Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/322 E. 2018/337 K. 27.03.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/322
KARAR NO : 2018/337
DAVALI : Hasımsız
DAVA : Kooperatifin İhyası
DAVA TARİHİ : 21/03/2018
KARAR TARİHİ : 27/03/2018
DAVA :
Davacı vekili Mahkememize sunduğu 21/03/2018 havale tarihli ve aynı tarihte harçlandırdığı dava dilekçesinde özetle; kooperatiflerinin kuruluş sözleşmesine göre süresinin 3 yıl olduğunu, bu süre içerisinde kooperatif faaliyetlerinin tamamlanamadığını, kooperatifin halen faal olduğunu, üzerine bir gayrimenkul bulunan kooperatifin kuruluş amaçları doğrultusunda devamını istediklerinin beyanla, kooperatifin faal olduğunun tespitine, ana sözleşmede yer alan süre maddesinin değiştirilerek sürenin uzatılmasına, kooperatifin devamına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davanın Hukuki Niteliği: Dava, TTK.nun Geçici 7. Maddesi uyarınca sicilden terkin edilen kooperatifin ihyası davasıdır.
Davanın Hukuki Sebebi: Türk Ticaret Kanunu(TTK)’nun Geçici 7.maddesi 15/5. Maddesindeki “Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.” şeklindeki düzenlemedir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAAT :
Yargı yetkisini, Anayasanın 9. Maddesine göre, Türk Milleti adına kullanan Mahkememizce, uyuşmazlık konusu hakkında, yapılan yargılama sonunda(Ay. m.141); toplanan deliller, ticaret sicil kayıtları, iddia ve beyanlar ile tüm dosya mündericatı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; davacıların ortağı olduğu S.S. Gülpınar Güzel Çamlıca Konut Yapı Kooperatifinin 6102 sy TTK.nun Geçiçi 7. Maddesine göre 31/07/2013 tarihinde sicilden resen terkin edildiği, şirketin ihyası davalarında, ihyası istenen şirketin tasfiyesinin TTK’nin Geçici 7. maddesi hükümlerine göre yapılması halinde ….. Sicil Müdürlüklerine husumet yöneltilmesi gerektiği (Yargıtay 11. HD.nin 13/02/2018 tarih ve 2018/213 Esas – 2018/1038 Karar sayılı ilam), eldeki davanın ise hasımsız açıldığı, ihyaya ilişkin davanın hasımsız olarak görülmesinin mümkün olmadığı, ıslah ile dahi dava dosyasına taraf eklemenin mümkün olmadığı sonuç ve vicdani kanaatine(Ay. m.138) varılarak davanın reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN REDDİNE,
2-Başlangıçta harç peşin olarak yatırılmış olduğundan başkaca alınmasına yer olmadığına,
3- Davacılarca yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4- Artan gider avansının karar kesinleştiğinde HMK Gider Avansı Tarifesinin 5. Maddesi uyarınca davacılara iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2(iki) hafta içinde Mahkememize veya Mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yasa yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf yoluna başvuru konusu edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde karara karşı istinaf yoluna başvurulmaması halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle dosya üzerinden karar verildi. 27/03/2018