantıya çağırma izninin verilmesini talep etmekte ise de, incelendiği üzere davacı…şirketi tek başına temsil ve ilzam yetkisine sahiptir.TTK 617 maddesinde limited şirketin genel kurul çağrısını yapmaya yetkili olanlar belirlenmiştir. Bu hükme göre ; genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Davacı…da müdür sıfatıyla iş bu yasa hükmü uyarınca genel kurulu toplantıya çağırma hak ve yetkisine sahiptir. Bu hakkını kullanabilmesi için iletişim kuramadığını bildirdiği şirketin diğer müdürü ………… ile birlikte hareket etme zorunluluğu mevcut değildir. Davacının şirketi münferiden temsil ve ilzam yetkisi uyarınca genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi varken bu yetkiyi kullanmayarak TTK 617/3 maddesinin yollaması ile TTK 410 vd.maddelerine göre talepte bulunmasının yasal dayanağı bulunmadığından, isteminin reddi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ,
1-Davanın reddine,
2-Harç peşin alındığından ayrıca alınmasına yerolmadığına,
3-Davacının yaptığı giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı…tarafça yatırılan kullanılmayan gider avansının davacıya iadesine,
Kararın davacı…tarafa tebliğine dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN olarak oybirliğiyle karar verildi..