Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/379 E. 2018/923 K. 18.09.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/379
KARAR NO : 2018/923

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/04/2018
KARAR TARİHİ : 18/09/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili dilekçesinde ; müvekkili şirket yetkilisi ……. arabasında meydana gelen hırsızlık neticesinde şirkete ait bir adet kaşe, ajanda, şirkete ait imza sirküleri ile ……….. yıllarına ait tek ciltlik karar defterinin zayi olduğunu belirterek, bu karar defteri hakkında zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE :
Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK’nın 82/7 .madde hükümlerinde belirtilen zayi nedeniyle ….. yıllarına ait karar defterinin zayi olduğunda dair zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler ; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari
işletmenin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.” hükmünü içerir.
Maddede düzenlenen 15 günlük süre hak düşürücü süre olup, davanın görülebilirlik şartıdır.
Tensip kararı doğrultusunda, davacı vekili tarafından 18.04.2018 tarihinde açıklama dilekçesi sunulmuş ve dilekçesinde müvekkili şirketin karar defterinin basıldığı matbaa ismi ile hırsızlık olayı neticesinde müvekkili şirket yetkilisi tarafından karakola yapılan başvuruya ilişkin bilgilerini bildirmiştir.
Davacı vekilinin beyanları doğrultusunda ,Vergi Dairesine , Sultanbeyli …….. Noterliğine, Sultanbeyli ……. ve karar defterinin basıldığı ……… müzekkereler yazılmıştır.
Sultanbeyli………Noterliği tarafından verilen 16.4.2018 tarihli cevabi yazıda, davacı şirketin 21.07.2016 tarihinde ve ….. yevmiye nosu yönetim kurulu karar defterine ara onay yapıldığı, ……… Emniyet Müdürlüğü …… Amirliğince verilen cevapta da, hırsızlık konusunda işlem yapıldığı ve evrakın……Cumhuriyet Başsavcılığının 2018/75838 soruşturma numarasına evrakın ikmalen gönderildiği,Vergi Dairesinden verilen cevapta ise şirketin 16.04.2018 tarihi itibariyle müdürlüklerine intikal etmiş herhangi bir inceleme tutanağının bulunmadığı bildirilmiştir.
Davacının iddialarının değerlendirilmesi yönünden mahkememizce resen seçilen bilirkişiye yerinde inceleme yetkisi verilerek dosya üzerinden inceleme yaptırılmıştır.
Bilirkişi raporunda ;mahallinde yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonucunda, hırsızlık olayının gerçekleştiği 28.03.2018 tarihinde broşür şeklindeki, sayfa sayısı belirtilmeyen 21.07.2016 tarihinde Sultanbeyli ………Noterliğine 14188 yevmiye numarası ile tasdik edildiği sabit olan 1 adet Yönetim Kurulu Karar Defterinin hırsızlık saikiyle çalındığından bahisle davacının TTK nun 82/7 maddesi kapsamında zayi belgesi talep edebileceğini belirtmiştir.
Dosyanın bir bütün olarak değerlendirilmesi neticesinde, davanın 15 günlük hak düşürücü sürede açıldığı , zayii nedeniyle iptal edilmesi istenen belgelerin tacirin saklamakla yükümlü belgelerden olduğu mahkememizce denetlenerek hüküm kurulmaya elverişli kabul edilen bilirkişi raporu uyarınca da karar defterinin zayii olduğu anlaşıldığından ; davanın kabulüne dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ;
1-Davanın KABULÜ İLE; davacı şirkete ait …… yıllarına ait tek ciltlik Sultanbeyli…….. Noterliği’nin 21/07/2016 tarih …. yevmiye numarası ile tasdik edilmiş yönetim kurulu karar defterinin kaybolması nedeniyle zayi olduğu anlaşılmakla bu defterler için TTK’nun 82/7 maddesi uyarınca ZAYİ BELGESİ VERİLMESİNE,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 35.90 TL karar ve ilam harcı peşin alınmış olduğundan başkaca harç alınmasına yerolmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan harç ve giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafça dava açılışında yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ve istemi halinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık
olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.