Emsal Mahkeme Kararı İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1368 E. 2019/347 K. 09.04.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2018/1337
KARAR NO : 2019/385
DAVA : ZAYİ NEDENİYLE ÇEK İPTALİ
DAVA TARİHİ: 22/11/2018
KARAR TARİHİ: 16/04/2019
Mahkememizde görülmekte olan ZAYİ NEDENİYLE ÇEK İPTALİ davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili dilekçesinde özetle ; davacı şirketin namına düzenlenen———– şubesine ait ———— nolu hesaba ait ——- tarihli — TL bedelli, keşidecisi————-olan çekin kargoda kaybolduğunu belirterek, müvekkilinin meşru hamili olduğu be çek hakkında öncelikle ödemekten men kararı verilmesini ve yargılama sonucunda da bu çekin iptalini talep ve dava etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE : Dava, hukuki niteliği itibariyle TTK’nın 818/s madde hükmü delaletiyle, aynı kanunun 757.madde hükümlerinde belirtilen zayi nedeniyle çek iptali istemine ilişkindir.
Tensip kararı doğrultusunda TTK 762 maddesi hükmü gereğince uyarınca davaya konu çek hakkında hak iddiasında bulunanların ilk ilan tarihinden itibaren 3 aylık hak düşürücü sürede mahkemeye başvurmaları konusunda——– Gazetesinde birer hafta arayla olmak üzere 3 kez ilan yaptırılmış, gazete suretleri dosya içerisine alınmıştır.
Çek ilgili muhatap banka şubesine de müzekkere yazılarak, çekin zayi edildiğinden bahisle mahkememizde iptal davası açıldığı ve mahkememizce çek hakkında ödemekten men kararı verildiği belirtilerek, çekin 3.kişilerce bankaya ibrazı halinde ödemede bulunulmaması ayrıca çekin ibrazı halinde ibraz edenin kimlik bilgilerinin mahkememize bildirilmesi istenilmiştir.
Muhatap banka şubesinden verilen cevapta, çek üzerine ödemekten men kararı verildiğinin kayıtlara işlendiği belirtilerek, çekin ibraz edilmediği bildirilmiştir.
TTK 764 /1 maddesi ”Elden çıkan poliçe ,verilen süre içinde mahkemeye sunulmazsa, iptaline karar verilir” hükmü düzenlenmiştir.
Davacı vekili son celsedeki beyanında, talepleri doğrultusunda zayi edilen çekle ilgili olarak iptal kararı verilmesini istemiştir.
Yapılan yargılama ve toplanan delillerin incelenmesi sonucunda, dava konusu olan çekin gerek bankaya gerekse mahkememize ibraz edilmediği anlaşıldığından , çekin zayii edildiği konusunda mahkememizce yeterli kanaat oluştuğundan iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM : Yazılı gerekçe ile ;
1.Davanın KABULÜ ile———- Şubesi’ne ait keşidecisi — —–olan – çek nolu – keşide tarihli ———– TL bedelli çekin ZAYİ OLMASI NEDENİ İLE İPTALİNE,
2-Harçlar Yasası uyarınca alınması gereken 44.40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 35.90 TL harcın mahsubu ile eksik alınan 8.50 TL harcın davacıdan alınıp hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan harç ve giderlerin üzerinde bırakılmasına,
4-Çek hakkında verilen ödemekten men kararının hüküm kesinleşinceye kadar devamına, ödemekten men kararına dayanak olarak sunulan teminat mektubunun karar kesinleştikten sonra ve talebi halinde HMK 392/2 maddesindeki yasal süre de nazara alınmak suretiyle davacıya ya da ahzu kabza yetkili vekillerine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize veya mahkememize gönderilmek üzere bulunulan yer yada başka bir yer Asliye Ticaret Mahkemesine verilecek bir dilekçe ile başvurmak ve istinaf harç ve masraflarını karşılamak koşulu ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf yolunun açık olduğu, istinaf dilekçesinde istinaf edilen hususlar ile nedenlerinin belirtilmesinin gerektiği, süresi içerisinde kararın istinaf edilmemesi halinde hükmün kesinleşeceği ve infaz edilebileceği açıklanmak suretiyle verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 16/04/2019